Hoe niet seksueel trauma vaginisme veroorzaakt

Na inmiddels tien jaar in de wereld van persoonlijke ontwikkeling, therapie en coaching vertoefd te hebben kan ik één ding met zekerheid zeggen.

We zijn in meer of mindere mate allemaal getraumatiseerd. Trauma is niet wat we altijd dachten dat het was. Die ene schokkende gebeurtenis waar je maar niet overheen kunt komen.

Het zijn soms juist de dingen die niet zijn gebeurd. Zoals de afwezigheid van support toen je dat nodig had of emotionele verwaarlozing in je kindertijd. 

Soms zijn het dingen die op een ander geen indruk zouden hebben gemaakt, maar die op jouw gevoelige systeem een permanente afdruk hebben achtergelaten.

Trauma. Het is een ervaring die (helaas) hoort bij het mens-zijn. Het zijn ervaringen die je vormen op fijne en minder fijne manieren. Persoonlijk weet ik dat ik een voorliefde voor risico’s en een lading doorzettingsvermogen waar je U tegen zegt heb overgehouden aan de dingen die ik zelf heb meegemaakt.

En zonder die twee was mijn bedrijf er niet geweest en had jij dit artikel niet gelezen. Om maar eens wat te noemen. 

Ik ben absoluut niet blij of “dankbaar” dat ik bepaalde dingen mee heb gemaakt, maar zo kan ik er zingeving aan geven en dat is ook wat waard. Dat is ontzettend veel waard. 

Eén van de mindere dingen die ik (en jij misschien ook) eraan heb overgehouden is vaginisme. 

Iedere vorm van trauma (dus ook niet seksueel trauma) kan bijdragen aan het ontstaan van vaginisme omdat iedere vorm van trauma een negatieve impact heeft op jouw belichaming. 

Dit is de mate waarin je met je lichaam verbonden bent en in je lichaam aanwezig kunt zijn. Twee dingen die ontzettend belangrijk zijn voor fijne (penetratie)seks. 

Een beperkte belichaming verstoort je vermogen om te verlangzamen, lichamelijke sensaties waar te nemen en je zenuwstelsel te reguleren. Het voorkomt dat je écht aanwezig kunt zijn in het huidige moment. In je lichaam. 

Allemaal dingen die je nodig hebt voor penetratie seks. Allemaal “symptomen” waar ontzettend veel mensen jarenlang ongemerkt mee rondlopen omdat we in een wereld leven die altijd maar doorgaan verheerlijkt. 

Trauma of onverwerkte emotionele pijn heeft een impact op ieder gebied van je leven (relaties, financieel, professioneel ..) omdat het de verbinding met je lichaam en zelf verstoort. 

De slaapkamer is misschien slechts de eerste plek waar je het opmerkt. De eerste plek waar je je realiseert dat de manier waarop je lichaam reageert echt “niet normaal” is. Dat je lichaam je misschien iets probeert te vertellen. 

Vaginisme is het probleem niet. Het probleem is dat jouw lichaam zich niet veilig voelt door alles wat je hebt meegemaakt, maar nooit hebt verwerkt. Daarom kan het niet ontspannen. Daarom kan het zich niet openen tijdens de seks. 

Het goede nieuws? Dat hoeft niet voor altijd zo te blijven. 

Benieuwd naar een nieuwe kijk op vaginismeherstel? Een methode die uitgaat van het brein-body principe waarbij alles van jou meegenomen wordt? 

In de Back to your Body Bundle ontdek je alles over de magie van jouw lichaam. In +25 pagina’s vol tips en inspiratie en +15 lichaamsgerichte oefeningen op audio en video ontdek je alles wat je moet weten over de belangrijkste voorwaarde voor vaginisme herstel. De verbinding met je lichaam.

Klik HIER en begin direct met jouw ontdekkingsreis. Want je hebt geen magie nodig om van vaginisme te herstellen. Je lichaam is de magie. Het zit allemaal in je.