Op de automatische piloot liep ik naar huis. Boodschappentas in mijn ene hand. Telefoon in de andere. Het was een wonder dat ik de vrouw die voor mij liep überhaupt zag. De vrouw die niet op weg was naar huis. Ze was op vakantie.
Dat zag je direct aan de verwonderde blik waarmee ze om zich heen keek. Aan hoe ze foto’s maake van de schattige gevels, daken en balkonnetjes die de straat versierden. De straat die al twee jaar mijn thuis is.
Ze maakte foto’s van alles waar ik dagelijks tegenaan kijk. Dingen die mij niet eens meer opvallen.
Een nieuwe blik
Hoe zonde is dat? Hoe zonde is het dat we alleen met verwondering om ons heen kijken als iets “nieuw” is. Waarom vind ik de Spaanse straatjes schattig en vindt een Spanjaard de vrolijk variërende Hollandse daken zo bijzonder?
Waarom vallen ze mij niet op? De ronde torentjes. De spitse torentjes. Allemaal versierd met verschillende soorten stenen… Als je goed kijkt is het net alsof ze dansen. En laat dat nou juist het probleem zijn. We kijken niet goed.
Wat zou er gebeuren als je met iets meer verwondering om je heen zou kijken? Met iets meer nieuwsgierigheid.
Hoe zou je dan door het leven bewegen? Hoe zou je dan naar jezelf kijken? Naar je vaginisme?
Vaginisme is niet wat het lijkt
Vaginisme lijkt op het eerste oog een seksueel probleem. Een probleem van je bekkenbodemspieren. Maar als je verder kijkt… Zie je dat dat eigenlijk niet het geval is. Dan zie je dat je ook in de rest van je leven moeite hebt met het aangeven van grenzen. Het loslaten van de controle. Het uitspreken van je behoeftes.
Dan zie je dat je eigenlijk altijd gehaast bent. “Ja” zegt tegen dingen die niet meer in je planning passen. Je loopt over en bent verbaasd dat je tijdens de seks niet ineens kunt ontspannen… Terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo gek is. Het is eigenlijk best logisch. Als je er eens goed naar kijkt.
Als er iets is wat ik geleerd heb van het spreken en helpen van inmiddels meer dan honderd vrouwen met vaginisme (myself included) dan is het wel dat vaginisme een symptoom is. Geen oorzaak. Het is een symptoom van iets dieperliggends. Een uitwerking van jouw relatie met jezelf, je lichaam en seksualiteit.
Luister jij al naar je vaginisme?
Vaginisme probeert je aandacht te trekken en jij probeert het te verhelpen zonder naar binnen te keren. Naar de ware oorzaak. In plaats daarvan ren je van de huisarts naar de bekkenbodemspecialist. Misschien ga je nog een keertje onder hypnose. Why not.
Om je vervolgens af te vragen waarom al die (sorry not sorry) oppervlakkige behandelingen niet werken. Of deels werken. Net niet helemaal.
Vaginisme herstel is diep werk met een diepe beloning. Een beloning die veel verder gaat dan een fijn seksleven. Het heeft de mogelijkheid om een leven vol rust te creëren. Een leven waarin je eindelijk echt voor jezelf kunt kiezen omdat je jezelf eindelijk echt kent en op de eerste plaats zet.
Dat is wat ik je vandaag wil vragen. Om eens naar je vaginisme te kijken alsof je het voor de eerste keer ziet. Welke informatie wil het met je delen over je leven en hoe jij daarmee omgaat? Wat probeert het jou te vertellen? Wat wil het wanhopig graag zeggen?
Luister. En zet vervolgens de oncomfortabele stappen die nodig zijn. De stappen die verandering creëren. Dit is wat ik doe met de dappere vrouwen met wie ik dagelijks mag samenwerken. Iets wat ik ook met jou wil doen. Gratis en voor niets.
Bij hoge uitzondering maak je via dit blog artikel extra kans op een Gratis Persoonlijk Adviesgesprek met mij. Iets wat ik eigenlijk nooit op deze manier aanbied.
Klik HIER om je gratis aan te melden en je hoort op werkdagen binnen 48 uur of je geselecteerd bent.
Vaginisme werkt voor iedereen anders. Dat snap je na het lezen van dit artikel waarschijnlijk wel 🙂 Tijdens het gratis persoonlijk adviesgesprek kijken we naar jouw unieke vaginisme verhaal. Je ontdekt hoe bij jou de vork in de steel zit en welke stappen jij mag zetten naar een pijnvrij seksleven.
Omdat die fijne seks, diepere verbinding met je partner of natuurlijke zwangerschap ook voor jou mogelijk is.