634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Ben je dankbaar of ben je waardeloos?

Dankbaarheid is hip. Het is het nieuwe wondermiddel dat goed is voor van alles en nog wat. Een psychologisch trucje dat zou leiden tot meer vreugde, positiviteit en een gelukkiger leven. Dat willen we allemaal wel. Niet zo vreemd dus dat dankbaarheid allang niet meer als “zweverige spirituele onzin” wordt afgedaan. Zelfs de grootste scepticus wil het wel proberen. Baadt het niet dan schaadt het niet toch? Dat is helaas niet helemaal waar…

Zelf ben ik ook groot fan van dankbaarheid. Het voorkomt dat ik in dit vluchtige leven met een sneltreinvaart voorbij ga aan de mooie dingen. De dingen die eigenlijk nooit mentale herrie veroorzaken juist omdat ze mooi zijn. Daar wil mijn hoofd zich niet te lang mee bezig houden. Mijn brein wil doen waar het goed in is. Piekeren, overdenken en eindeloos herhalen wat er allemaal mis is met mijn persoontje en dit leven.

De vreugde van een onverwachte financiële meevaller, het zonnetje of een fijne foute meezinger op de radio wordt snel begraven onder een eindeloze stapel zorgen. Zorgen die in werkelijkheid eigenlijk nooit zo groot zijn als in mijn hoofd. Dankbaarheid zorgt ervoor dat ik het overdenken iets langer uit kan stellen. Iets langer kan genieten. Het leidt oprecht tot meer vreugde en positiviteit en daar zit ook het addertje. Goed verstopt onder het gras dat bij de buren alleen groener kan zijn als het daar beter wordt verzorgd.

Meer dankbaarheid creëren

Je leest overal en nergens wat meer dankbaarheid voor goeds kan doen voor jou en jouw leven. Jouw geluk. Het is ook nog eens makkelijk en gratis, dus je zou wel gek zijn als je het niet zou proberen toch?

Inderdaad! Het enige waar je alert op moet zijn is waar je dankbaarheid voor wilt gebruiken. Wat het precies is waar je meer van wilt creëren. Je wilt niet per se meer dankbaarheid in je leven. Dankbaarheid is geen doel, maar een middel. Een middel dat je kunt inzetten voor meer geluk, plezier en al die andere dingen die het leven zo leuk maken.

Als je meer van iets wilt moet het er wel eerst zijn. Er moet een begin zijn. Iets om mee te werken. Honderd keer nul is nog steeds nul. Zorg eerst dat je van die nul komt. Wat heb je nodig om op één, twee of fuck it HONDERD te komen? Zie vanuit welke emotie je komt op het moment dat je jezelf verteld dat je dankbaar mag zijn. Dat je dankbaar zou moeten zijn. Komt deze dankbaarheid vanuit een plek vol plezier? Ben je aan het genieten? Voel je een kinderlijke vreugde waar je zo lang mogelijk aan vast probeert te houden? Of vertel je jezelf dat anderen het veel erger hebben dan jij? Dat je dankbaar moet zijn voor je relatie omdat je vent je niet slaat? Je niet altijd negeert? Voor je lichaam omdat het gezond is? In ieder geval minder ziek dan dat van anderen..?  

WOMAN. Dare to ask for more from your life!

Als je me volgt op instagram heb je deze quote van Amy Young – zoek haar vooral op als je haar nog niet kent! – misschien wel voorbij zien komen. Ergens in mijn binnenste werd door deze woorden een hele diepe, goed verstopte snaar geraakt.

Want hoe vaak durven we nou echt om meer te vragen? Meer salaris, meer rust, meer orgasmes… Zo kan ik nog wel even doorgaan. En hoe vaak houden we ons stil? Nemen we genoegen met wat is? Onszelf vertellend dat we niet mogen klagen. Dat anderen het veel slechter hebben dan wij. Stamelend dat het allemaal toch niet zo erg is… Dat we dankbaar zouden moeten zijn.

Het typen van deze woorden alleen al legt zo’n massieve knoop in mijn maag. Ik wil wegkruipen. Doen alsof het niet zo is. Alles om niet te hoeven erkennen dat ik mijn hand ervoor in het vuur durf te steken dat iedere vrouw zichzelf ergens tekort doet. Dat we stiekem allemaal vinden dat we nou ook weer niet zó veel zouden moeten verlangen. Laat staan erom vragen.

Misschien vind je het oké om je baas te vertellen dat je vindt dat je recht hebt op meer salaris, maar durf je jezelf ook rust te gunnen? Misschien durf je de doodenge stap te nemen om tegen je vriend te zeggen dat iets je gekwetst heeft, maar durf je hem ook te vertellen dat seks niet per se voorbij is als hij is klaar is? Of vind je dat “te veel” gevraagd?

Dankbaarheid is geen doekje tegen het bloeden

Wanneer dankbaarheid komt vanuit de gedachte dat je “niet zou moeten zeuren” en dat “anderen het veel erger hebben” wordt het een heel listig middel dat zijn doel volledig voorbij schiet. Hiermee creëer je het tegenovergestelde van wat je wilt. Je bevestigt aan jezelf hoe waardevol jij jezelf vindt. Hoeveel recht jij denkt te hebben op het geluk dat je zo graag wilt creëren.

Werk eerst aan dát gevoel. Een hele wijze vriendin vertelde me ooit dat je krijgt wat je denkt dat je verdient. Niet wat je daadwerkelijk verdient. Je zult het eerst zelf moeten voelen. Anders kun je dankbaarheid tonen tot je een ons weegt. Vind je het moeilijk om in je eigen waarde te geloven? Weet dan dat ook dat oké is. Hier heeft niemand schuld aan en jij al helemaal niet. Het is het resultaat van verkeerde interpretaties, aangeleerde overtuigingen en een gebrek aan (eigen)liefde in situaties waarin je het juist zo hard nodig had. En dat is iets waar je nu verandering in kunt brengen.  

Je bent het allemaal waard

Zie jezelf waar je bent. Precies zoals je bent. Zie jezelf als je in de spiegel kijkt. Jouw mooie haar, lichaam en ogen. Ga niet opzoek naar de weerspiegeling van een ander. Van een of ander supermodel die je enkel van foto’s kent. Die ga je daar niet vinden. Die hoef je niet te leren kennen. De persoon die terug staart wel. Dat ben jij. Inclusief putjes, pukkels en vetjes die je op geen enkele bewerkte instagram foto zult tegenkomen. Die jou daarom niet minder mooi maken, maar echt. Puur en onbewerkt. Waarom vinden we het zo moeilijk om daar de schoonheid van in te zien?

We zijn allemaal mooi om wie we zijn. In de eerste plaats mens. In de tweede plaats vrouw, moeder, kind, zus of vriendin. Gevoelig als het kan, sterk wanneer het moet. De schoonheid die je in een ander ziet betekent niet dat jij niet mooi bent tenzij je er ook zo uitziet. Een van mijn favoriete quotes is deze: “bloemen en kerstlampjes zijn allebei mooi en lijken in niets op elkaar.” Zo is het ook voor ons mensen. Voor ons vrouwen.

Jij bent waardevol om wie je bent, net als ieder ander. Er is niemand op deze aarde die jouw unieke mix van karaktereigenschappen en persoonlijke trekjes heeft. Dát waarderen zorgt voor meer vreugde en geluk. Voor jou en voor de mensen om je heen. Dat zorgt ervoor dat je meer kunt genieten van de grote en kleine momenten. Hier vervolgens dankbaar voor zijn zal het vlammetje tot een kampvuur omtoveren waar geen enkele regenbui meer tegen opgewassen is.