634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Vaginisme en twee shotjes tequila

No worries! Ik ben niet de zoveelste die je gaat vertellen dat alcohol de oplossing is voor vaginisme. Alles behalve. Vorige week vroeg ik me gewoon even af wat er in vredesnaam met mij was gebeurd. Met de Jamie die twee shotjes tequila zou nemen om vervolgens op de trein te stappen richting een man die haar hart zou breken. Alweer.

Misschien is ze gewoon wat ouder en wijzer geworden. Misschien is het persoonlijke ontwikkeling. Maybe it’s Maybeline. Who knows. Wat het ook is… Ik kan zonder twijfel zeggen dat het helen van mijn oude, onverwerkte pijn mijn liefdesleven heeft gered. Misschien kan het woord “liefdes” hier nog tussen haakjes want de controlfreak en perfectionist zijn inmiddels ook ver te zoeken.

Net als mijn vaginisme. Toeval? Alles behalve.

De oorzaak van vaginisme

Vaginisme werkt voor iedereen net even anders. Het is dus niet zo dat vaginisme voor iedereen voortkomt uit oude, onverwerkte pijn, maar het gold zeker voor mij en ook voor een groot deel van de vrouwen in Path to Pleasure.

Voor we erin duiken eerst even iets over de term “oude, onverwerkte emotionele pijn.” Klinkt misschien gek of misschien heb je er nog nooit van gehoord. In feite is dit hetzelfde als “trauma.” Een trauma is een gebeurtenis die een hoge, emotionele lading heeft en die je nooit hebt verwerkt (omdat je daar op dat moment de lichamelijke/emotionele tools niet voor had) waarna het zich op heeft geslagen in je lichaam.

Deze twee termen betekenen dus precies hetzelfde, maar ik vind het belangrijk om hier toch een onderscheid in te maken. Er zit qua gebeurtenis toch een verschil tussen een oorlogstrauma, seksueel misbruik en ouders die emotioneel afwezig zijn. De impact kan even groot zijn omdat de impact niet afhankelijk is van de gebeurtenis, maar van jouw systeem. Van hoeveel middelen het heeft om de gebeurtenis te verwerken en of je daar support bij krijgt.

Omdat ik helemaal snap dat het heftig klinkt om te bedenken dat je in je jeugd – door je (lieve) ouders – getraumatiseerd bent omdat ze er emotioneel niet voor je konden zijn spreek ik in die gevallen liever van oude, onverwerkte emotionele pijn.

Goed! Nu we op dezelfde golflengte zitten qua termen lijkt het me goed om eens te kijken naar de manier waarop dit vaginisme kan veroorzaken.

Een disconnectie van jezelf en lichaam

Trauma of onverwerkte emotionele pijn creëert een disconnectie van je lichaam. Deze disconnectie maakt het onmogelijk om in je lichaam aanwezig te zijn. Iets wat ontzettend belangrijk is tijdens de seks – daarom merk je vaak tijdens de seks ineens dat je hier “last van hebt.” In de rest van je leven merk je het misschien niet zo, maar tijdens de seks kun je je gedachten er niet bij houden, dwaal je af of ervaar je pijn.

Tel daarbij op dat we niet leren hoe ons lichaam werkt en je hebt een recept voor een pijnlijke eerste keer. En tweede, derde, tiende keer… Het is overigens een mythe dat de eerste keer pijn hoort te doen. Pijn hoort nooit bij seks. De eerste keer niet. De tiende keer niet en de honderste keer ook niet. Het ervaren van pijn kan er wel voor zorgen dat je in de vicieuze vaginisme cirkel belandt. Daar vertel ik je alles over m mijn gratis online masterclass.

Omdat trauma of onverwerkte emotionele pijn de verbinding met je lichaam verbreekt, verbreekt het ook de verbinding met jezelf. Een bepaald (emotioneel) deel van jou ontwikkelt niet verder en blijft “steken” op de leeftijd van het trauma.

Jezelf uitspreken kan moeilijk worden.

De disconnectie en een emotionele onderontwikkeling van een “jong” of “verwond” deel van jou kunnen er samen voor zorgen dat je het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven of je verlangens uit te spreken. Of dat je grijpt naar andere manieren om jezelf ‘veilig’ te houden zoals alles willen controleren, alles perfect willen doen (op werk, in je relatie of tijdens de seks), faalangst etc.

Als je tijdens de seks je grenzen niet aangeeft en jouw genot niet op de eerste plek zet… Is het logisch dat je er niet zo van geniet en dat penetratie niet lukt. Een man kan zonder genot ook geen penetratieseks hebben (want geen erectie) en voor jou geldt precies hetzelfde. Genot zorgt ervoor dat er vanalles in jouw lichaam (je vagina) gebeurt waardoor fijne penetratie mogelijk wordt. Mits de aanspanning van je bekkenbodemspieren niet in de weg staat natuurlijk.

Zo. Ik kan hier uren over doortypen, maar ik hou me in voordat dit een heel boek wordt waar je volgende week nog niet doorheen bent.

Wil je duidelijkheid in jouw unieke situatie, hoe dit alles bij jouw vaginisme een rol speelt én wat je daaraan kan doen? Dat is precies waar we naar kijken tijdens een gratis kennismakingsgesprek voor Path to Pleasure. We kijken waar je vastloopt, waar je naartoe zou willen en of ik de persoon ben die jou daar eventueel mee verder kan helpen.

Vul het formulier onderaan deze pagina in of stuur een mailtje naar jamie@jamieelise.com om een gratis kennismakingsgesprek aan te vragen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op!

Ps. Ik weet hoe spannend het kan zijn om zo’n stap te zetten. Echt. I know en ik juich je nu al toe vanaf deze kant van het scherm dat je je zo kwetsbaar opstelt én omdat je jouw seksuele gezondheid serieus neemt.