634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Deze twee dingen zorgden ervoor dat ik dacht geen libido te hebben

Ik dacht niet alleen geen libido te hebben… Ik was er ook heilig van overtuigd dat mijn lichaam niet voor seks gemaakt was. Het deed pijn en dat alleen al is natuurlijk reden genoeg om er geen zin in te hebben. Toch is dat niet helemaal hoe het in elkaar stak.

Ik geloof dat je wél zin in seks kunt hebben terwijl het pijn doet en dat dit een groot voordeel is. Het zorgt ervoor dat je eerder hulp zoekt. Er niet (zoals ik) tien jaar met vaginisme rond blijft lopen omdat je het wel best vindt om geen seks te hebben. Al is seks natuurlijk veel meer dan piemel-in-vagina, maar je snapt mijn punt 🙂 Zelf was ik er in ieder geval heilig van overtuigd dat mijn lichaam er niet voor gemaakt was. Dat ik er zelf niet voor gemaakt was omdat ik het niet eens miste. Oh lord was I wrong…

Je libido kan niet verdwijnen

We worden allemaal geboren met seksuele energie in ons lichaam. Die opwinding… geilheid… ZIN… Ja dat zit allemaal in je lichaam. Niet in je hoofd en niet in het lichaam van de ander. Die energie verlaat ons lichaam niet. Niet wanneer we een orgasme hebben en ook niet wanneer we er jaren niets mee doen. Natuurlijk zijn er mensen die écht geen behoefte aan seks hebben en dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Afgaande op de wetenschap denk ik dat we er wel vanuit kunnen gaan dat het grootste deel van de bevolking met een innerlijke behoefte aan seks geboren wordt. Al is het maar vanuit biologisch en evolutionair oogpunt. Er moet voortgeplant worden! De kans is groot dat jij bij dit grote deel van de bevolking hoort. Ook als seks nu pijnlijk is en ook als je er nu geen behoefte aan hebt. Wat is er dan wel aan de hand? 

Je eet te weinig

Ik fiets ‘m er gewoon even in want de kans dat je dit als moderne vrouw in de 21ste eeuw doet is GROOT. Helaas. Nou at ik zelf zo weinig (afgewisseld met eetbuien waar de gemiddelde truck driver misselijk van zou worden) dat er sprake was van een eetstoornis, maar zo ver hoeft het niet te komen wil het je libido negatief beïnvloeden.

We zijn tegenwoordig bijna allemaal chronisch op dieet en hebben allemaal een permanente hekel aan onze vetrollen. Thanks dieetindustrie. En als dit voor jou niet geldt wil ik je geheim weten dus stuur mij in dat geval alsjeblieft asap een mailtje.

Wat is te weinig? 

Goed dat je het vraagt. Wat voor jou te weinig is hangt af van jouw unieke setpointgewicht. Deze is net zo uniek als de kleur van je haar en de vorm van je neus en wordt net zo goed bepaald door je DNA. Sommige vrouwen functioneren optimaal op een gewicht van 70-80 kilo en voor anderen ligt dit hoger of lager. Je setpointgewicht beïnvloeden met behulp van een dieet heeft nogal wat gevolgen. Onder andere voor je libido.

Want hoewel seks hartstikke fijn kan zijn (echt waar!) hebben we het niet nodig om te overleven. Wat we hier wel voor nodig hebben is energie in de vorm van voeding (door de dieetindustrie ook wel “calorieën” genoemd). Wanneer je niet genoeg energie binnenkrijgt denkt je lichaam dat er overlevingsgevaar dreigt. En jij maar denken dat je gewoon onschuldig het nieuwste paleo-intermittent-fastings-voedingsschema aan het uitproberen bent. Je lichaam denkt ondertussen maar één ding: “Shit… Er dreigt gevaar… Wat nu?”

Nou ja “wat nu” denkt je lichaam eigenlijk helemaal niet. Je lichaam is knetter intelligent en zorgt er gewoon voor dat alles wat overbodig is om te overleven stil wordt gezet. Waaronder je drang naar voortplanting. Je libido dus. In plaats van aan piemels (of vagina’s uiteraard) denk je ineens alleen nog maar aan dikke lagen Nutella en dat allemaal dankzij het overlevingsmechanisme van je lichaam. Het zorgt ervoor dat je gefixeerd raakt op voeding zodat je er hopelijk wat meer van gaat eten. Dus de volgende keer dat je denkt niet genoeg wilskracht voor een dieet te hebben… Realiseer je dan dat dit je lichaam is die je probeert te redden 🙂

Je gebruikt de pil of een andere vorm van hormonale anticonceptie

Ik zou de laatste zijn die jou gaat vertellen dat je die dingen in de prullenbak moet gooien. Het enige wat ik doe is mijn ervaring (en expertise) met je delen. Wat je er vervolgens mee doet is echt aan jou! Wel weet ik dat er altijd overal een oplossing voor is dus doe jezelf een plezier en kijk iets verder dan “ik heb een hekel aan condooms.” Mocht dit je eerste reactie zijn.

Want pilgebruik onderdrukt je libido. Daar zijn onderzoeken naar gedaan (1) en ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het weggooien van dat ding in combinatie met een gezonde hoeveelheid voeding ervoor zorgde dat mijn zin in seks ineens door het dak ging. Ineens kon ik niet wachten om op zoek te gaan naar iemand die mij van mijn verdomde vaginisme af zou helpen.

En nou gebeurde dat echt niet overnight. De verandering komt geleidelijk. Zelfs nu (jaren later) ben ik mij nog op nieuwe levels aan het verbinden met mijn lichaam en cyclus. Zo gaat dat libido van mij door het dak tijdens mijn ovulatie en vlak voor mijn menstruatie.

Absence makes the heart grow fonder…

Ja dat gaat voor je ladyparts niet echt op zeg maar. Als je weinig seks hebt zal je minder zin in seks hebben. Nog een handige tool van moeder natuur dat ervoor zorgt dat we niet doordraaien. Helemaal nu… Ik weet niet waar jij ze als single vrouw oppikt deze dagen, maar mocht je nog een gouden tip hebben dan mag je mij wederom een mailtje sturen!

Al ga ik ervan uit dat je weinig behoefte hebt om “ze op te pikken” als je dit artikel leest. Weet dat het voor mij 10 jaar lang zo is geweest. Dat en een eetstoornis gaat schuil achter die gezellige foto bovenaan dit artikel. Ik kan mij nog zo goed herinneren wanneer deze werd genomen. Ik leefde mijn beste leven. Wonend in Vietnam. Dolgelukkig en doodongelukkig tegelijkertijd. Gezegend met fantastische natuur om mij heen, wetende dat ik de volgende dag de eerste afspraak met mijn eetstoorniscoach zou hebben. De zenuwen gierden door mijn lijf zeg maar 🙂 Zie het als een subtiele reminder van hetgeen je allang weet. Vergelijk jezelf niet met de foto’s van anderen waarop het lijkt alsof ze het voor elkaar hebben. Wat dat ook mag betekenen.

Realiseer je dat alles naast elkaar kan bestaan. Dat je veel meer bent dan jouw onvermogen om piemel-in-vagina seks te hebben of hiervan te genieten. Weet ook dat je niet kapot, gebroken, of raar bent. Er is echt iets aan te doen. Jouw weg naar een fijn seksleven is een hele ontdekkingsreis. Een avontuur. Een levenslang avontuur! Daarom wil ik je uitnodigen om dit pad vooral met nieuwsgierigheid te bewandelen. Nieuwsgierigheid naar jezelf, de situatie én de oplossing. Het komt goed. Echt.

Volg je mij al op instagram? Hier deel ik dagelijks tips en inspiratie
voor een seksleven zonder pijn. Want dat is echt voor iedereen mogelijk. Ook voor jou!