634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Ga jij voor pijnloos vrijen of voor pleasure?

Gister las ik een artikel waar ik op z’n zachtst gezegd verdrietig van werd. Niet vanwege de schokkende cijfers die mij vertelden dat één op de drie vrouwen regelmatig last heeft van pijn tijdens het vrijen en één op de tien vrouwen daadwerkelijk te maken heeft met vaginisme waarbij pijnloos vrijen de regel is in plaats van de uitzondering… Maar vanwege het feit dat 75% van de ondervraagden die mee deden aan het onderzoek het wel “oke” vonden zodra ze “gewoon” geslachtsgemeenschap konden hebben. Misschien zonder pijn, maar nog steeds met de kiezen op elkaar in de hoop dat het snel voorbij zal zijn.

En ik snap het. Echt. Van mijn ontmaagding tot mijn 27ste heb ik nooit pijnloos kunnen vrijen. De ene keer was het een zeurende de pijn, de andere keer ging het echt niet. Na een decennium vol pijnlijke (halve) vrijpartijen gingen de hemelpoorten langzaam maar zeker open. En godzijdank ben ik niet in de deuropening blijven staan.

Pijnloos vrijen is niet het eindstation

Pijnloos vrijen is een tussenstation waar je uit mag stappen. Zelf heb ik dat zeker even gedaan omdat ik gewoon niet kon geloven dat dit mijn nieuwe realiteit was. Ik heb zelfs de slingers opgehangen en een paar ballonnen opgeblazen! En vervolgens ben ik weer op de trein gestapt. Op weg naar… Pleasure!

Het doet mijn vrouwencoach-hart pijn om te zien hoe veel vrouwen genoegen nemen met een leven waarin ze pijnloos kunnen vrijen. En dit is geen oordeel hé. Mijn eigen coach heeft mij geleerd dat alles oké is… Dat is het echt. Het is jouw (seks)leven. Jouw lichaam, jouw intimiteit en jouw liefdesleven. Ik ben allang blij zodra je een bewuste keus maakt! Zodra je voelt, weet en gelooft dat pleasure ook voor jou bereikbaar is en dan bewust de keus maakt of dit iets is wat je wilt ervaren of niet.

Want als ik het kan dan kan jij het ook. Pleasure of opwinding is een energie en het zit in ieder lichaam. Ook in dat van jou. Het is niet verdwenen of afwezig, maar wordt geblokkeerd door dezelfde overtuigingen en ellende die er ook voor zorgen dat seks pijnlijk is of was.

Wil je fastfood of een culinair hoogstandje?

Dit lijkt misschien een rare vergelijking, maar eten en seks hebben meer met elkaar te maken dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Het zijn allebei activiteiten die voortkomen uit een innerlijke energie. Een innerlijke behoefte. Honger en opwinding. Net als dat eten lekkerder is als je wacht tot je flinke trek hebt is seks ook vele malen fijner als je de daadwerkelijke penetratie uitstelt tot het moment dat je flink opgewonden bent.

pijnloos vrijen

En die opwinding zit in iedereen. Net als dat honger in iedereen zit. Het enige verschil is dat je zonder eten doodgaat en zonder seks niet. Dat is de reden dat je er waarschijnlijk niet zo veel om geeft dat je niet echt opgewonden raakt. Je ziet het niet eens als vereiste voor penetratie. Gevalletje “duw ‘m er nou maar gewoon in en let’s get this over with…”

De keren dat ik dit zelf heb gedacht zijn niet meer op zes handen te tellen. En dat doet pijn op een heel ander level. De intimiteit waar ik zo naar verlangde was op deze manier nog even ver te zoeken als voorheen en dat is een understatement.

De kans op “just get it over with” en vergelijkbare gedachtes is helemaal groot wanneer je seks enkel ziet als iets wat je doet voor je partner. Omdat hij nou eenmaal behoeftes heeft, je hem zijn plezier gunt of bang bent dat hij buiten de deur gaat eten (see what I did there?) zodra je iets te vaak weigert.

Van ontspanning naar opwinding

Om van pijnloos vrijen een regelmatig terugkerende bezigheid te maken is het belangrijk dat je leert te ontspannen. Dat je leert om comfortabel te zijn met en in je lichaam. Dat je aanwezig bent in het moment. Hier zijn allerlei oefeningen en ademhalingstechnieken voor die fantastisch helpen. Die ervoor zorgen dat de spieren in jouw bekkengebied zich niet langer aanspannen, maar ontspannen zodat penetratie mogelijk wordt.

Zodra je kunt ontspannen ben je op het tussenstation aangekomen. Penetratie is mogelijk en de vlag mag uit. De euforie van mijn eerste pijnloze keer kan ik me nog zo goed herinneren! Hang die vlag dus vooral op en enjoy… Of niet natuurlijk. Want ontspanning alleen is niet genoeg voor opwinding. Gelukkig maar. Anders zou een dagje sauna er ineens heel anders uitzien.

Opwinding is wat seks zo fijn maakt. (1) Op dezelfde manier als waarop flinke trek een maaltijd zo veel lekkerder maakt. Je moet er wel even de tijd voor uittrekken… Een uitgebreide maaltijd staat ook niet binnen vijf minuten op tafel. Kun je dan geen seks hebben zonder opwinding? Natuurlijk wel. Je kan ook naar een fastfoodrestaurant rennen en je gezicht vol duwen met kroketten en raspatat. Af en toe is dat niet erg, maar wil je dat echt voor de rest van je leven? Of wil je (alsjeblieft) geloven dat ook jij het waard bent om te genieten en dat dit je intieme relaties (nog) veel mooier maakt?

Winactie!

Als dat zo is heb ik iets cools voor je! Om te vieren dat mijn programma Path to Pleasure nu officieel van start is geef ik drie(!) gratis sessies van 45 minuten weg waarin we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie. Wat heb jij nu nodig op jouw unieke weg van pijn naar pleasure? Denk aan ontspanningsoefeningen en andere fijne tips specifiek voor jouw situatie. Het maakt niet uit of je inmiddels al op het ontspanningsstation bent aangekomen of nog niet op de trein bent gestapt en het allemaal (nog) een pijnlijke bedoeling is.

Kans maken op zo’n sessie werkt heel simpel. Stuur een mailtje naar info@jamieelise.nl met als onderwerp “winactie” en vertel mij in de mail waarom ik jou zou moeten kiezen.

See you when you get there en zoals altijd… Happy exploring!