634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Ben jij een open boek die moeite heeft met kwetsbaarheid?

Vaginisme gaat vaak samen met een (onbewuste) angst voor kwetsbaarheid. Een (onbewuste) angst voor intimiteit, afwijzing of verlies. Het muurtje dat je zorgvuldig om jezelf heen hebt gebouwd houdt anderen niet alleen “figuurlijk” of afstand, maar ook fysiek. Tijdens de seks. Tijdens de penetratie.

Iemand kan letterlijk niet dichterbij jou komen dan op het moment van penetratie. En als het goed is wil je dit ook. Is dit juist wat je mist als je een lieve partner hebt, maar de penetratie niet lukt.

Penetratie is ontzettend intiem. Ontzettend kwetsbaar. En als je een beetje op de oude versie van mij lijkt denk je nu misschien “Ja… Ik kan het wel volgen, maar dit geldt niet voor mij. Ik heb geen moeite met kwetsbaarheid. Ik ben een open boek!” Bij de juiste personen natuurlijk.

Iedereen mag alles van mij weten!

Zelf had ik er nooit problemen mee om mijn verhaal te vertellen. Iedereen mocht alles van mij weten. Eerst over mijn eetstoornis en later ook over mijn vaginisme. En het is ook absoluut kwetsbaar om een ander op die manier in vertrouwen te nemen. Om een ander te vertellen over de moeilijke dingen waar je doorheen bent gegaan. Waar je misschien nog steeds doorheen gaat.

Toch is een vorm van kwetsbaarheid die nog een stap verder gaat. Een vorm van kwetsbaarheid waarbij je jezelf laat zien in al je shitzooi. Middenin een trigger. Middenin een angst dat hij misschien wel bij je weggaat.

Dat is een vorm van kwetsbaarheid die ik zorgvuldig ontweek. Je mocht alles van mij weten zolang ik het had opgelost of er op zijn minst mee bezig was. Mijn innerlijke wereld? Daar had niemand toegang toe. En ik had dit niet eens in de gaten. De disconnectie van mijn lichaam was zo groot dat mijn gevoelswereld ook voor mij één grote chaos was.

Ga je voor verbinding of een diepe emotionele connectie?

Inmiddels is alles anders en kan ik je vertellen dat het zijn van een “open boek” misschien leidt tot meer verbinding, maar niet tot een diepe emotionele connectie. Die ontstaat pas wanneer jij jezelf durft te laten zien in al jouw messiness.

Er is echt niets zo helend als in die staat gezien, gehoord en gesteund te worden door een partner. Dit is wat emotionele veiligheid creëert. Emotionele veiligheid die zo nodig is om je over te kunnen geven aan zo iets kwetsbaars als penetratie.

Je creëert deze veiligheid eerst bij jezelf door de verbinding met je lichaam (opnieuw) aan te gaan. Door jouw eigen innerlijke wereld te leren kennen. Je gevoelens, grenzen, verlangens… Vervolgens creëer je dit bij de ander door dit te delen. In al jouw mooie, krachtige kwetsbaarheid. In al jouw messiness. Omdat ook dat bij jou hoort en omdat ook dat gezien mag worden door de partner die echt bij jou past.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Vraag een gratis kennismaking aan voor Path to Pleasure via het formulier onderaan deze pagina of stuur een mailtje naar jamie@jamieelise.com en begin jouw reis naar een pijnvrij seksleven.