634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Wat tijdens de seks in je lichaam aanwezig zijn NIET betekent

In je lichaam aanwezig zijn betekent niet dat al je focus, aandacht en energie continu op je lichaam gericht is. Ja het is belangrijk om je ademhaling te observeren. Om je emoties te ervaren en je bewust te zijn van je lichamelijke sensaties, maar permanent “in je lichaam zitten” is niet het doel.

Het doel is om je buitenwereld te beïnvloeden met behulp van de signalen die je in je lichaam waarneemt. In je lichaam aanwezig zijn betekent dat je keuzes maakt die jouw externe wereld beïnvloeden op basis van hoe je lichaam reageert.

Naar je lichaam luisteren

Voelt een bepaalde houding of handeling tijdens de seks niet helemaal goed? Je lichaam geeft het aan, maar luister jij ook? Of ga je door omdat je bang bent dat je hem anders teleurstelt? Omdat je bang bent dat je het niet goed doet of dat het al te lang duurt?

Als je dat doet verbreek je de verbinding met je lichaam.

En wanneer je oefent met dilators… Luister je dan naar je lichaam? Doe je ademhalingsoefeningen om de spanning te laten zakken of negeer je de spanning en duw je ze gewoon naar binnen? Jezelf vervolgens ook nog eens de schuld gevend omdat je “niet hard genoeg je best doet.” Waarna de kans groot is dat je brein je wijsmaakt dat jij vaginisme nooit gaat overwinnen.

Dat jij echt een hopeloos geval bent.

De (overtuigings)kracht van je brein

Ons brein is zo sterk dat de kans groot is dat je het nog gaat geloven ook. Dat je je brein oppermachtig maakt en klakkeloos aanneemt wat het jou vertelt. Niet zo gek dat dat brein een beetje naast zijn schoenen gaat lopen. Dat het oprecht denkt alles beter te weten. Misschien eist het zelfs wel dat je luistert terwijl je lichaam zachtjes fluistert.

Vraag je jezelf wel eens af wat zou er gebeuren als je je brein zou gebruiken om naar de aanwijzingen van je lichaam te luisteren in plaats van deze te negeren? Ik weet het antwoord wel. Dan overwin je je vaginisme. Dat gebeurt niet zolang je tegen je lichaam vecht. Je lichaam vecht keihard terug en dat win je niet.

En dat terwijl je lichaam helemaal niet veel nodig heeft om te stoppen met vechten. Om vaginisme niet langer in stand te houden. Het wil enkel dat je luistert zodat jij je weer goed gaat voelen. In verbinding met je lichaam zijn is niet het uiteindelijke doel. Het is slechts een tool om omstandigheden te creëren die goed voelen.

Een goed gevoel is een voorwaarde voor penetratie seks

Met regelmaat krijg ik een berichtje van één van “mijn” powervrouwn in Path to Pleasure waarin ze vol verbazing zeggen dat het oefenen met dilators goed voelt. Dat de seks (zonder penetratie) goed voelt. Dat zij zich weer goed over zichzelf voelen.

En dan moet de penetratie seks nog komen!

Een goed gevoel is niet het gevolg van penetratie seks. Het is een voorwaarde. Een voorwaarde die gecreëerd wordt door keuzes te maken die in lijn zijn met wat jouw lichaam aangeeft.

Klinkt deze weg naar een pijnvrij seksleven je als muziek in de oren? Snap ik! Je hoeft niet langer te vechten. Via het formulier onderaan deze pagina vraag je een gratis en vrijblijvende kennismaking aan voor Path to Pleasure.

De methode die mij en inmiddels meer dan tweehonderd andere vrouwen naar een pijnvrij seksleven gebracht heeft. Ik kan niet wachten om samen met jou hetzelfde te creëren!