634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Een negatief lichaamsbeeld | Twee onbekende gevolgen

Je lichaamsbeeld is de manier waarop jij jezelf ziet. Soms komt het overeen met de werkelijkheid, soms ook niet. Hoe je over je lichaam denkt wordt beïnvloed door van alles en nog wat. Van je gemoedstoestand tot de media en de laatste schoonheidstrends. Gek genoeg niet door de mensen die we op straat tegenkomen. De doodnormale, prachtige vrouwenlichamen die we op het strand zien. Als je op straat om je heen kijkt zie je genoeg diversiteit, maar dat doen we niet. We lijmen ons gezicht vast aan ons telefoonscherm en vormen vervolgens een beeld van onszelf op basis van perfect verlichte en bewerkte foto’s. Is er iemand die daar geen negatief lichaamsbeeld aan overhoudt?

De gevolgen van het onrealistische beeld dat de media door de jaren heen van het vrouwenlichaam heeft geschetst zijn eindeloos. De meest bekende is toch wel dat we massaal aan het lijnen zijn. Soms extreem, soms wat minder. Gewicht komt en gaat samen met ons gevoel van eigenwaarde. Met gevoelens van wanhoop, frustratie en leegte.

En dat terwijl diëten niet werken. Ik zou je nu met wetenschappelijke onderzoeken om je oren kunnen slaan. Met cijfers die vaststellen dat 95% van de mensen die op dieet zijn het verloren lichaamsgewicht sneller terugkrijgen dan ze pannenkoek kunnen zeggen, maar dat ga ik niet doen. Daar hebben we Google voor. Wel zou ik je willen vragen om het bewijs in je eigen leven te zoeken.

Wat voor goeds heeft een dieet je ooit gebracht? Heeft het je ooit echt zelfverzekerd, vervuld en gelukkig gemaakt? Of heeft het stiekem heel veel van je afgenomen? Plezier in de vorm van spontane etentjes met vriendinnen en de versgebakken koekjes van je oma. Plezier in de vorm van momenten die nooit meer terug komen. Momenten die je gemist hebt in je jacht naar een onrealistisch lichaam. Een lichaam dat niet bij jou past. Een lichaam dat nooit genoeg afvalt en je inmiddels uit frustratie uit het raam zou kunnen gooien.

Een negatief lichaamsbeeld verbreekt de verbinding met je lichaam

Een negatief lichaamsbeeld leidt tot het ene na het andere dieet. Tot de ene na de andere rotopmerking aan het adres van je eigen spiegelbeeld. Hiermee verbreek je het contact met je lichaam en alle energieën die zich hierin verbinden.

De definitie van een dieet is dat je controle uitoefent op je voedingsinname en bewegingspatroon. Dat je nadenkt over iedere hap en de consequenties daarvan. Wanneer je hongergevoelens en vermoeidheid lang genoeg negeert met behulp van je brein zul je het vanzelf niet meer kunnen voelen. Zul je vanzelf geen contact meer kunnen leggen met lichamelijke sensaties omdat je permanent in je hoofd verblijft. Omdat je wikt, weegt en over alles tien keer nadenkt. Dit zorgt er voor dat je de verbinding met jezelf en je lichaam verliest.

Hoe goed kun jij jouw lichamelijke sensaties waarnemen?

Hongergevoelens en vermoeidheid zijn niet de enige lichamelijke sensaties. Het zijn niet de enige energieën die voortkomen uit je lichaam.

Hetzelfde geldt voor je intuïtie. Voor seksuele energie, sensualiteit en de verlangens in je hart. Allemaal energieën waar je niet over na kunt denken. Je kunt ze enkel waarnemen. Voelen. Luisteren naar de manier waarop ze zich willen uitdrukken en hier vervolgens naar handelen.

En dat lukt alleen als je in verbinding met je lichaam staat. In verbinding met jezelf. De leegte die je voelt wanneer je op dieet bent als gevolg van een negatief lichaamsbeeld wordt niet enkel veroorzaakt door een knorrende maag. Het wordt net zo goed veroorzaakt door een gebrek aan verbinding met een ontzettend groot deel van wie jij bent.

Het effect van een negatief lichaamsbeeld op je relaties

De gevolgen van een negatief lichaamsbeeld beperken zich niet enkel tot de relatie met jezelf en de verbinding met de energieën in je lichaam. Het heeft even grote gevolgen op jouw relaties met anderen.

Zo lang als ik me kon herinneren wilde ik liefde. Erkenning en waardering in de vorm van een partner die er altijd voor mij zou zijn. Relaties zijn fantastisch, maar niet de sleutel tot geluk. Wie het idee in mijn hoofd heeft gepland dat dit wel zo zou zijn is me nog altijd een raadsel. Misschien waren het de dunne Disney prinsessen en hun onvermijdelijke happily ever afters. Vaak na een glorieuze redding van de droomprins himself.

Het zouden natuurlijk ook de misselijkmakend zoete liefdes liedjes geweest kunnen zijn waar ik stiekem hartstikke gek op ben. De romantische verhalen waarin het altijd goed afloopt. Waarschijnlijk ga ik de oorzaak nooit helemaal kunnen achterhalen, maar de gevolgen zijn me in de loop der jaren pijnlijk duidelijk geworden.

Als een ware schatzoeker was ik op jacht naar liefde. Liefde die de leegte in mij moest vullen die veroorzaakt werd door de ontbrekende verbinding met mijn lichaam. De ontbrekende verbinding met mijn vrouwelijke energie en de verlangens in mijn hart. Ik was me er niet eens van bewust dat ik deze had. Dat ik deze mocht hebben.

De zoektocht naar verbinding

Een relatie zou alles oplossen. Alle pijn wegnemen. Het enige wat ik moest doen om zo’n relatie te krijgen was zorgen voor het perfecte lichaam. Het perfecte lichaam dat onderdeel was van de perfecte vriendin. Want zo lang je slank bent, niet moeilijk doet en je gedraagt op een manier die mannen aantrekt moet het goed komen toch?

Retorische vraag natuurlijk en waarschijnlijk kun je het antwoord wel raden. Want het kwam niet goed. Een pijnlijk leerzame les die me heeft gebracht waar ik nu ben. Vervuld en in verbinding. Volledig open voor de mogelijkheid van liefde en relaties, maar hier niet langer naar op zoek. Hier niet langer naar op jacht als een uitgehongerde schim van een vrouw.

Wat is sexy?

Wat vind jij sexy? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? De kans is groot dat jouw antwoord verschilt van dat van mij. Zo veel mensen zo veel wensen. Misschien kunnen we het eens worden over wat in ieder geval niet zo charmant is. Een wispelturige date bijvoorbeeld. De ene dag gloeiend heet en de andere dag ijskoud. Lauwe liefde waar nog nooit iemand warm van is geworden.

Dat is wat er gebeurt als je niet weet wat je wilt. Als je niet weet wie je bent of waar je voor staat. Het zorgt ervoor dat je je aan iedere voorbijganger probeert vast te klampen of juist iedereen op een veilige afstand probeert te houden.

Zou het kunnen dat de reden dat het “nooit werkt” te maken heeft met het feit dat je niet laat zien wie je in werkelijkheid bent? Dat dit ertoe heeft geleid dat de mensen die echt bij jou horen je niet kunnen herkennen? Dat je zo graag liefde wilt voelen en daarom bij iedereen in de smaak probeert te vallen? Dat je geen grenzen, wensen of behoeftes hebt omdat je hier helemaal niet mee in verbinding staat? Omdat je gevoel van eigenwaarde zo’n opdonder heeft gehad van al die verschillende dieetpogingen dat je je er niet eens meer van bewust bent dat je recht hebt op de vervulling van jouw behoeftes? Altijd, maar helemaal in een relatie.

Je bent niet de enige, raar of reddeloos verloren

Weet dat het allemaal kan veranderen. Dat jij het volste recht hebt op een ware verbinding met iemand die echt bij jou past. Iemand die jou behandelt zoals je verdient behandeld te worden. Alleen moet je natuurlijk wel eerst weten hoe dat er voor jou uitziet. Hoe jouw ideale relatie eruit ziet. Wat jouw wensen, verlangens en behoeftes zijn. En om daar achter te komen zul je de verbinding met jezelf moeten herstellen.

De verbinding met jezelf

Een van de meest onzinnige quotes is wat mij betreft de oneliner dat je “eerst van jezelf moet houden voordat iemand anders van jou kan houden.” Dat is onzin. Je bent het waard om van gehouden te worden omdat je mens bent. Een fantastisch mens. De juiste partner zal je hieraan herinneren op de dagen dat je dit even bent vergeten. Wat je wél nodig hebt voor een oprechte verbinding met een ander is de verbinding met jezelf. Met alles in jou. Ook de gevoelens die je liever niet wilt voelen. Onzekerheid over je lichaam en andere zaken. Het is allemaal menselijk. Het hoeft niet weg. Je hoeft er niets aan te doen.

Dat is de eerste stap naar het herstel van de verbinding met je lichaam en jezelf. De overtuiging loslaten dat je iets aan jouw persoon zou moeten doen. Aan jouw karakter, unieke lichaamsvorm en speciale talenten. Dat hoeft niet. Je hoeft niet te zijn zoals die anderen. Zoals een of andere date goeroe beweert dat “mannen het graag zien”. Ik word echt een beetje misselijk van die zin en zo veel mensen zo veel wensen right? Het enige wat jou te doen staat is worden wie je bent zodat jouw mensen je kunnen herkennen. Weten wat je waard bent zodat je hier nooit meer buiten jezelf naar op zoek gaat. Zodat de leegte voor eens en altijd gevuld blijft.

Ben jij het zat dat de liefde je leven moeilijker maakt in plaats van mooier? En ben je er klaar voor om de verbinding met je lichaam en jezelf te herstellen? Klik HIER om te zien hoe ik jou daarbij kan helpen.