634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Heb je wel vaginisme?

Een normaal functionerend lichaam ervaart wel eens pijn tijdens het vrijen. Niet omdat dit “erbij hoort” (pijn is nooit normaal) en ook niet omdat je geen normaal functionerend lichaam hebt wanneer je wel last hebt van vaginisme.

Je lichaam is gemaakt om jou te beschermen

Als je vaginisme hebt functioneert je lichaam eigenlijk iets te goed. Het wil jou zo graag beschermen dat het de boel afsluit op het moment van penetratie. En dat beschermen… Doet je lichaam altijd. Je lichaam is gemaakt om je veilig te houden.

Wat betekent dat wanneer jij te snel, tegen je zin in of met iemand met wie je dat eigenlijk niet (meer) wilt penetratie seks hebt… De kans groot is dat het pijn doet.

Dit is geen vaginisme.

Dit is een “normaal” functionerend lichaam. Je bent geen robot. Wat de porno industrie en romantische films je ook hebben willen laten geloven. Ready voor penetratie in tien seconden anyone? Terwijl jij hem net gepijpt hebt en er bij jou letterlijk niets gebeurd is? …

Hoe je lichaam werkt

Omdat we dit niet geleerd hebben en ook niet geleerd hebben hoe ons lichaam werkt kan deze manier van seks hebben (en over je eigen grenzen heen gaan) wel vaginisme veroorzaken.

Stel je eens voor dat je van jongs af aan had geleerd dat de eerste keer geen pijn hoeft te doen. Dat clitorale stimulatie bij jou voor seksueel genot zorgt en niet per se penetratie. Dat een vagina gemiddeld 20-30 minuten opwinding nodig heeft voordat het klaar is voor penetratie. En dat er niet zo iets bestaat als “nu sta ik al in zijn slaapkamer en kan ik niet meer terug” of “ik ben nu al begonnen dus moet ik het afmaken.”

Persoonlijk denk ik dat mijn eigen (seks)leven een stuk soepeler was verlopen zonder alle aangeleerde bullshit en verzwegen, maar broodnodige informatie. Dat ik misschien wel geen vaginisme had ontwikkeld. Maar goed. Zeker weten doe ik dat natuurlijk nooit. Het enige wat ik zeker weet is dat ik in de “vicieuze vaginisme cirkel” terecht kwam.

De vicieuze vaginisme cirkel

Je ervaring met penetratie is dat het pijn doet. Daardoor verwacht je pijn waardoor je aanspant op het moment van penetratie. Wat er vervolgens voor zorgt dat het inderdaad pijn doet…

Hallo vicieuze cirkel. Hallo vaginisme.

Benieuwd hoe je deze cirkel doorbreekt en welke twee andere stappen je mag zetten om pijn tijdens het vrijen voorgoed achter je te laten? Kom dan naar mijn gratis online masterclass “Van Pijn naar Pleasure.”

Deelname is gratis en anoniem.. Makkelijker wordt het echt niet 🙂 Klik HIER om je aan te melden en dan “zie” ik je daar!

En vergeet in de tussentijd niet te communiceren, je grenzen aan te geven en te luisteren naar jouw lieve, mooie lichaam dat jou alleen maar probeert te beschermen.