634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

De controle over je eten loslaten op 3 manieren

Voor dit artikel ben ik mijn dagboek ingedoken. Terug naar de periode waarin ik net had besloten om het diëten, het “slank willen zijn” en de daarbij horende gewoontes los te laten. Stukjes over deze periode teruglezen was confronterend. Het wierp me in geuren en kleuren terug in de angst die gepaard gaat met de controle over je eten loslaten. Heftig, maar wat een opluchting dat dit nu iets uit een ander leven lijkt! Dit is mogelijk voor iedereen en daarom in dit artikel drie leuke manieren om de controle rondom eten los te laten. Het is immers al zwaar genoeg allemaal!

Misschien klinkt dit als een regelrechte hel en vraag je je af waarom je dit in vredesnaam zou doen. Misschien denk je wel dat het normaal is om enige controle over je voedselinname te houden, dat doet toch bijna iedereen? Maar het feit dat iedereen iets doet maakt het nog niet normaal. Dat maakt het nog niet natuurlijk, de manier waarop het zou moeten zijn of iets waar jij gelukkig van wordt.

Dat nagenoeg iedereen een dagtaak heeft aan het monitoren en nauwgezet bijhouden van zijn of haar calorie inname laat eigenlijk enkel zien hoe diep we met z´n allen zijn weggezakt in het geloof dat dit de manier is om gelukkig te worden. Als je dit inderdaad bereikt, ga er dan vooral mee door. Wanneer je er net als ik indertijd doodongelukkig van wordt, weet dan dat het ook anders kan. Als deze manier van leven je niets meer dan een leeg gevoel heeft opgeleverd – dat je op probeert op te vullen met de ene eetbui na de andere – is het misschien tijd om het diëten los te laten.

Dus, laten we beginnen!

Beginnen met het terugkrijgen van de regie over je leven. Je zin in het leven en eindeloos veel energie en motivatie voor de toekomst. Voor 2020! Dit en nog meer fantastische dingen is wat de controle over je eten loslaten je allemaal zal brengen. Ik hoop dat deze drie manieren je enige houvast kunnen geven in dit warrige proces.

Side note: Doe dit NIET als je een door een diëtist vastgesteld maaltijdplan volgt dat onderdeel is van jouw eetstoornis herstelplan. Doe nooit iets wat jouw herstel zou kunnen belemmeren en neem nooit zomaar iets aan dat je online leest of ziet. Ik deel hier mijn eigen ervaring als mogelijk hulpmiddel. Als herinnering dat je niet alleen bent. Ik heb geen inzicht in jouw persoonlijke situatie en in wat nu het beste is voor jou. Ik ben geen diëtiste en geen dokter!

1. Kop of munt?

In de beginfase van mijn herstel had ik geen flauw idee wat de unieke hoeveelheid voeding is dat mijn lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. De klok en de weegschaal hadden veel te lang bepaald wat en wanneer ik at en mijn lichaam had geen greintje vertrouwen in me. Logisch. Ik had extreem veel honger, zowel fysiek als mentaal. Mijn lichaam wilde zo veel mogelijk inslaan voor de volgende “hongersnood” en moest bovendien herstellen van jaren vol saaie droge rijst met kip en broccoli. Vaak nog bijzonder weinig ook. Daarom sprak ik met mezelf af dat ik iedere maaltijd en snack zou dooreten tot ik voor mijn gevoel goed vol zat.

Wat me hier onwijs bij heeft geholpen is het maken van een hongerschaal van 1 tot 10. 10 is de rest van de dag puffend met je broek open op de bank, 5 is nu echt moeten eten en 1 is moordlustig van de honger. Ik zorgde dat ik at tot ik op een 8 zat, maar voel vooral wat prettig is voor jou!

Voor deze methode kies je voor iedere maaltijd of snack twee opties, het liefst met beide een voedingselement dat je eng vindt. De ene staat voor kop, de ander voor munt. Gooi een muntje, weersta de drang om naar het stemmetje in je hoofd te luisteren en eet. Alles is toegestaan. Huilen, schreeuwen en uren over je maaltijd doen. Alles, behalve luisteren naar je eetstoornis- of dieetstem.

2. Gooi een dobbelsteen

Ben je in een creatieve bui en heb je een dobbelsteen binnen handbereik? Schrijf dan zes optionele maaltijden of snacks op en gooi een dobbelsteen! Je kan dit ook aan het begin van de dag doen voor al je maaltijden en snacks, dit geeft iets meer vastigheid. Daag jezelf uit, maar wees ook lief voor jezelf! Het is oké als je nu nog niet op een bepaald punt bent. Daar werk je in je eigen tempo naar toe.

3. Trek lootjes

Met deze methode kun je helemaal losgaan en zoveel maaltijden en combinaties opschrijven als je maar wilt. Een manier om jezelf verder uit te dagen is door ook de voor jou “niet typische maaltijden” voor een specifiek eetmoment toe te voegen. Pasta voor de lunch, pizza of twee chocolade muffins voor het ontbijt… Maak het zo gek als je zelf wilt! Er zijn geen regels. Iedere eetregel is een verzinsel van je eetstoornis en de dieetcultuur.

Schrijf alle opties op een apart lootje, vouw ze dubbel, doe ze in een schaaltje en trek er één voor iedere maaltijd/snack of aan het begin van de dag gelijk voor allemaal. Weersta de drang om achteraf wijzigingen aan te brengen!

De controle over je eten loslaten gaat stap voor stap

Het is niet meer dan normaal dat je enige weerstand voelt tegen het random van het lot af laten hangen wat je gaat eten. Hoe meer weerstand je voelt, hoe belangrijker het is dat je dit doet. De controle over je eten loslaten zorgt ervoor dat je langzaam maar zeker alle voedingsmiddelen weer gaat zien voor wat ze zijn. Voedingsmiddelen. Niet goed en niet slecht. Niet eng en niet bedreigend. Dit is hoe chocola zijn grip over jou verliest. Hoe je weer een rol koekjes in de kast kan hebben liggen zonder dat je er continu aan moet denken. Maak je je zorgen om je gezondheid als je op één dag twee muffins, een twix en een pizza “moet” eten? Vraag je dan alsjeblieft af hoe het nu is met je mentale gezondheid. Dat is net zo belangrijk als je lichamelijke gezondheid. Herstellen van een eetstoornis, het herstel van de relatie met je lichaam, daar kan echt geen groene smoothie tegenop.

Stel je eens voor hoe het leven zou zijn als je nooit meer calorieën hoeft te tellen. Nooit meer hoeft te compenseren, “op te letten” en mee kan doen met anderen. Hoe zou je willen dat jouw leven er uiteindelijk uit ziet? Weet dat dit mogelijk is en dat dit is waar je langzaam maar zeker naar toe werkt. Juist door die dingen te doen die je nu nog eng vindt. Het hoeft niet perfect en het hoeft ook niet in één keer. De controle over je eten loslaten doe je stap voor stap.

Er is maar één manier om van angst af te komen en dat is er dwars doorheen. Met volle angst vooruit!