634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Gelijkheid staat een gelukkige relatie in de weg

Zo veel mensen die dromen van een gelukkige relatie en maar zo weinig die het daadwerkelijk kunnen creëren. Hoe kan dat? Waarom lopen dates altijd op niets uit? Waarom heb je het gevoel dat jij en je partner maatjes zijn in plaats van gepassioneerde geliefden? Het aantal singles in Nederland was nog nooit zo groot en evenveel mensen bevinden zich in een doodgebloede relatie. Een relatie waarin het beetje passie dat er nog is veroorzaakt wordt door ruzie. Is een gelukkige relatie dan echt iets van Disney sprookjes? Een droombeeld dat we voorgoed naast ons neer moeten leggen?

Dat dacht ik niet! Gelukkig niet. Er zijn weinig dingen waar ik als hoopvolle romanticus zo gelukkig van wordt als de liefde. Alle vormen van liefde, maar vooral de romantische liefde.

In alle geuren en kleuren. Al het geluk en alle diepe pijn die het met zich mee kan brengen. De lessen en levenslange herinneringen. Ik wil het allemaal en ik geloof dat het ook allemaal hoort bij een gelukkige relatie. Dat dit niet per se gedefinieerd wordt door een huwelijk en de belofte om voor altijd samen te blijven.

Wat maakt een bijzondere verbinding tot een gelukkige relatie? Hoe kan je de passie levend houden en belangrijker nog, hoe voorkom je dat de passie voortkomt uit ruzie? Uit angst om elkaar te verliezen en alleen verder te moeten gaan…

Een gelukkige relatie komt voort uit vuurwerk

Alleen is dit waarschijnlijk een hele andere vorm van vuurwerk dan je tot nu toe hebt ervaren. Passie, vuurwerk en dat achtbaan gevoel kan door twee dingen veroorzaakt worden. Polariteit of een wond en een uit de wond voortkomende behoefte.

Een wond voeden, bedekken en weer openhalen

We zijn allemaal mensen. We bevinden ons allemaal op Planeet Aarde en soms is dit hele levensding gewoon moeilijk. Ongelofelijk moeilijk. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze ouders. Ouders die als het goed is het beste met ons voor hebben en ontzettend hun best hebben gedaan om te voorkomen dat het ons aan iets zou ontbreken.

Ondanks al deze goede bedoelingen zijn de meesten van ons niet geheel ongeschonden uit de strijd gekomen. De strijd die opgroeien heet. Een blik, opmerking of goedbedoelde raad kan genoeg zijn geweest om de onbewuste overtuiging in ons hoofd te planten dat we niet goed genoeg zijn.

Dat we ons best moeten doen voor liefde. Dat liefde ieder moment van ons afgenomen kan worden en we dit koste wat het kost moeten voorkomen. Want zonder liefde zijn we niets. Denken we. Zijn we gaandeweg gaan geloven. Deze overtuigingen sudderen in ons volwassen leven vrolijk door in ons onderbewustzijn. Zonder dat wij het doorhebben zoeken we naar situaties die deze overtuigingen voeden. Situaties die emoties oproepen die verbonden zijn aan deze overtuigingen. Emoties van pijn, verdriet en frustratie.

Waarom doen we dat? In vredesnaam?

Waarom doen we onszelf onbewust pijn door situaties op te zoeken die bevestigen dat we geen liefde waard zijn? We creëren ruzie met onze partner of worden stapelverliefd op mensen die (emotioneel) onbeschikbaar zijn. Situaties waarin we ons niet geliefd voelen. Situaties die alles behalve fijn zijn. We lijken er wel aan verslaafd.

Ergens is dat ook het geval. Ons innerlijk systeem wil alles graag bij het oude houden. Dat voelt veilig, zelfs als het pijn doet. Bovendien raakt ons lichaam gewend aan de chemicaliën die emoties voortbrengen in ons lichaam. (1)(2) Wanneer je pijnlijke emoties maar vaak genoeg ervaart raakt je lichaam verslaafd aan de chemicaliën die daarbij horen. Dat zorgt ervoor dat je onbewust situaties creëert waarin deze chemicaliën geproduceerd gaan worden. Ons onderbewustzijn weet precies welke situaties dat zijn.

Dat is de reden dat je je zo in extase voelt wanneer je iemand ontmoet waarvan het zo goed als zeker is dat je er geen duurzame relatie mee kunt creëren. Het is de reden dat een turbulente relatie veilig voelt. Je systeem weet dat de shot chemicaliën eraan zit te komen en vindt dat gek genoeg hartstikke fijn. Zo blijven we in pijnlijke cirkeltjes rondlopen. Zo zetten we onszelf vast in relaties waar we alles behalve gelukkig van worden.

Passie die voortkomt uit polariteit

Het is hetzelfde gevoel. Dezelfde extacy die de liefde zo mooi maakt. Alleen komt het nu niet voort uit een verwonding. Uit een behoefte die vervuld moet worden, maar uit polariteit.

Je hebt inmiddels geleerd zelf zorg te dragen voor je innerlijke verwondingen. Je hebt geleerd dat liefde niet zo maar afgepakt kan worden. Dat jij de wereld waard bent en liefde niet hoeft te verdienen. Dat je er niet op een bepaalde manier uit hoeft te zien of je op een bepaalde manier hoeft te gedragen om liefde te kunnen vinden en houden.

De weg hier naar toe is hobbelig, maar zo mooi. Het is de weg terug naar jezelf. Dat betekent overigens niet dat je voor die tijd geen mooie relaties kan hebben. Relaties hebben de potentie je bewustzijn te vergroten op manieren waar je in je eentje enkel van kunt dromen. Relaties kunnen in een paar maanden een groeispurt teweegbrengen waar je anders jaren over zou doen. Dat is de reden dat ik niet geloof dat relaties enkel succesvol zijn als ze een leven lang duren.

Ik heb de mooiste relaties gehad met de mooiste mensen waar ik ontzettend veel van geleerd heb. Relaties die voortkwamen uit een innerlijke behoefte en op een gegeven moment geëindigd zijn omdat we uitgeleerd waren. Omdat ik in mijn eentje verder moest om erachter te komen hoe ik er nog beter voor mezelf kon zijn. Hoe ik er nog beter voor kon zorgen dat ik stond voor mijn eigen wensen, verlangens en behoeftes. Voor mijn eigen persoon.

Voorbij de verwondingen

Als je jouw innerlijke wond geheeld hebt en er echt voor jezelf bent zal je innerlijke behoefte aan die oude chemicaliën verdwijnen. Je herkent oude patronen en kiest er bewust voor om hier tegenin te gaan. Hoe ongemakkelijk dat soms ook voelt. Dat is wat bewustzijn en zelfzorg voor je kan doen. Je bent niet meer onbewust op jacht naar pijnlijke situaties. Anderen hoeven geen zorg meer te dragen voor jouw welzijn. Je bent er voor jezelf. Je bent niet meer hulpeloos overgeleverd aan een “sterke connectie” met een ander, maar hebt gezonde grenzen gecreëerd. Grenzen die bepalen wie je in welke mate toelaat in je leven, afhankelijk van jouw welzijn. Jouw welzijn is wat op de eerste plaats komt. Niet de connectie die zo sterk voelt dat je gelooft dat de relatie ten koste van alles moet werken.

Je bent in balans en staat in contact met je vrouwelijke energie. Als dit de dominante energie in jouw systeem is zul je iemand aantrekken met een mannelijke kern. Dat is de ware betekenis van het bekende gezegde dat tegenpolen elkaar aantrekken. Geen tegenpolen in geslacht of in karakter, maar wel in energie.

Omdat je in de eerste plaats in verbinding met jezelf staat zul je ook de verbinding met de ander aan kunnen gaan. Zul je je veilig voelen om te rusten in jouw vrouwelijke energie en met de ander kunnen delen wat er echt in je omgaat. Je zult niet meer de behoefte voelen om de relatie te controleren en daarmee onbewust te saboteren. Je zult de ander niet meer willen manipuleren in een poging een levenslange verbinding te creëren. Jullie kunnen beiden volledig jezelf zijn. De polariteit die hiermee gecreëerd wordt is de basis voor een diepe verbinding en passie. De basis voor een gelukkige relatie.

Gelijkheid is ontzettend belangrijk in alle aspecten van ons leven, maar niet in een relatie

Zijn jij en je partner gelijk in waarde? Absoluut. Moeten we streven naar meer economische, politieke en maatschappelijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen? Ja, ja en nog eens JA. Feminisme is niet overbodig maar hartstikke nodig.

Behalve in relaties. Voor een gelukkige relatie is het zo belangrijk dat de één volledig in de mannelijke energie kan rusten en de ander in de vrouwelijke energie. Dit kun je binnen de relatie afwisselen, maar streef er niet naar om allebei in de mannelijke energie te staan. Dat creëert situaties waarin jouw partner de boodschappen voor je wilt dragen, maar jij wilt laten zien dat je het alleen kan. Dat je niemand nodig hebt. Situaties waarin jullie beide alles willen regelen. Sterk willen zijn. Situaties waarin degene met een dominante mannelijke energie hier regelrecht uit wordt geknikkerd en zich niet mannelijk kan voelen. Ondertussen voel jij je mannelijk terwijl je een vrouwelijke kern hebt. Dit voelt alles behalve bevredigend. Alles behalve prettig. Het werkt niet.

Bij de juiste partner is het oké de muur af te breken, mits je gezonde grenzen gecreëerd hebt. Je weet dat in jouw zachtheid ook een ongelofelijke kracht schuilgaat en dat het je nooit aan liefde en veiligheid zal ontbreken. Zodra je dit weet en gelooft kun je je overgeven aan de flow van de liefde en het leven. Kun je een verbinding creëren op basis van liefde en niet op basis van het voeden, bedekken en weer openhalen van oude verwondingen. Dan kan er een fijne, vervullende relatie ontstaan met iemand die echt bij jou past.

Meld je aan voor mijn gratis webinar

Ontdek hoe jij in je vrouwelijke energie blijft zodat je iemand aantrekt die echt bij je past. Iemand die wél klaar is voor een relatie en die in staat is jou te geven waar je naar verlangt.

KLIK HIER om je aan te melden