634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

De grootste misvatting over vaginismeherstel

Nou zijn er flink wat misvattingen over vaginismeherstel waar mijn nekharen van overeind gaan staan. We hebben de welbekende “gewoon hard genoeg je best doen met dilatoroefeningen en dan kom je er wel…”

Onzinnige adviezen als “gewoon meer ontspannen,” “een glas wijn drinken voor de seks” of “meer of minder gaan paardrijden.” Jup. Tegen één van mijn cliënten is gezegd dat haar vaginisme waarschijnlijk werd veroorzaakt doordat ze zoveel paard reed. Een ander heeft te horen gekregen dat ze paardrijden toch eens moest overwegen om er vanaf te komen.

Oh boy. Ik kan inmiddels een heel boek vullen met misvattingen, maar dit is een blogartikel! Dus dat gaan we niet doen. Maar omdat ik me toch niet helemaal kan beheersen (zou ook alleen maar saai worden) heb ik er in de allergrootste misvatting stiekem toch twee verpakt.

Ready? Gaan we! Denk alsjeblieft nooit, nooit, nooit meer dat vaginisme een lichamelijk en/of seksueel probleem is. Dat is het niet.

Vaginisme is een onbewuste angst voor penetratie.

Het is psycho-somatisch. Je lichaam reageert op deze angst door op het moment van penetratie je bekkenbodemspieren aan te spannen waardoor hij (of je vinger, tampon…) er niet in komt. Of er misschien wél in komt, maar jij ligt te vergaan van de pijn. Niet echt waar seks voor bedoeld is natuurlijk.

Waar deze angst door wordt veroorzaakt en op welke manier deze jouw vaginisme nu in stand houdt is voor iedereen anders. De drie grote oorzaken van deze (on)bewuste angst voor penetratie zijn:

1. Een gebrek aan verbinding met je lichaam. Dit herken je o.a. aan heel veel piekeren, perfectionisme, moeite hebben met het loslaten van de controle en soms ook onzekerheid over hoe je lichaam eruit ziet (Prachtig! Nu mag je het zelf nog geloven)

2. Een negatieve kijk op seks en je eigen seksualiteit. Dit herken je o.a. aan gevoelens van schaamte, bang zijn iets raars te doen of een raar geluid te maken, het genot van de ander belangrijker maken dan dat van jezelf, tijdens de seks alleen maar bezig zijn met de vraag of je het wel goed doet…

3. Een (on)bewuste angst voor intimiteit, kwetsbaarheid en nabijheid. Dit herken je o.a. aan moeite hebben met het aangeven van je grenzen, moeite hebben met aangeven wat je tijdens de seks wel en niet wilt, je tijdens de seks niet helemaal kunnen laten gaan, je ware gedachten, gevoelens en angsten niet met je partner delen…

Zijn een aantal (of misschien wel alle) punten herkenbaar voor je? Dan heb ik iets fantastisch voor je!

Op 11 januari start Whole Woman. Vier online masterclasses van 2,5u over de (on)bewuste angst voor penetratie zelf en de drie oorzaken van deze angst inclusief Q&A en embodiment oefening.

Vaginismeherstel vraagt kennis en oefening. In Whole Woman krijg je beide van mij. Je krijgt praktische tips waarmee al +200 vrouwen hun vaginisme overwonnen. Je ontdekt hoe je lichaam werkt, wat iedereen verkeerd doet tijdens het oefenen met dilators, dé mindset shift die ervoor zorgt dat je lichaam wél gaat meewerken en zo veel meer dan dat.

Kennis over jouw mind, body en vaginisme is key voor je herstel. Na Whole Woman staat het fundament voor jouw vaginismeherstel als een huis EN je bent met een groep andere powervrouwen die precies weten hoe jij je nu voelt.

Naar schatting heeft één op de tien vrouwen vaginisme. Helaas kennen we elkaar niet door de schaamte en het taboe wat hier anno 2023 nog steeds op rust. Ik ben dolgelukkig dat in Whole Woman ook daar verandering in komt en ik jullie ein-de-lijk bij elkaar kan brengen!

Net zo enthousiast als ik en de powervrouwen die zich al hebben aangemeld? T/m zondag 24 december profiteer je van de early bird prijs van 197,- i.p.v. 397,- en ontvang je ook nog direct een bonus embodied self pleasure oefening in je mail.

Klik HIER om jouw seksuele gezondheid (en geluk) de aandacht te geven die het verdient, jezelf van een plekje te verzekeren en dan zie ik je op 11 januari om 19u!

De masterclasses vinden één keer in de drie weken plaats op donderdag om 19u. Kun je er een keer (of helemaal) niet live bij zijn? Geen probleem! Binnen 24u ontvang je de replay en die is forever yours.