634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Eén simpele tip voor meer passie in je relatie

Buikpijn krijg ik ervan. Van de algemeen geldende norm dat het nou eenmaal normaal is dat de passie in je relatie na verloop van tijd verdwijnt. Soms na een paar maanden, soms na jaren en soms na een ingrijpende verandering in jullie leven. Wat de reden ook is, het hoeft niet voor altijd zo te zijn. Je hoeft niet nu al te leven alsof je zeventig bent. De eerste stap naar het terugkrijgen van de passie in je relatie lees je in het artikel van vandaag!

Naast dat het niet “normaal” is dat de passie na verloop van tijd verdwijnt zegt het ook helemaal niets over je relatie. Je mag die zin nog een keer lezen. Sommige mensen zijn gelukkig zonder vuurwerk en slapeloze nachten. Echt waar. Als jij het toch liever anders ziet is dit artikel voor jou!

Het taboe rond passie in je relatie

Naast dat we natuurlijk rondlopen met honderd en één seks taboes rusten er ook nogal wat taboes op de passie in je relatie. Zo vinden we het normaal dat het verdwijnt, maar durven we het tegelijkertijd aan niemand te vertellen als het zo is. Hoezo tegenstrijdig? We vinden het normaal en tegelijkertijd voelen we dat het zo niet hoort te zijn. Dat er meer moet zijn dan dit…

Ik ben ervan overtuigd dat zodra we allemaal eens goed naar ons hart kijken we het helemaal niet zo “normaal” vinden. We gebruiken het als excuus om onze relatie te rechtvaardigen. Om op dezelfde voet verder te kunnen gaan. Ontevreden, maar zonder het verlangen om de hele relatie door de wc te spoelen. Je weet niet hoe je het moet veranderen en dus neem je genoegen met wat is. Allemaal onder het mom van “normaal.”

Daarom is het ZO belangrijk om je te realiseren dat het ontbreken van passie echt niets over de kwaliteit van je relatie zegt. Kan natuurlijk wel, maar hoeft zeker niet. Het kan wel voor allerlei problemen zorgen als je het niet oplost. Als het de vorm aanneemt van de grote roze olifant in de (slaap)kamer.

Een simpele tip om de passie in je relatie weer tot leven te wekken

De tip die ik vandaag met je ga delen is er ook één die onnodig bedekt is met schaamte en taboe. Nergens voor nodig want de tip werkt als een malle! En dat is waar het om gaat toch?

Spreek de mannelijke energie in jullie allebei aan

De pure mannelijke energie is een krijger. Een soldaat die bereid is om af te rekenen met alles dat integriteit en liefde in de weg staat. Dit doet hij gestructureerd en vanuit stabiliteit. Vanuit volledige verbinding met zijn hart kan niets zijn aandacht van de beoogde uitkomst afleiden. Hij is doelgericht en zorgt ervoor dat doelen gehaald worden. In dit geval het terugbrengen van de passie in je relatie.

Hoe doe je dat gestructureerd, vanuit liefde en zonder dat er ook maar iets tussen kan komen?

Plan het in je agenda.

Waarschijnlijk ben je nu aan het steigeren. Dit is toch niet hoe het hoort te zijn?! Hoe kun je passie in vredesnaam inplannen? Bear with me oké… Plannen is geen vies woord. Want misschien is dit niet hoe het in jouw ogen “hoort te zijn,” maar dat is het toch al niet. Je kunt niet van nul naar honderd in één stap. Daar zitten stappen tussen. Stappen zoals deze.

Het inplannen is iets wat zo veel koppels helpt. Waarom zou je het dan niet proberen? Waarom zou je je laten tegenhouden door schaamte? Door het idee dat het zo niet hoort te zijn? Volgens mij is dat eeuwig zonde van je relatie en seksleven.

Wat plan je dan precies in?

Geen complete seks sessie waar Kim Holland rode oortjes van zou krijgen. Als het daarop uitloopt is dat helemaal prima natuurlijk, maar dat is niet het doel.

Het doel is om weer intiem met elkaar te worden. Om de passie weer tot leven te brengen. Pure passie ontspringt vanuit aanwezigheid. Vanuit oprechte aandacht voor elkaar. Voor elkaar als mens en dus niet voor wat er op dat moment gaande is. Rondslingerende sokken, je irritatie van een paar dagen geleden die je nog steeds voelt borrelen in je onderbuik…

Het verlies van aanwezigheid is de reden dat passie na een tijdje verdwijnt. Aanwezigheid bij elkaar verdwijnt zodra de verliefde focus op elkaar verdwijnt. Zodra het dagelijks leven er tussen komt en je weer oog krijgt voor andere dingen. En het kan er natuurlijk ook insluipen wanneer er andere dingen zijn die jullie aandacht vragen. Een verhuizing, baby, mantelzorg.. you name it.

Tijd om met elkaar te Zijn

Met een hoofdletter “Z” ja. Tijd om echt bij elkaar aanwezig te zijn. Zonder muur om je heen, zonder de ruzie van die ochtend en zonder kleding.

Net als dat het doel niet is om elkaar naar wilde hoogtepunten te brengen is “praten” hier ook geen doel. Voor een open en eerlijk gesprek is het belangrijk dat jullie allebei verbonden zijn met jullie gevoel. Met jullie vrouwelijke energie. Erotiek, passie en vuurwerk ontstaat wanneer één partner in de mannelijke energie zit en de ander in de vrouwelijke. Praten doen jullie dus een andere keer!

Wat doe je dan wel?

Goeie vraag! Daar kan ik geen antwoord op geven want dat is volledig afhankelijk van de energie in het moment. Probeer die te voelen en te volgen. Wat ik je wel mee kan geven is dat seksuele energie een dans is tussen aanwezigheid en gevoeligheid. Probeer beide in de mix te gooien.

Liggen jullie naast elkaar en is het allemaal ongemakkelijk? Wees daar dan aanwezig bij. Geef dat gevoel je volle aandacht door het te lokaliseren in je lichaam. Gebruik je lichaam om te communiceren. Kijk elkaar aan. Neem een open houding aan als iets goed voelt. Leg je hand op die van je partner als zijn aanrakingen niet goed voelen. Focus je op het ritme van elkaars ademhaling. Wees aanwezig.

Wat het ook is dat je voelt, voel het volledig. Voel de sensaties in je lichaam en op je huid. Voel hoe de energie door je lichaam beweegt. Hoe je emoties en gedachten komen en gaan zonder betekenis toe te kennen aan hun natuurlijke flow. Voel alles dat zich in jou en in in het moment afspeelt zonder je in te houden. Ervaar al je gevoelens.

Laat het idee van “hoe het hoort te zijn” los

En dan met name het populaire pornografische beeld van seks. Van hoe seks hoort te zijn. Iets met zoenen, voorspel, een orgasme aan zijn kant en aan die van jou als je geluk hebt en that’s it.

Seksuele energie is geen statische energie. Het is geen rechte lijn die omhoog gaat en vervolgens naar beneden stort. Het maakt een golvende beweging. Gaat omhoog en weer naar beneden. Soms snel en soms langzaam. Soms gaat het weer omhoog en soms niet. Wat er ook gebeurt het is allemaal OKE. Je plant geen seks in. Je plant tijd in om intiem met elkaar te zijn. Dat ben je zolang je volledig aanwezig bij elkaar bent.

Tijd om de krijger in jou aan te spreken. Om af te rekenen met schaamte, taboes en andere onzin dat jou niet dient. Dat je relatie niet dient. Als dit is waar je voor wilt gaan ga er dan voor. Volledig. Het doel is bereikt als jullie één of twee keer per week een half uurtje inplannen. Laat wat er in dat half uur gebeurt aan de energie over. Focus je niet op de uitkomst, maar op het proces. Geniet van het proces. Dat is ten slotte waar het allemaal voor bedoeld is!

♡♡♡

Deze tip zal voor verbetering zorgen, maar natuurlijk niet voor een radicale verandering. Daar heb je meer voor nodig. Communicatie, lichaamsbewustzijn en de wil om er echt voor te gaan. Doe je wat je altijd doet, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Ben je er klaar voor om echt iets doen aan de passieloze staat van je liefdesleven? Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvende twenty minute try-out sessie. In deze sessie kijken we samen waar je tegenaan loopt, wat je hier nu al aan zou kunnen doen en of ik je hier verder bij zou kunnen helpen.

[su_spoiler title=”Yes, dit voelt goed! – Klik hier om je aan te melden” style=”fancy”][contact-form-7 id=”2361″ title=”Aanmeldingsformulier”][/su_spoiler]

Nadat je je gegevens verstuurd hebt neem ik op werkdagen binnen 24u contact met je op.

Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.