634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Eén gouden tip tegen onzekerheid in de slaapkamer

It´s that time again! Nu klink ik super enthousiast, maar eigenlijk vind ik het nog steeds een beetje ongemakkelijk om hierover te schrijven. Gelukkig ook belangrijk genoeg om me daar overheen te zetten want we doen het allemaal. Willen het allemaal en als het even kan willen we er ook van genieten. En laat dat nou vaak net niet lukken als je onzeker bent. Over jezelf, je lichaam en je leven. Die onzekerheid zet je niet zo maar even uit wanneer dat beter uitkomt. Was het maar zo makkelijk. Je neemt het overal mee naar toe en dat leidt tot onzekerheid in de slaapkamer in plaats van plezier en verbinding.

Dit is geen sexy zelfvertrouwen 2.0 gids om van je onzekerheid af te komen. Om van jou de wildste bedpartner te maken die je lief ooit gezien heeft. Die zijn er al genoeg en dat is precies één van de vele dingen die NIET helpen.

Al die tips hebben mij jarenlang het gevoel gegeven dat ik ten alle tijde moest zorgen dat ik op een bepaalde manier bewoog, rook, kreunde en erbij lag. Alsof ik nog niet genoeg in mijn hoofd leefde werd me van alle kanten aanbevolen om vooral te blijven nadenken. Thank you not. Dat hielp dus niet. Niet eens een beetje.

Seksualiteit zit in je lichaam, niet in je hoofd

Seksuele energie zit in je lichaam. Niet in je hoofd. Het zit allemaal in je. Je hoeft helemaal niets op een bepaalde manier te doen. Je kunt het niet verkeerd doen. Het is je volste recht om te genieten van het plezier dat jouw lichaam je kan geven en het enige dat je daarvoor hoeft te doen is aanwezig zijn in je lichaam.

En laat dat nou net iets zijn wat knap lastig is als je onzeker bent over je lichaam. Als je de hele dag bezig bent met het controleren, verbeteren en afkraken van je lijf. Je leeft in je hoofd. De plek waar je nooit van je seksualiteit zal kunnen genieten. Hoeveel je er ook over leest en nadenkt. Ervan overtuigd dat je nog niet fantastisch, mooi en goed genoeg bent. Iets wat je krampachtig voor de buitenwereld probeert te verbergen door je te verstoppen achter berekeningen over groene smoothies. Waarschijnlijk gaat dat je in allerlei situaties nog goed af ook.

Maar niet in de slaapkamer. Niet als je naakt bent. Letterlijk en figuurlijk. Dat het juist op zo´n moment moeilijk is om je zorgvuldig uitgekozen maskers af te zetten is niet zo vreemd.

Het is de meest kwetsbare positie waarin een mens zich kan bevinden. En dus hou je je maskers op. Verstop je je achter technieken en alles wat je geleerd hebt in een wereld die gebaseerd is op mannelijke seksualiteit. Niet zo gek dat al die technieken voor jou niet werken. Je bent geen man. Voor een vrouwelijk lichaam werken opwinding, orgasmes en all the good stuff net even anders. Mocht je hier meer over willen weten lees dan vooral het boek “Kom zoals je bent” van Emily Nagoski.

Kom uit je hoofd

Stop met nadenken. Vergeet die technieken. Vergeet hoe je denkt dat het moet. Kom erachter wat werkt voor jou en weet dat dit helemaal oké is. Er is niets mis met je. Probeer op je eigen tempo je maskers te laten vallen. Met iemand waarbij je je op je gemak voelt en alleen wanneer jij daar klaar voor bent. Je bent niemand iets verplicht behalve jezelf.

In het dagelijks leven kun je oefenen meer aanwezig te zijn in je lichaam. Haal jezelf uit je hoofd door te mediteren. Doe meer work-ins en voel wat er in je lichaam gebeurt.

Eén gouden tip tegen onzekerheid in de slaapkamer

Helaas bestaat er geen 1-2-3 hocus pocus toverspreuk om van je onzekerheid af te komen. Wat je wel kunt doen is je gedachten op waarheid controleren. Iets waar ik groot fan van ben want ik verzin soms dingen waar de verzinsels van J.K. Rowling realistisch bij zijn. Iets met “ik ben lelijk, niet goed genoeg en kan eigenlijk ook niet zo veel…” Absoluut niet waar, maar helaas ook niet zo spannend dus rijk zal ik er waarschijnlijk nooit van worden.

De tip is natuurlijk niet om aan Harry Potter te denken terwijl je bezig bent. Not sexy. Wat je wel kunt doen is de focus van je eigen lichaam afhalen door je te focussen op de ander. Focus je op het plezier dat jouw lichaam aan de ander geeft. Kijk, dat is wél sexy. Het haalt je bovendien uit je eigen hoofd. Je hoeft helemaal niets te doen. Laat je leiden door je partner en observeer wat er gebeurt. Je hoeft niet op een bepaalde manier te bewegen of jezelf in de knoop te leggen. Je partner geniet al en dat allemaal dankzij jouw mooie lichaam! Als dit goed gaat kun je je vervolgens op je eigen lichaam focussen. Natuurlijk niet op hoe het eruit ziet, maar op wat je voelt.

Hopelijk overbodige side note: als je partner niet van jouw lichaam kan genieten wordt het tijd om deze persoon uit je bed en de rest van je leven te verbannen.

Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt. Dat je lief en geduldig voor jezelf bent tijdens deze ontdekkingsreis. Dat je ervan geniet, naar jezelf luistert en gelooft dat je niet raar bent. Dat zijn we echt allemaal. En natuurlijk dat je je lichaam langzaam maar zeker leert omarmen, zodat je kunt genieten van het mooie leven dat jouw lichaam mogelijk maakt. Een vervuld, juicy leven inclusief alle sexy parts!

Mocht je het vorige artikel over dit onderwerp gemist hebben dan kun je dat hier teruglezen. ♡