Vaginisme en een one night stand?!

Laten we bij het belangrijkste beginnen… Je seksualiteit is een stukje van je persoonlijkheid wat betekent dat het uniek en individueel is. De kans is groot dat jouw seksualiteit anders werkt dan die van je zus of vriendinnen en dat is oké! Jullie zijn ook anders.

Voor veel vrouwen en zeker vrouwen die vaginisme (gehad) hebben is emotionele veiligheid ontzettend belangrijk voor het kunnen hebben van penetratieseks. Logisch! Het is ontzettend kwetsbaar om een ander in je lichaam te ontvangen. Als jij je emotioneel niet veilig voelt bij je (bed)partner is het logisch dat je lichaam je in bescherming neemt en nee zegt tegen zo iets kwetsbaars als het toelaten van de ander in jouw lichaam. 

Veel vrouwen kunnen zich hier wel in vinden, maar van cliënten krijg ik ook regelmatig de vraag of ze dan nooit penetratieseks zouden kunnen hebben met een one night stand. 

Want moet emotionele veiligheid niet groeien? Moet je de ander daarvoor niet door en door kennen?

Nou… Niet helemaal. 

Emotionele veiligheid begint bij jezelf. Bij het eren van jouw grenzen, behoeftes en waarheid. Je lichaam laat zich namelijk niet voor de gek houden. Als jij seks met iemand probeert te hebben terwijl je daar eigenlijk nog niet aan toe bent, maar het bijvoorbeeld doet in de hoop dat hij je dan leuker vindt of om hem bij je te houden is de kans groot dat je lichaam nee zegt. 
  
Hetzelfde geldt voor doen alsof je oké bent met een friends with benefits situatie terwijl je dat stiekem niet bent. Omdat je meer wilt… Met hem of überhaupt in je liefdesleven. Je kunt tegen iedereen liegen, maar niet tegen je lichaam. Hoe mooi is dat? 

En dan is er nog de situatie dat het echt helemaal kloppend en oké voelt. Je voelt je veilig bij jezelf, geeft aan wat je wel en niet wilt, neemt die gozer uit de kroeg mee naar huis… En je lichaam zegt nog steeds nee. Wat de F?! 

Emotionele veiligheid bij jezelf en (bed)partner is natuurlijk niet de enige voorwaarde voor fijne penetratieseks. De verbinding met je lichaam, een positief seksscript, tijd, opwinding en het kunnen ontspannen van je bekkenbodemspieren zijn minstens zo belangrijk. 

En… het kan zelfs zo zijn dat dit allemaal aan boord is en je lichaam alsnog nee zegt. Again. Wat de F?!

Als dit jou gebeurt sta je voor een moeilijke opgave. De opgave van het accepteren van je lichaam en seksualiteit zoals het is. Misschien heeft jouw lichaam het nodig om iemand langer te kennen voordat het zich openstelt voor penetratie. Dat is oké! Maar vind jij het ook oké? 

Dit is een moeilijke situatie omdat het van je vraagt om eens kritisch naar de “seksuele norm”  te kijken. De maatschappelijke norm die zegt dat ieder lichaam altijd “gewoon” penetratieseks moet kunnen hebben en dat ieder lichaam hetzelfde werkt. 

Het probleem met een norm is dat deze altijd algemeen is. Jij bent dat niet. Jij bent uniek en indiviudeel. Iets wat een norm niet erkent. Wat als deze situatie niet betekent dat er iets mis is met jouw lichaam, maar dat er iets mis is met de norm en sociale druk die gelegd wordt op onze unieke lichamen? 

JIJ bent niet kapot. De manier waarop we doen alsof ieder lichaam hetzelfde werkt is kapot. De manier waarop we naar unieke lichamen kijken is kapot.

Wat als de ware uitdaging hier niet ligt in het uit alle macht forceren van je lichaam om te doen wat jij wilt, maar in het accepteren van je lichaam zoals het is. Uniek. Individueel. Anders dan de norm. Omdat je lichaam een eigen intelligentie is. Een intelligentie die zich niet in hokjes laat stoppen. 

Wat als dit de ware uitdaging is? Jezelf en lichaam liefhebben zoals het is zodat je lichaam zich gezien, gehoord en geaccepteerd voelt. Zodat je lichaam met jou gaat samenwerken en onder de juiste omstandigheden WEL gaat doen wat jij wilt. Ook als dit misschien niet 100% van de tijd zo is. 

Dit is de definitie van een samenwerking. Een samenwerking tussen jou en je lichaam. Is dat niet het minste wat je lichaam verdient?

Verdient je lichaam het niet om te worden gezien voor wat ze is? Uniek, intelligent en veel te mooi voor de saaie norm. 

Wil jij je seksualiteit leren kennen, op diep niveau met je lichaam kunnen verbinden én met je lichaam samenwerken zodat een pijnvrij seksleven ook voor jou mogelijk wordt? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan voor Path to Pleasure. Het één op één coachingsprogramma voor vaginismeherstel. Klik HIER en vul het formulier onderaan de pagina in – ik kan niet wachten om samen jouw mooiste seksleven te creëren!