634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Drie onverwachte effecten van yoga

Een maand geleden zette ik mijn eerste stijve, sceptische stappen in de plaatselijke yoga studio. Jarenlang was ik ervan overtuigd dat yoga niet voor mij was. Sporten betekende calorieën verbranden. Zo veel mogelijk, in zo min mogelijk tijd. Waarom zou ik in vredesnaam in de kreukels op een yoga mat gaan liggen ademen? Zonde van mijn tijd. Inmiddels ben ik hier gelukkig op teruggekomen. Sterker nog, ik kan nu al niet meer zonder. Niet in de laatste plaats vanwege een aantal bijkomende effecten van yoga die ik niet zag aankomen. Die mij hebben doen inzien dat het een stuk intensiever is dan ik al die tijd dacht.

Eerlijk gezegd had ik niet zoveel verwachtingen van mijn eerste les. Hooguit dat ik beschamend zou moeten toegeven dat ik met gestrekte benen mijn tenen niet kan aanraken. Ik kom amper bij mijn knieën. Dat het zo veel zou losmaken had ik echt niet verwacht. En dan bedoel ik natuurlijk niet mijn lichaam. Ik ben nog steeds een stijve hark, maar wel een die verslaafd is aan yoga.

1. Alsjeblieft, je afvalstoffen

Wie had gedacht dat de effecten van yoga vergelijkbaar zijn met die van een fles wijn of twee? Ik in ieder geval niet. Na de eerste les voelde het alsof ik een enorme kater had, maar desondanks toch een zware work out had gedaan. Hoofdpijn, stijve spieren en een flinke dosis vermoeidheid waren de gevolgen van uurtje liggen, strekken en ademhalen.

En dat is helemaal niet zo gek. Bepaalde houdingen stimuleren het vrijkomen en afvoeren van door het lichaam opgeslagen afvalstoffen. Op die manier kan yoga helpen ontstekingen te voorkomen. (1) Deze afvalstoffen krijg je dagelijks binnen door alles wat je eet, inademt en op je gezicht smeert. Geen paniek, een vijftien daagse sapkuur is echt niet nodig om je lichaam te ontgiften. Over het algemeen is dat ook niet lekker, verzadigend of goed voor je mentale gezondheid. Voor het ontgiften van je lichaam is het in principe voldoende om geboren te worden met een lever. Als je dit proces toch enigszins wilt ondersteunen, kies dan voor yoga. Niet in de laatste plaats omdat hier nog veel meer voordelen aan zitten en het geen mentale martelgang is.

2. Ik voel mijn lijf weer

Het leven van een wandelend hoofd gaat niet over rozen en toch is dat voor velen de realiteit. Er moet immers zoveel geregeld, gedaan en bereikt worden. Daar moet je allemaal over nadenken! Ook ik heb het merendeel van mijn 27 jarig bestaan in mijn hoofd doorgebracht. Studeren, piekeren en calorieën tellen waren zomaar een paar dagtaken. Een aantal jaar geleden was het contact met mijn lijf zo verstoord dat ik letterlijk in paniek raakte als ik iets voelde, want zou ik nu een hartaanval krijgen? Dat niet, wel een paniekaanval.

Je bestaat uit meer dan alleen je hoofd. Je hele lichaam is je thuis, niet alleen je hersenpan. Dit is de reden dat we ons massaal zo onveilig voelen in ons lichaam. Ergens onderweg zijn we het contact verloren. We denken dat we dit kunnen oplossen door ons lijf te veranderen, aan te passen en bij te schaven… Inderdaad door na te denken over ons lichaam. Het moet geen verassing zijn dat nog meer nadenken er niet voor gaat zorgen dat je je lichaam gaat ervaren als een veilig thuis. Yoga en andere rustige vormen van lichaamsbeweging hebben dit effect wel.

3. Hallo intuïtie!

Kennis zit in je hoofd, wijsheid zit in je lichaam. Je intuïtie heeft je zo veel te vertellen, maar je moet goed luisteren. Het hoofd schreeuwt, je intuïtie fluistert. Het is dat zachte stemmetje dat altijd het beste met jou voor heeft. Die kriebels in je buik de je vertellen dat iets een goed idee is. Of niet natuurlijk. Voor een zo leuk mogelijk leven heb je zowel kennis als wijsheid nodig. Daarom is het zo belangrijk om je thuis te voelen in je lichaam. Om contact te hebben met de gevoelens die door je lijf razen.

Door te voelen, voel je ook wat je nodig hebt en kun je dit vervolgens aan jezelf geven. Dit is een van de meest fantastische effecten van yoga. Je maakt contact met je lijf en dus met je soms zorgvuldig weggestopte gevoelens. Dit zet een proces in gang dat je zo veel blijer zal maken dan het najagen van een bepaalde lichaamsvorm, liefde of promotie. Zodra je naar jezelf leert luisteren ben je voor je geluk niet meer afhankelijk van externe factoren. Sterker nog, als je jezelf leert geven wat je nodig hebt wordt het een stuk makkelijker om deze doelen te bereiken. De weg ernaar toe wordt er namelijk een stuk leuker op als je niet meer met je tong op je hielen ligt. Je afvragend of mensen je nu alsjeblieft kunnen zien. Je kunnen liefhebben. Dat doe je vanaf nu lekker zelf!

Dus, op naar de yoga. Op naar contact met je lieve lijf.

Namasté!