634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

De waarheid over het vrouwelijk lichaam

Jarenlang leefde ik in een illusie. Niet wetende waarom mijn leven niet verliep zoals ik dat wilde. Ik deed alles volgens het boekje. Volgens het boekje was ik op het punt aanbeland waar geluk, succes, vrijheid en liefde op mij wachtte. In plaats daarvan was er niets. Niets behalve de illusie dat ik mijn lichaam moest controleren. Het moest vormen en voorkomen dat het dik en oud zou worden. Het verstoppen en op precies het goede moment gebruiken om liefde te krijgen. Alles in het teken van uiterlijke schijn. In het teken van een door de maatschappij geschetste illusie over het vrouwelijk lichaam.

Het was alsof mijn lichaam niet bestond. Alsof het er niet toe deed en al helemaal niet belangrijk was. Ik leefde in mijn hoofd. Berekenend hoeveel ik die dag zou mogen eten. Hoeveel ik moest bewegen en wat ik verder allemaal zou moeten doen om ook maar iets van waardigheid te voelen.

Waardigheid over mezelf. Terwijl ik het grootste deel van mezelf compleet negeerde. Volledig afgesloten van alle gevoelens, wijsheid, inspiratie en creativiteit dat in mijn lichaam huisde. Geblokkeerd en gedesillusioneerd door het ontbrekende geluk ben ik langzaam maar zeker achter de waarheid over het vrouwelijk lichaam gekomen. De waarheid achter het masker. Zowel mijn eigen masker als dat van de maatschappij.

Wijsheid is je kracht

Toen ik met mijn hoofd mijn lichaam probeerde te controleren voelde ik me zwak. Uitgeput. Zowel fysiek als mentaal. Ik gebruikte de kennis die ik had vergaard op het internet. Kennis over hoe ik kon afdwingen dat mijn lichaam eruit zou gaan zien zoals ik wilde.

Maar kennis is niet hetzelfde als wijsheid. Kennis is informatie, wijsheid is weten. Vaak zonder precies te begrijpen waarom. Wijsheid is je intuïtie dat je moeiteloos begeleidt op dit hobbelige levenspad. Mits je ernaar luistert. Mits je ernaar kunt luisteren. Dat gaat niet als je in je hoofd leeft. In je hoofd zit je kennis, maar met kennis alleen red je het niet.

Je intuïtie

Zoveel vrouwen voelen zich afgesneden van hun intuïtie. Evenveel vrouwen veroordelen hun lichaam. Zien hun buik als het grootste “probleemgebied” dat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Verkleind moet worden. Striae, put- en vetrol vrij gemaakt. Liever gister dan vandaag. Terwijl je buik de plek is waar je intuïtie zich bevindt. De plek die aan de lopende band wordt veroordeeld. Gehaat. Niet zo gek dat je geen contact met je intuïtie kunt maken.

Weer in je kracht komen lukt niet als je jezelf blijft veroordelen. Als je je lijf en leven probeert te controleren vanuit je hoofd. Kennis is fantastisch, maar zonder wijsheid is het niets. Zonder wijsheid is het een lege huls waar je de rest van je leven achteraan rent. In de hoop grip te krijgen op je leven en geluk.

Kennis is algemeen, wijsheid gaat over jou

Niemand behalve jij weet wat het beste is voor jou. Het internet niet, je ouders niet, en je vrienden ook niet. Door alles wat je hoort, ziet en leest te bekijken door de lens van je intuïtie, leer je wat werkt voor jou. En dat is misschien iets heel anders dan wat werkt voor anderen.

Jouw lichaam vertelt je hoeveel voedsel, beweging en rust het nodig heeft. Hier weer contact mee maken is even eng als moeilijk, omdat je weer moet leren vertrouwen. De controle op moet geven. Controle in de vorm van “discipline.” Controle waarvan de maatschappij je heeft verteld dat je het absoluut nodig hebt om je lichaam zo klein mogelijk te maken. Om te zorgen dat je jezelf een rotschop naar de sportshool geeft en alleen chocola eet als je dat “verdiend” hebt. Wat dat ook mag betekenen. Weet dat je daarmee ook je leven klein houdt omdat je leeft vanuit je hoofd. Vanuit algemene kennis die niet is toegespitst op jou persoonlijk. Je leeft niet vanuit je gevoel. Woorden zijn de taal van het brein, gevoelens de taal van het lichaam. Gevoelens van saamhorigheid, inspiratie, passie en levensvreugde worden volledig verdoofd. Afgesneden en afgedaan als onbelangrijk.

Hier weer contact mee maken is wat je gelukkig zult maken, omdat dit de enige weg is die jou zal vertellen welke unieke dingen JOU gelukkig maken. De oude weg heeft niet gewerkt. Je leven is niet mooier geworden, hoe hard je ook je best deed om alles te controleren. Probeer te vertrouwen en in het diepe te springen. Al is het maar voor even. Spreek desnoods met jezelf af dat je terug mag naar een leven vol zelf opgelegde regels als je er na een tijdje achter komt dat dit je toch gelukkiger maakte.

Weer contact maken met je lichaam

Er zijn talloze manieren om het contact met je lichaam te herstellen. Je kunt proberen om nu al zo goed mogelijk naar je lichaam te luisteren en signalen niet meer te negeren. Want hoe vaak blijf je rondlopen met dorst, koude voeten of ogen die op half zeven hangen? Door vaker te luisteren naar de signalen van je lichaam zul je het contact herstellen. Drink, trek extra sokken aan en doe een dutje. Zonder schuldgevoel. Je bent niet waardeloos als je naar je lichaam luistert.

Buik ademhalingen zijn ook een fantastische manier om je lichaam weer te voelen. Het klinkt misschien zweverig en misschien verzet je je er zelfs wel tegen. Dat is oké. Ons brein wil wel vaker een logische verklaring, maar soms werken dingen gewoon. Zijn ze het waard om te proberen. Al is het maar omdat het inmiddels overduidelijk is geworden dat de oude weg niet werkt. Dus sluit je ogen, leg je handen op je buik en adem naar je handen toe. Probeer je uitademingen langer te maken dan je inademingen, dit verlaagt het stresshormoon in je lichaam. (1) In het dagelijks leven doen we dit vaak juist precies andersom!

Mijn hoop is dat we weer leren vertrouwen op ons lichaam. Op onszelf, in plaats van wat de media en het internet beweerd over voeding, schoonheid en hoe we ons lichaam zouden moeten behandelen. Dat we weer volledig onszelf worden. Zonder maskers en in contact met onze gevoelens, intuïtie, creativiteit en inspiratie. Dat we niet meer als half dode, wandelende hoofden door het leven gaan. Vermoeid en ons afvragend waarom we niet gelukkig zijn. Waarom we het gevoel hebben dat we niet weten wat we moeten doen en dat we in plaats daarvan weer echt gelukkig en vrij in het leven zullen staan.