634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Hoe vaak moet je oefenen met dilators?

Laat ik eens antwoord geven op misschien wel de meest gestelde vraag ooit! Hoe vaak moet je oefenen met dilators om van vaginisme af te komen? Om hier antwoord op te geven moeten we eerst eens kijken naar het doel van deze plastic piemels.

En mocht je hier nog nooit van gehoord hebben en nu denken Sorry wat? Plastic piemels? Dilators of pelottes zijn eehh ja plastic piemels (of “staafjes,” maar dat vind ik toch minder leuk klinken) van pink formaat tot best wel intimiderend groot.

Hiermee oefenen is voor veel vrouwen een belangrijk onderdeel van vaginisme herstel.

Waarom oefenen met dilators?

Het doel van oefenen met dilators is het hertrainen van zowel je brein als je bekkenbodemspieren. Je brein mag leren dat penetratie niet “gevaarlijk” is en dat het geen aanspanningssignaal naar je bekkenbodemspieren hoeft te sturen op het moment van penetratie.

In je bekkenbodemspieren zelf zit daarnaast ook celgeheugen. Ze zijn er eigenlijk op getraind om aan te spannen op het moment van penetratie of als er ook maar iets bij je vaginamond in de buurt komt.

Dat is het doel van de dilators/pelottes. Afleren. Hertrainen. NIET oprekken. Dat is nergens voor nodig. Je vagina is groot genoeg.

Hoe vaak moet je oefenen?

In de handleiding die je bij mijn coach programma krijgt staat dat je minstens 4/5 keer per week moet oefenen. Maar als het echt zo simpel zou zijn had je het coach programma niet nodig natuurlijk. Dan kon ik je gewoon die handleiding aanbieden en je verder met rust laten.

De waarheid is dat ik inmiddels meer dan honderd vrouwen geholpen heb en dat de weg van de kleinste naar de grootste dilator er nog voor geen twee vrouwen hetzelfde uit heeft gezien.

We hebben het oefenen met dilators zelfs wel eens helemaal aan de kant geschoven omdat het averechts werkte. En ook deze powervrouw is van haar vaginisme afgekomen. Er is geen one size fits all. Jouw weg naar herstel is net zo uniek als dat jij zelf bent.

Vaginisme draait niet om “beter je best doen”

Vier tot vijf keer per week oefenen is slechts het uitgangspunt. De frequentie die over het algemeen nodig is om je brein en spieren effectief te kunnen hertrainen.

Maar als deze frequentie ervoor zorgt dat je weerstand krijgt tegen het oefenen… Heeft het weinig zin. Om je brein te hertrainen is het belangrijk dat je positieve ervaringen op elkaar voortbouwt. Met grove tegenzin de dilators erbij pakken is natuurlijk niet echt een positieve ervaring.  

De grens tussen jezelf een liefdevolle schop onder je kont geven en voelen dat het voor jou écht niet goed voelt is dun en ontzettend belangrijk om aan te voelen. Om dit goed te kunnen voelen komt de verbinding met je lichaam weer om de hoek kijken. I’ll never shut up about it 🙂 Belangrijkste om in je achterhoofd te houden is dat zo vaak mogelijk oefenen niet per se betekent dat je er sneller vanaf zal komen of dat dit de enige weg naar herstel is.

Ik had een tijdje terug een laatste sessie met een cliënt tegen wie in een eerder traject door de seksuoloog werd gezegd dat ze beter haar best moest doen. Dat ze het misschien niet graag genoeg wilde en dat dit de reden was dat ze geen vooruitgang boekte.

Staan jouw nekharen ook recht overeind? Vaginisme herstel draait niet om “beter je best doen.” Het draait om voelen. Verbinding. Veiligheid creëren voor jezelf zodat het beschermingsmechanisme wat vaginisme is langzaam maar zeker zal loslaten.

Zodat jij net als ik en de powervrouwen uit dit verhaal de tent uit kunt gaan genieten van pijnvrije penetratie.

Benieuwd wat je naast oefenen met dilators nog meer moet doen van vaginisme af te komen? Kom dan naar mijn gratis online masterclass “Van Pijn naar Pleasure.” In deze masterclass ontdek je wat vaginisme nou precies veroorzaakt en wat de drie stappen zijn om hier voor eens en altijd vanaf te komen.

Je krijgt een overdosis aan tips en inspiratie die je nog niet eerder gehoord hebt. Van someone who’s been there. Klik HIER om je gratis aan te melden en dan “zie” ik je daar!