634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Je lichaam zei ver voor de seks al nee

Wat doe jij met mensen?! Ze keek me aan vanaf de andere kant van het scherm. Vol ongeloof over het feit dat ze na slechts vijf sessies samen pijnvrije penetratieseks had gehad.

Voor de eerste keer. Op haar 34ste. Na 14 jaar te hebben afgewisseld tussen actief proberen er vanaf te komen en haar kop in het zand steken. Doen alsof het er niet is… 

De verbazing kwam vooral door het feit dat het tijdens de sessies met name over haar werk ging. Over de manier waarop ze zich voor alles en iedereen verantwoordelijk voelde. Natuurlijk hebben we het ook gehad over haar kijk op seks en heeft ze ook met dilators geoefend om het vaginisme reflex te overwinnen, maar daar zat de doorbraak niet.

Daar zit de doorbraak nooit.

Die zit altijd in het leren spreken van de taal van je lichaam. In het opnieuw of voor het eerst kunnen verbinden met je lichaam.

Want de kans is groot dat ook jouw lichaam ver voor de seks al nee zei, maar je dat niet kon of wilde horen. En we kennen allemaal de cliché uitspraak dat je lichaam eerst fluistert en dan gaat schreeuwen.

Vaginisme is een vorm van schreeuwen. En als je een beetje op de meeste vrouwen met vaginisme lijkt stop jij vervolgens je vingers in je oren en ga je terug schreeuwen. Stom lijf.

Terwijl in het hele probleem negeren of gewoon doorgaan terwijl het pijn doet de oplossing al helemaal niet ligt. Dat werkt echt alleen als je oké bent met hoe het nu gaat.

Als jij diep in je hart kan kijken en oprecht kan zeggen dat het je niets kan schelen als het nog jaren zo doorgaat… Is je vingers in je oren stoppen een goede strategie.

Maar ik vermoed dat je niets liever wilt dan hier vanaf komen en daarvoor is het belangrijk dat je de taal van je lichaam leert spreken zodat je met je lichaam kan gaan samenwerken. Alleen vanuit die samenwerking kan vaginisme langzaam maar zeker loslaten. 

Benieuwd naar de taal van je lichaam? Kijk maar eens of je één of meerdere van deze subtiele manieren waarop je lichaam nee zegt herkent. Kennis is power dus afvinken maar! 


> Je houdt je adem in 
> Je spieren spannen zich aan 
> Je wilt het simpelweg niet doen, maar verzet je hiertegen omdat je denkt dat het “moet”
> Je spant je kaakspieren aan 
> Je hebt moeite om je aandacht bij het gesprek te houden 
> Je voelt je boos of gefrustreerd 
> Er is veel wat je moet doen, maar je kunt je hier niet toe zetten en hebt last van uitstelgedrag
> Je vindt het moeilijk om keuzes te maken en knopen door te hakken

Belangrijk om te onthouden is dat dit niet betekent dat je lichaam een “nee” is voor wat je op dat moment doet. Je aandacht niet bij het gesprek met je partner kunnen houden betekent niet dat je je partner moet dumpen, maar wel dat de manier waarop jij leeft jouw aandacht vraagt.

Dat iets in jou je aandacht vraagt. Misschien wel je vaginisme.

Als je je lichaam en alles in jou de aandacht gaat geven die het verdient kunnen je brein en lichaam weer gaan samenwerken. Op die manier creëer je coherentie tussen je brein en lichaam in plaats van de miscommunicatie die je nu ervaart tijdens de seks. “Ik wil het wel, maar mijn lichaam werkt niet mee…”

Benieuwd wat je nog meer nodig hebt om ervoor te zorgen dat je lichaam een keiharde JA wordt voor (penetratie)seks? You’re in for a treat! 

Binnenkort is het weer tijd voor dé gratis online masterclass over vaginismeherstel *drumroll please* … Van Pijn naar Pleasure! In deze gratis online masterclass ontdek je het stappenplan waarmee al meer dan 200 vrouwen hun vaginisme overwonnen. 

Want je bent nooit reddeloos verloren en een pijnvrij seksleven is ook voor jou weggelegd. Klik HIER om je gratis aan te melden en… Let tot die tijd vast eens op de subtiele signalen van jouw lichaam!