634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

De hele dag thuiszitten, meer eten en minder bewegen

In tijden van stress, verandering en onzekerheid is het niet meer dan normaal dat oude patronen de kop opsteken. Je bent zo lang gewend geweest om daar op die manier mee om te gaan. Het maakt niet uit hoe ver je al in je eetstoornis- of dieetherstel bent, deze periode zal een uitdaging zijn. Een uitdaging waar je niet omheen kunt.

Want het is logisch dat je nerveus wordt van het idee dat je minder beweegt dan anders. Dat je de hele dag thuis bent, omringt door eten. Meer eten dan normaal omdat je minder vaak naar de supermarkt wilt. Misschien voel je je schuldig over het feit dat je het niet aankunt om meer eten in huis te halen en je daarom nog steeds vijf keer per week in de supermarkt staat. Misschien ben je boos op jezelf. Teleurgesteld omdat je dacht dat je met deze patronen had afgerekend…

Stop hiermee. Meteen. Alsjeblieft. Erken dat je doet wat je kan en dat dit alleen al reden genoeg is om ontzettend trots op jezelf te zijn.

Het zijn geen normale tijden en van jezelf verlangen dat je “normaal” doet is even logisch als Halo Top prut eten als je zin hebt in ijs. Het is niet hetzelfde. Het smaakt alsof het na een koude nacht vers van een autoraam is geschraapt. De nare nasmaak is gelijk aan die van  “normaal”  willen doen in deze gekke tijden. Dat is een abnormaal hoge eis.

Wat je wel kunt doen? Daar heb ik de afgelopen dagen al vallend en opstaand vorm aan proberen te geven…

Vergelijk je eet- en bewegingspatroon niet met hoe het was voor deze hele situatie

Een gezond eet- en bewegingspatroon is niet “goed” of “slecht”. Je doet het nu niet “slechter” omdat je de 10.000 stappen niet haalt of naar de chips grijpt omdat je je verveelt. Een gezond eet- en bewegingspatroon is flexibel.  We kunnen het leven niet controleren. Omstandigheden veranderen en daarmee ook de manier waarop we eten en bewegen.

Veranderende omstandigheden betekenen een veranderend eet- en bewegingspatroon. Er is geen goed of slecht, enkel een toen en nu. Het een is niet beter dan het ander.

Een paar belangrijke dingen om te onthouden

♡ Je hoeft niet minder te eten omdat je minder beweegt.
♡ Stress eten is oké. Eten uit verveling is oké. Koekjes eten omdat je niet weet wat je met jezelf aan moet is oké. Veroordeel jezelf niet, maar probeer er voor te zorgen dat je ook andere tools tot je beschikking hebt. Vraag jezelf af of er ook iets anders is dat je in deze situatie zou kunnen helpen. Meditatie, yoga, bellen met je favoriete persoon of knuffelen met de kat. Altijd een goed idee.
♡ Je hoeft niet minder te eten om je minder beweegt.
♡ JE HOEFT NIET MINDER TE ETEN OMDAT JE MINDER BEWEEGT.

Sorry voor het schreeuwen. Dat was stiekem ook een beetje voor mezelf bedoeld.

Wees nieuwsgierig naar je patronen

Dit is waar ik de afgelopen periode zelf in onderuit ging. Uiteraard zonder het door te hebben. Ben ik de enige bij wie patronen zo ontzettend sneaky zijn? De situatie kan ik kort uitleggen. Ik at chips, chocola en all the good stuff tot ver voorbij mijn verzadigingsgevoel. Niet af en toe, maar iedere zondagavond. Er was sprake van een patroon. Ik bleef lief voor mezelf, gaf mezelf toestemming om te eten tot ik niet meer wilde en herinnerde mezelf eraan dat het oké is om meer te eten dan je eigenlijk op kunt. So far so good. Maar ik zag niet waar het vandaan kwam. In plaats van hier nieuwsgierig naar te zijn accepteerde ik het zonder er vraagtekens bij te zetten.

Tot nu. Ineens heb ik geen “standaard” weekend meer waarin ik niet naar werk ga. Iedere avond begint ineens verdacht veel op zondagavond te lijken. Vroeger had dit betekend dat ik als een malle in de stress zou zijn geschoten. Bang dat ik iedere avond helemaal los zou gaan met al dat eten. Nu betekent het enkel dat ik eraan wordt herinnerd dat al het eten altijd tot mijn beschikking is. Dat ik echt alles mag eten wanneer ik daar zin in heb.

De oude regel dat bepaald voedsel “weekend eten” is had zich stiekem weer een weg naar mijn leven gebaand. Dit leidde ertoe dat ik in het weekend veel meer at dan ik op kon. Nu ik ineens iedere avond thuis zit word ik uitgedaagd weer echt te voelen wanneer ik ergens trek in heb en mezelf dit ook te geven. Ook als dat chocola direct na het ontbijt is en ook als dit meer chocola is dan ik van te voren had bedacht.

Zie dit als een uitnodiging om een laag dieper in je herstel te duiken

Gebruik deze periode om oude patronen onder ogen te komen. Om de band tussen jou en je lichaam te versterken. Om een laag dieper in je herstel te gaan. Wees nieuwsgierig in plaats van bang als oude patronen naar boven komen. Vraag je af waar bepaalde eetregels of gewoontes vandaan komen. Wat willen ze voorkomen? Waar willen ze je bij helpen? Is de eetregel of gewoonte daar echt de beste manier voor?

Je kunt patronen alleen helen door er naar te kijken. Door je af te vragen waar ze vandaan komen, waar ze je mee willen helpen en of dat ook is wat je daadwerkelijk nodig hebt.

Blijf ook logisch nadenken

Voor jezelf zorgen betekent niet alleen voelen wat goed voelt. Want soms is stiekem toch het oude eetstoornis- of dieetpatroon aan het woord. En dan moet je logisch nadenken. Misschien heb je niet per se honger, maar weet je dat je logischerwijs iets zou moeten eten. Vertrouw hierop. Vertrouwen op je lichaam is fantastisch, maar de taal van het lichaam is soms lastig te begrijpen. Helemaal met een eetstoornis- of dieetverleden. Wanneer er meer ruis op de lijn zit – wat normaal is in situaties als deze! – vertrouw dan op je verstand. Op je wil om te herstellen.

Het allerbelangrijkste in je herstel, deze situatie en het leven in het algemeen is de manier waarop je met jezelf omgaat. De manier waarop je tegen jezelf praat. Haal je jezelf naar beneden als je het voor je gevoel verpest hebt? Of stel je jezelf gerust? Laat je jezelf in de steek of ben je er voor jezelf?

Dit is een uitdagende periode voor iedereen in eetstoornis- of dieetherstel. Voor iedereen die zichzelf eigenlijk wel als hersteld beschouwde. Voor iedereen. Weet dat het hebben van eetstoornis- of dieetgedachten normaal is in een situatie als deze. Het betekent niet dat je terugvalt, maar dat je de gedachten hebt betekent natuurlijk niet dat je ernaar moet handelen. Probeer zo vaak mogelijk de beste keus voor jou te maken. Begripvol, geduldig en liefdevol. Precies zoals je omgaat met iemand van wie je houdt.  

Weet dat je altijd een DM kunt sturen of een comment kunt achterlaten als er iets is dat je wilt vragen of gewoon even je hart wilt luchten. Ik ben geen dokter, therapeut of diëtist, maar wel een luisterend oor voor wie dat nu nodig heeft.