634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Emotie eten en gewichtstoename in quarantaine

Na een paar warme lente dagen is de zon op de dag dat ik dit schrijf ineens nergens te bekennen. Het weer is somber en ik doe vrolijk mee. Positieve Polly is in geen velden of wegen te bekennen. Een goed moment om eindelijk eens uit te zoeken hoe ik mijn reis naar New York moet cancelen. Want ja, Corona. En ik weet heus wel dat ik een geluksvogel ben als een gecancelde reis het enige is dat ik aan deze pandemie over hou, maar ik baal. Het enige dat ik nu wil is onder een dekentje kruipen en nietszeggend naar een comedy serie staren. Met de kat op schoot en een zak chips binnen handbereik. Zo is het allemaal net te doen.

Het laatste waar ik nu zin in heb is goedbedoeld advies over hoe je kunt voorkomen dat je in deze periode van thuis op je kont zitten kilo’s aankomt. Niet dat ik dat niet een beetje vervelend zou vinden – thanks dieetcultuur – maar om me in deze gekke periode ook nog eens druk te maken om eventuele gewichtstoename in quarantaine…? Daar heb ik gewoon geen energie voor. En gelukkig hoeft dat ook niet.

Er is natuurlijk niets mis met thuis sporten of een groener dan groene smoothie. Zolang je dit niet moet, maar wilt. Zolang het iets is wat jou helpt om een draai te vinden in dit alles en het je oprecht een blijer mens maakt. Er is zelfs niets mis met alle bedrijven die hier handig op in springen door sport- en voedingsschema´s voor thuis aan te bieden. We proberen allemaal ons hoofd boven water te houden. En dat zou op dit moment je enige doel moeten zijn.

Waarom je niet bang hoeft te zijn voor gewichtstoename in quarantaine

Wat je op dit moment niet nodig hebt is extra druk. Het gevoel dat je gewichtstoename koste wat het kost moet zien te vermijden. Doe wat goed voelt voor jou. Helemaal prima als dat een groene smoothie is, maar persoonlijk geef ik de laatste tijd iets vaker de voorkeur aan dikke lagen pindakaas. Aan chips, chocola en pizza. En daar is echt niets mis mee. Ook niet als dit effect heeft op mijn gewicht.

Je lichaam is flexibel, maar je setpoint gewicht verandert niet van de één op de andere dag

Corona en quarantaine hebben invloed op heel veel aspecten van ons dagelijks leven, maar niet op ons setpoint gewicht. Dat verandert niet. Dit is het gewicht waarop jouw lichaam zich het prettigst voelt. Waarop het goed functioneert zodat jij het niet continu koud hebt. Zodat jij sterke nagels en glanzend haar hebt. Je energiek voelt. Zin hebt in seks, het leven en niet de godganse dag aan eten denkt. (1)

Je lichaam voelt zich veilig op dit gewicht. Weet dat het niet in hongersnood verkeerd en daarom goed zal kunnen blijven functioneren. Dit gewicht is uniek en voor iedereen anders. Net als de rest aan jou! Wat wel voor iedereen geldt is dat het niet vol te houden is om ver boven of onder dit gewicht te zitten. Daar komen allerlei ongemakken bij kijken die je alles behalve gelukkig zullen maken.

Controle willen is logisch, maar niet nodig  

Een paar kilo meer of minder maakt voor je lichaam helemaal niets uit. Gelukkig maar. Het leven verandert en is flexibel. Er zijn allerlei situaties denkbaar waardoor je even wat minder beweegt. Denk aan blessures, ziekte of een zwangerschap. Verplichte thuisisolatie zou een paar maanden geleden nog niet in mijn hoofd zijn opgekomen, maar here we are. Het is absoluut niet gek dat ons lichaam mee verandert met een dergelijke situatie. Ons lichaam is flexibel, ons brein helaas wat minder.

Controle uit willen oefenen op je lichaamsgewicht is een normaal verschijnsel. Het geeft een gevoel van veiligheid. Helaas helpt het niet. Het helpt niet om ons hoofd boven water te houden in deze situatie en het helpt al helemaal niet om ons daadwerkelijk veilig en enigszins gelukkig te voelen. Eerder gestresst en moedeloos.

Het is bovendien echt nergens voor nodig. Je lichaam reguleert zichzelf. Kan er zelf voor zorgen dat het rond dit fijne, unieke setpoint gewicht blijft hangen. Dit betekent dat de kilo´s die er nu bijkomen ook weer zullen verdwijnen zodra het “normale leven” weer begint. Dat is waar ik op vertrouw. Op mijn lichaam. Ik wil dat het eruit ziet zoals het eruit ziet wanneer ik me op mijn best voel. Niet zoals de schoonheidsindustrie wilt dat het eruit ziet.

Soms kost het moeite, maar dit zijn de gedachten die ik wil voeden. Dit is waar ik naar wil streven. Altijd, maar helemaal nu ik mezelf, mijn lichaam en mijn mentale gezondheid door een globale pandemie loods.  

Waarom er niets mis is met emotie eten

Voordat we hierin duiken wil ik even benadrukken dat emotie eten niet hetzelfde is als eetbuien. Het grootste verschil zit ´m in de “trance” en het controleverlies dat bij een eetbui komt kijken. Eetbuien zijn – een onderdeel of het gevolg van – een eetstoornis met grote gevolgen voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Emotie eten is dat niet.

Met emotie eten is echt niet zo veel mis. Nu niet. Nooit niet. Het idee dat dit wel zo zou zijn is afkomstig van het slanke ideaal waar we naar zouden moeten streven. Zo slank mogelijk willen zijn gaat natuurlijk niet samen met je gezicht vol duwen met chips omdat je daar nu eenmaal zin in hebt. Eten wordt gezien als brandstof en moet eigenlijk zoveel mogelijk vermeden worden. Je mag er net genoeg van om jezelf in leven te houden.

Dit idee doet absoluut geen recht aan de complexiteit van het hele mens-zijn. We zijn geen robots. We hebben gedachten, emoties en gevoelens. Duizenden per dag. Ingenieus als we zijn hebben we allerlei strategieën bedacht om met minder fijne gevoelens om te gaan. Eten kan er daar één van zijn en dat is helemaal prima. Persoonlijk neem ik liever een brownie dan een shot heroïne als ik me belabberd voel. Eten is zo veel meer dan brandstof. Het is traditie, cultuur en brengt mensen samen. Het is gezelligheid, comfort en soms afleiding. Dit concept is niet in lijn met het idee van de dieetcultuur, maar wel met die van de realiteit. Iets waar ik niet langer tegen wil vechten.

Dit is het moment om lief voor jezelf te zijn

Als je merkt dat je erg gespannen bent voor wat de veranderingen in je routine met je lichaam zullen doen, is de kans groot dat je routine eigenlijk al te strikt was en dat je waarschijnlijk onder je setpoint gewicht zit. Weet dat je lichaam het allerbest functioneert als het eruit ziet zoals het eruit wil zien. Werk eraan om dat lichaam te omarmen in plaats van er tegen te vechten. Denk aan alles wat je kan doen wanneer je lichaam op dit gewicht zit. Een gelukkig lichaam is een gelukkig leven. Weet ook dat dit betekent dat de kilo’s die je nu eventueel aankomt vanzelf weer zullen verdwijnen als het “normale leven” weer op gang komt en er dus geen reden is voor extra stress. Echt niet.

Dit is het moment om lief voor jezelf te zijn in plaats van extra streng. Minder willen eten omdat je nu minder beweegt is een onnodige marteling van je brein. Helemaal nu het al genoeg te verduren heeft. Gun jezelf dat dekentje en die zak chips als je daar behoefte aan hebt. Doe wat je moet doen om hier zo gezond mogelijk doorheen te komen. Niet zo dun mogelijk.