634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

De controle loslaten in je (seks)leven

Als er iets is dat je vaak bij je vaginisme cadeau krijgt… Dan is het wel moeite met het loslaten van de controle. Ik hoor het terug in bijna iedere intake (en als het in de intake niet aan bod komt komen we het in de loop van het coach programma wel tegen) en ben er zelf ook geen vreemde van.

Er was een tijd waarin ik ALLES minutieus uitstippelde in een verwoede poging mijn leven onder controle te houden. Op maandag wist ik al dat ik op vrijdagmiddag om tien over drie precies een half uur de tijd had om te stofzuigen. En ik me maar afvragen waar die paniekaanvallen vandaan kwamen. Waar m’n vaginisme vandaan kwam. Ik leefde in een verkramping en mijn vagina deed vrolijk mee.

Nou is dit natuurlijk een vrij extreem voorbeeld, maar ik vermoed dat je prima voorbeelden uit je eigen leven kunt bedenken waaruit blijkt dat je het moeilijk vindt om de controle los te laten. Terwijl je waarschijnlijk niets liever wilt. Al helemaal in de slaapkamer.

Het loslaten van de controle is geen “magic pill”

Als je die controle nou eens los zou kunnen laten zou je misschien wat meer kunnen ontspannen. Dan zou die penetratie misschien eindelijk een keer lukken en dan zou je ook wat meer kunnen genieten. Right?

Nou… Niet per se.

Het loslaten van de controle is (helaas) geen garantie voor spetterende seks. Het loslaten van de controle betekent dat je accepteert dat je niet weet hoe het zal lopen.  Dat je loslaat hoe je denkt dat het zou moeten gaan en iedere mogelijke uitkomst omarmt. Penetratie dat wel of niet lukt. Dilators/pelottes die je wel of niet naar binnen krijgt. Mweh of ronduit verschrikkelijke seks. Because it happens. Voor iedereen. Met of zonder vaginisme. Voor of na herstel.

Omarm de onzekerheid

De controle loslaten betekent dat je jezelf één van de meest belangrijke skills aanleert die je in dit leven kunt hebben. En dat is kunnen zitten met onzekerheid. Omdat je je (seks)leven nou eenmaal niet kunt controleren. Je kunt het beïnvloeden, maar niet controleren.

Het loslaten van de controle gaat eigenlijk ook helemaal niet over controle. In de kern gaat het om het vinden van veiligheid. Onzekerheid staat voor ons brein gelijk aan onveiligheid en dat maakt dat we het liever uit de weg gaan. Wil je echt de controle loslaten? Begin dan met het vinden van veiligheid in die onvermijdelijke onzekerheid.

Vind veiligheid in de wetenschap dat je vooraf niet weet hoe de seks zal lopen of hoe het oefenen met de dilators/pelottes zal gaan.Voel, weet en geloof dat jij ALTIJD oké zult zijn. Ook middenin de teleurstelling omdat het (weer) niet ging zoals je gehoopt had. Weten dat je jezelf in al je emoties kunt dragen creëert een gevoel van veiligheid. Een gevoel van veiligheid bij jezelf zorgt ervoor dat je kunt ontspannen. En is dat niet wat iedereen altijd zegt dat je “gewoon” moet doen voor die fijne penetratie? 🙂

Benieuwd hoe je dit gevoel van veiligheid precies creëert en wat je nog meer mag doen voor een seksleven zonder pijn?

Kom naar mijn gratis online masterclass “Van Pijn naar Pleasure.” Je ontdekt tijdens deze masterclass wat vaginisme precies veroorzaakt en wat de drie stappen zijn om hier voor eens en altijd vanaf te komen.

Gratis en anoniem! Klik HIER om je aan te melden en dan “zie” ik je daar!