634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Dit is belangrijker dan “weten wat je wilt”

Er ging een flinke schok door mijn lichaam toen ik zag dat mijn rijbewijs binnenkort verloopt. Was het allemaal echt zo lang geleden? Het leek gister en een ander leven tegelijk dat ik 18 jaar was en me heel stoer voelde in mijn paarse Ford Ka. Mijn gedeukte botsauto die ik liefdevol tot schildpad had gedoopt. Vanwege de vorm natuurlijk. We gingen snel genoeg en het leven deed vrolijk mee.

Tien jaar geleden had ik nooit gedacht dat mijn leven er nu zo uit zou zien. Wel dacht ik dat je voor een gelukkig leven moet “weten wat je wilt.” Dat dit nodig is voor het behalen van doelen en het laten uitkomen van dromen. Niets bleek minder waar…

Heb jij een duidelijk beeld van jouw toekomst? Van hoe je zou willen dat het eruit ziet? Zeker weten wat je wilt is fijn, maar er is iets dat eigenlijk nog veel belangrijker is. Iets dat jou naar je ideale leven kan leiden, terwijl het je in het huidige moment al gelukkig maakt. Twee vliegen in één klap!

Weten wat je wilt door je verlangen te volgen

Tot ongeveer vier jaar geleden dacht ik precies te weten wat ik wilde. Een slank lichaam, een knappe liefde van mijn leven en een glanzende carrière als Officier van Justitie. Als ik dat zou bereiken zou ik vanzelf gelukkig worden. Dan zou het leven vanzelf op z’n plek vallen.

Dat gebeurde natuurlijk niet. Ik was zo gefixeerd op dit toekomstbeeld dat ik niet doorhad dat ik op het moment zelf doodongelukkig was. Dat de weg die ik aflegde naar dat “ideale leven” me doodongelukkig maken. Tot ik instortte natuurlijk en er niets anders meer op zat dan veranderen. Dan een flink potje huilen, mezelf bij elkaar rapen en oplappen. Hoewel dat oplappen redelijk gelukt is val ik soms nog steeds in de valkuil van toekomstige verlangens. En dat terwijl een verlangen absoluut geen valkuil hoeft te zijn.

Het is een belangrijke richtingaanwijzer voor hetgeen je zou willen. Hetgeen je echt gelukkig zou maken. Mits het je lukt om de uitkomst of het object van je verlangen los te laten. Iedereen die ooit hevig verliefd is geweest weet hoe moeilijk dit is en als hoopvolle romanticus ben ik hier geen uitzondering in.

De uitkomst loslaten

Toch is dat loslaten essentieel om gebruik te kunnen maken van je verlangens. Om ze als richtingaanwijzers in te zetten als “weten wat je wilt” jou nu nog wereldvreemd is. En dan bedoel ik niet dat je het zou moeten loslaten omdat je geen verlangens zou mogen hebben. Omdat je van jezelf al helemaal “heel” moet zijn en niet zou mogen verlangen naar een ander, promotie of mooi huis. Verlangen is menselijk. Het hoort bij jou. Het verlangen afwijzen zorgt er per definitie al voor dat je niet meer “heel” bent. Wat dat ook precies mag betekenen.

Waar het om gaat is dat je de uitkomst loslaat en niet het verlangen. Want als je goed naar je verlangen kijkt zie je dat je hoopt dat je je op een bepaalde manier gaat voelen als die toekomstige gebeurtenis realiteit wordt. En dat terwijl je helemaal niet zeker weet of die toekomstige gebeurtenis ook daadwerkelijk de gewenste gevoelens gaat opleveren. Misschien is die knappe voorbijganger een eikel. Die nieuwe baan saai en slopend. En weet je zeker dat een “slank lichaam” je de gewenste waardering en liefde op gaat leveren?

Je hebt geen glazen bol. We kunnen het nooit zeker weten. Het enige dat we zeker weten is dat we ons op een bepaalde manier willen voelen. Dat dit gevoel is waar we in werkelijkheid naar verlangen. We hebben dit enkel op een bepaalde uitkomst geprojecteerd.

Van weten wat je wilt naar weten hoe je je wilt voelen

Er zijn een aantal dingen die het leven moeilijk maken als we het object van onze verlangens niet kunnen loslaten. We maken onszelf hiermee afhankelijk van dingen die we niet kunnen controleren. Een listige situatie, helemaal nu het om ons geluk gaat. Er zijn weinig dingen die ik zeker weet, maar ik weet wel heel zeker dat het leven niet bedoeld is om te wachten. Het leven is er om te ervaren. Om van te genieten. Dat lukt niet als je aan de zijlijn staat. In afwachting van je geluk dat misschien nooit komt. Je geluk dat in handen ligt van het wispelturige humeur van je baas. Van de onzekere woorden van nieuwe liefde die niet zeker weet wat er precies van jullie kan worden.

Dat moeten we niet willen. Misschien heb ik te veel RuPaul gekeken, maar ik geloof dat we allemaal Queens zijn. Ik zou Koninginnen zeggen en Beatrix is fantastisch, maar de associatie met haar gaat ons in deze context misschien niet echt helpen. Queens dus. Niets minder dan dat en je leven is het koninkrijk. Hoe wil je daarover regeren? Wat zou een echte Queen doen? Hoe zou zij omgaan met uitdagingen die op haar pad komen? Hoe zou zij omgaan met verlangens?

Alles behalve afwachtend. Zij zou herkennen dat ze naar een bepaald gevoel verlangd. Niet naar het daadwerkelijke object van haar verlangen omdat ze weet dat het niet zeker is dat daarmee haar verlangen vervuld kan worden. Dat dit haar het gevoel kan geven dat ze wilt.

Ze weet bovendien dat ze anderen en omstandigheden niet kan controleren en gaat daarom opzoek naar die dingen die wel binnen haar macht liggen.

Wat ligt binnen jouw controle EN kan jou het gevoel geven waar je zo naar verlangd?

Stel jezelf deze vraag zodra je voor jezelf duidelijk hebt hoe je je precies wilt voelen. Die potentiële liefde van je leven kun je niet controleren en misschien moet je dat ook niet eens willen. Die kans is best groot.

Stel dat je je geliefd wilt voelen. Ga dan op zoek naar alles in jouw leven dat ervoor zorgt dat jij je geliefd voelt. Vervuld en gelukkig. Sta er wat vaker bij stil. Creëer er meer van. Wil je je succesvol voelen? Focus je niet op dat “grote toekomstige doel.” Maak jezelf en jouw gevoelens niet afhankelijk van de vraag of je dat ooit zult bereiken. Vier in plaats daarvan je kleine successen. Overwinningen die in het grote geheel van je leven helemaal niet klein zijn omdat ze allemaal een onmisbare trede vormen van de trap die naar jouw toekomst leidt. Een mooie toekomst. Een toekomst die misschien niet vrij is van tegenslagen, maar waarin je weet en gelooft dat jij sterk bent. Zo krachtig dat je met iedere tegenslag kunt omgaan.

Verspil je kostbare tijd niet met wachten

Tijd is een raar iets. Het is het enige in dit leven waarvan we zeker weten dat het nooit meer terug komt. Als we het eenmaal besteed hebben is het weg. Voor altijd. Dit is één van de redenen dat tijd voor mij veel belangrijker is dan geld. We hebben er een beperkte hoeveelheid van en doen er goed aan het wijs te besteden. Wat overigens niet hetzelfde is als altijd “nuttig” of goed bezig zijn. Je tijd wijs besteden staat niet gelijk aan keihard werken en in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk voor elkaar krijgen. Soms is Netflix precies wat je nodig hebt en is er op dat moment geen betere manier om je tijd te besteden.

Het gaat erom dat jij dingen doet waar jij je goed bij voelt. Zowel in dit ene moment als in het grotere geheel dat jouw leven is. En dat kan iets heel anders zijn dan de dingen waar jouw vrienden of familieleden zich goed bij voelen. Hoe de maatschappij denkt dat een leven eruit hoor te zien. Zij zijn niet de Queen van jouw koninkrijk. Dat ben je zelf. Je mag het inrichten zoals jij wilt. Je mag doen wat jij belangrijk vindt. Dromen van een fantastische toekomst met of zonder knappe levenspartner en goede baan. Hier naar verlangen is niets slechts. Het is hartstikke menselijk. Zorg alleen dat je verlangen niet omslaat in afhankelijkheid.

Maak je geluk niet afhankelijk van een toekomstige gebeurtenis die misschien nooit uitkomt. Wees nu gelukkig terwijl je naar meer geluk verlangt. Naar meer mooie gebeurtenissen en momenten in het leven. Weet dat het voor het ervaren van geluk essentieel is dat je het af en toe niet bent. Dat er plaats moet zijn voor pijn en verdriet om verwerkt en gevoeld te worden. Net zo lang tot je weer door kan. Dat is waar het leven voor bedoeld is. Niet om stil te staan en niet om te wachten. Niet op die man, niet op die baan en al helemaal niet op dat geluk. Het is bedoel om van te genieten. Ieder kostbaar moment.