634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Meer flow in je leven met behulp van vrouwelijke energie

Meer flow in je leven creëren klinkt vaak even fantastisch als onmogelijk. Ook in mijn leven was er een tijd dat ik alles wilde controleren. Van mijn uiterlijk tot de vraag hoe lang de relatie met de toenmalige liefde van mijn leven zou duren. Op maandag wist ik wat ik op vrijdag zou eten en dat ik die dag om tien uur precies een half uur de tijd had om de woonkamer te stofzuigen. In mijn verwoede pogingen om alles onder controle te houden begon mijn leven steeds meer op een doolhof te lijken. De muren waren hoog en ik was verdwaald, maar kon geen kant op. De enige weg was vooruit. In de hoop dat ik er ooit uit zou komen.

Betekent dit dat de fans van vaste ochtendroutines het helemaal verkeerd zien? Natuurlijk niet. Er is niets mis met een beetje structuur. Het brengt rust en geeft overzicht. Mits er ruimte is voor flow. Voor Bewegingsruimte. Ademruimte.

Meer flow in je leven creëren begint bij de balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Dit zijn twee energieën die iedereen in meer of mindere mate in zich heeft en dat is COMPLEET onafhankelijk van je geslacht. Ongeacht het feit dat iedereen beide energieën in zich heeft is lang niet iedereen zich hier bewust van. Dat kan ervoor zorgen dat je te veel op één energie leunt. Dat je onbewust een andere energie wegdrukt terwijl je je afvraagt waar die innerlijke leegte vandaan komt. Waarom het maar niet lukt om balans en geluk te creëren. Het is het gevolg van een disbalans in je innerlijke energie. Energieën die elkaar aanvullen en nodig hebben zodat jij een vervuld en moeiteloos leven kunt leiden.

Alles willen controleren en doelgericht een zeer strikte to-do list afwerken betekent vaak dat je volledig in beslag bent genomen door je mannelijke energie. De energie die gericht is op het creëren van vrijheid, structuur en het behalen van doelen. Zonder de balans van de zachte, liefdevolle vrouwelijke energie slaat dit door in corrupt leiderschap. Iets waar nog nooit iemand gelukkig van is geworden.

Mannelijke energie is logica. Het is denken, doen en presteren. Vrouwen zitten massaal vast in deze energie omdat we onszelf al even massaal hebben afgesneden van ons lichaam. We denken over alles honderd keer na. Piekeren en maken ons zorgen. Ondertussen vergeten we dat we een schat aan wijsheid in ons lichaam hebben. Over vrouwelijke energie kun je niet nadenken. Dat is het terrein van de mannelijke energie. Je kunt het enkel voelen en het enige dat je daarvoor nodig hebt is de verbinding met je lichaam.

De gevolgen van een disbalans

Het gevolg waar ik en velen met mij het meest bekend mee zijn is de verstoorde relatie met eten. Er is geen plaats voor flow, creativiteit en compassie in een dieet of eetstoornis. Daar hebben we geen vertrouwen in. Er moet gezorgd worden dat je precies weet wat je eet en hoe veel je beweegt. Wanneer je je daar niet aan houdt volgt er een mentale afstraffing van de persoon die er altijd voor je zou moeten zijn. Jij zelf. Het is doorgeslagen controle voortkomend uit de valse belofte van geluk, hoop en liefde.

Wanneer vrouwelijke energie onderdrukt wordt slaat liefde om in angst

Vrouwelijke energie is in essentie liefde. Wanneer je deze energie onderdrukt voel je die liefde niet. En dan geloof je dat je liefde moet verdienen. Dat je het zou kunnen verliezen. Dat creëert angst. Angst om aan te komen en nooit goed genoeg te zijn. Angst om liefde te verliezen alsof dat echt een mogelijkheid is.

Deze angst om liefde te verliezen kan je hele leven in beslag nemen. Het kan ervoor zorgen dat je bij een partner blijft die niet goed voor je is. Het kan ervoor zorgen dat je een grenzeloze ja-knikker wordt. Volledig onbewust van je eigen dromen en verlangens. Van het feit dat die er ook mogen zijn.

De verbinding met je lichaam

Wanneer je een hekel hebt aan je lichaam en onbewust hebt besloten dat jouw vrouwelijke energie niet te vertrouwen is sluit je jezelf af van je lichaam. Je wordt een wandelend hoofd zonder contact met de wijsheid die in je lichaam schuilt. Wijsheid in de vorm van intuïtie. Sensaties in de vorm van hongergevoelens, vermoeidheid en seksuele energie. Wanneer je hier contact mee hebt kun je hiernaar luisteren. Je hoeft je leven niet meer minutieus te controleren. Je hoeft niets meer te forceren en je zult heel veel energie en denkcapaciteit overhouden om te steken in dingen die daadwerkelijk belangrijk voor je zijn. Dingen waar je nu niet aan toe komt. Levensbelangrijke dingen als jouw passies, dromen en doelen.

De dieetcultuur beweert dat een slank lichaam de sleutel tot een gelukkig leven is. Ze zitten er niet ver naast, maar het woordje “slank” hadden ze weg mogen laten. Jouw lichaam is de sleutel tot een gelukkig leven. Niet alleen om alles wat het mogelijk maakt, maar ook om alles wat het je kan geven. Inzichten, verbinding en wijsheden waar je logisch nadenkende brein alleen maar van kan dromen.

Breng meer flow in je leven

Het herstellen van de balans vergt even tijd, maar is absoluut niet moeilijk. Je kunt vandaag al beginnen meer flow in je leven te brengen door met compassie te reageren als je het moeilijk hebt. Door jezelf te vertellen dat het oké is. Dat jij hoe dan ook oké bent. Dat dit jouw reis is en dat je het in je eigen tempo zult doorlopen. De tijd van genadeloze afstraffingen door je innerlijke corrupte leider zijn voorbij. Het wordt tijd voor liefdevol leiderschap waarin doelen heus wel behaald worden, maar er ook plaats is voor flow.

Je voedingspatroon

Flow in je voedingspatroon creëer je door te voelen waar je trek in hebt. Door te voelen hoeveel honger je hebt en hier naar te luisteren. Natuurlijk moet je af en toe voor een paar dagen boodschappen doen, maar dat betekent niet dat het ook al vast staat wat je op welke dag moet eten. Voel en maak ruimte voor creativiteit.

Het meest gehoorde argument van mensen om aan een dieet te blijven vasthouden is dat ze bang zijn “ongezond” te worden. Ze zijn bang dat ze in een chips vretend monster zullen veranderen zodra ze de controle ook maar enigszins loslaten. Dat is precies het gevolg van een gebrek een vrouwelijke energie. Vertrouwen is hier een onderdeel van. Niet zo gek dat je dit niet in jezelf, het leven en je lichaam hebt wanneer je ook geen contact hebt met je vrouwelijke energie.

Je to-do list

Zelf creëer ik meer flow in mijn to-do list door aan het begin van de dag of week te bekijken wat ik allemaal moet doen. Hier maak ik een bullet list van die ik vervolgens afwerk. In een willekeurige volgorde die afhankelijk is van hoe ik me op ieder moment voel. Hoeveel productiviteit, creativiteit en energie ik in mijn lijf heb. Natuurlijk is ook hier plaats voor balans. Er zijn altijd dingen die moeten gebeuren en dan is het handig om de daadkracht van je mannelijke energie te gebruiken. Aan de andere kant kan het ook wel eens voorkomen dat je iets niet afkrijgt en dat is weer een mooi moment om met compassie te reageren.

Alle tips en informatie even terzijde. Want het aller belangrijkste is dat je lol krijgt in het proces. In de ontdekkingsreis. In het herkennen en voelen van innerlijke energieën. Je bent hier zo lang van afgesneden geweest. Gun jezelf de tijd om het contact te herstellen. Geef jezelf de ruimte. Dan zal het doolhof langzaam maar zeker oplossen en veranderen in een open veld. Een open veld waar je doorheen kunt rennen, wandelen of huppelen. Waarin het niet erg is als je valt omdat je het grotere geheel kunt zien. Omdat je jouw blik op de horizon gericht houdt. Op de schoonheid van je omgeving en de eindeloze mogelijkheden die zich onderweg zullen voordoen.