634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Hoe impliciet lichaamsgeheugen vaginisme veroorzaakt

Zo. Dat is een hele mond vol en ik hoop dat je er klaar voor bent om even lekker te nerden, maar ik hoop vooral dat je er klaar voor bent om je lichaam weer iets beter te leren kennen.

Iets wat je waarschijnlijk wilt nu je lichaam niet meewerkt tijdens de seks. Nu je lichaam automatisch en zonder dat jij het wilt op slot gaat. Ik heb een flauw vermoeden dat je niets liever wilt dan dat je lichaam gaat doen wat jij wilt..

En dat bereik je door met je lichaam samen te werken. Een belangrijk onderdeel van zo’n samenwerking is je lichaam begrijpen. Leren hoe jouw lichaam eigenlijk werkt. Want je dacht toch niet dat die biologieles uit havo 4 daar genoeg voor was hé? 

Helaas. Of niet natuurlijk want nu hoef je je niet meer schuldig te voelen als je nooit hebt opgelet. Who cares about fructose. We gaan het over je ladyparts hebben! 

Want als je aan pijnlijke seks denkt is “impliciet lichaamsgeheugen” waarschijnlijk niet het eerste wat bij je opkomt, maar het speelt een enorme rol.

Dit zijn alle herinneringen die opgeslagen liggen in de onbewustere delen van jouw brein. Herinneringen die je niet bewust terug kunt halen. That’s right! Jij herinnert het je niet, maar je lichaam wel. 

Of beter gezegd: je onderbewustzijn herinnert het zich en dat is waar je lichaam vervolgens weer op reageert. Je lichaam reageert dus niet op je bewuste brein. Dan had het wel meegewerkt iedere keer dat jij tijdens de seks wanhopig “ontspan nooouuu” zei of dacht. 

En weet je wat mega irritant is? Je onderbewustzijn kan naast het opslaan van herinneringen ook een compleet eigen draai aan die herinneringen hebben gegeven. Je onderbewustzijn trekt z’n eigen conclusies. Conclusies die misschien helemaal niet juist zijn.

Zo kan je moeder vroeger op een onbewaakt moment hebben gezegd dat je niet aan je vulva mocht zitten. Daar ben je als kind misschien ontzettend van geschrokken want “oh shit – ik doe iets verkeerd!” En dat terwijl je natuurlijk gewoon je lichaam aan het ontdekken was. 

Die schrikreactie en het gevoel dat je iets verkeerd deed kan zich hebben opgeslagen in jouw onderbewustzijn waardoor je nu tijdens (solo)seks nog steeds een niet te achterhalen, maar onbehagelijk gevoel van schaamte ervaart.

Zo’n gevoel van schaamte heeft natuurlijk weer invloed op je genot en vermogen om je over te geven aan het moment en tadaaa… Hier heb je één van de talloze mogelijke scenario’s die bijdragen aan het ontstaan van pijn tijdens het vrijen.

Je lichaam onthoudt daarnaast ook alle keren dat seks pijnlijk was. Jij bent misschien doorgegaan in het kader van “hem niet teleurstellen” of het zelf ook gewoon heel graag willen, maar die motieven maken voor je lichaam niets uit.

Je lichaam onthoudt die pijn (impliciet) en zal zich nu extra schrap zetten op het moment van penetratie waardoor het allemaal nog pijnlijker en moeilijker wordt.

Goed. Lekker verhaal allemaal, maar wat nu dan? Ben je nu reddeloos verloren dankzij dit ontzettend sterke lichaamsgeheugen waar je met je bewuste brein geen verandering in kan brengen?

Natuurlijk niet! Ook impliciet lichaamsgeheugen kun je veranderen en daarvoor is het niet nodig dat je je alles gaat herinneren.

Sterker nog… dat kan helemaal niet. Je doet dit door in de eerste plaats niet langer te negeren dat je een probleem hebt waar je verandering in wilt brengen, maar vooral ook door met je lichaam te werken in plaats van met je brein. 

Benieuwd hoe je dit precies doet en wat je nog meer nodig hebt om (eindelijk) een pijnvrij seksleven te creëren? Kom dan naar de gratis online masterclass “Van Pijn naar Pleasure!” 

Tijdens dit 75min durende feest van inspiratie, motivatie en herkenning kom je erachter wat pijn tijdens het vrijen veroorzaakt én hoe je dit patroon van “op slot gaan” kan doorbreken.

Ik kan niet wachten om je hierin mee te nemen! Deelname is gratis en anoniem om de drempel voor iedereen zo laag mogelijk te houden om hieraan mee te doen.

Want seksueel genot is je geboorterecht en pijn tijdens het vrijen is niet iets waar je voor altijd mee moet leven. Na tien jaar struggelen kon ik zelf ook amper geloven dat het anders kon, maar here we are. Inmiddels bijna 5 jaar en ontzettend veel fijne, verbindende momenten van penetratieseks verder.

Klik HIER om je gratis aan te melden en begin met het creëren van jouw mooiste, pijnvrije seksleven ✨

Ik kan niet wachten!