634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Heeft hij bindingsangst of heb je er stiekem zelf last van?

De labels vliegen tegenwoordig om je oren dus ik heb besloten om deze maar gewoon op iedereen te plakken. Wel zo overzichtelijk. In dit artikel gaan we in op het grootste obstakel richting het altaar. De reden waarom hij je nog steeds niet aan zijn ouders heeft voorgesteld en jij gillend wegrent als die afspraak ineens wel in de agenda staat. Bindingsangst

Want we hebben echt allemaal bindingsangst. Ook jij achterin. Dat je je uit alle macht vastklampt aan een onbereikbare liefde of klootviool van een vent doet hier niets aan af. Er is een reden dat je hem hebt uitgekozen.

Heeft hij bindingsangst of… Ben ik het?

De één wil na twee dagen samenwonen en de ander appt twee dagen niet terug. Is het je ooit opgevallen dat je vaak in één van deze twee schuitjes zit? Dat je of hoopvol je gezicht aan je telefoon vastlijmt of gillend wegrent omdat hij de boel wel heel serieus neemt? Of misschien krijgt de ideale schoonzoon helemaal geen kans. Misschien lacht hij raar of is het golfje in zijn bovenlip te klein. In plaats daarvan wil je niets liever dan de lauwe liefde van je ideale badboy. Weet je in ieder geval zeker dat het niet saai wordt.

Terwijl je daar echt niet bang voor hoeft te zijn. De liefde is niet saai. Dat is precies de reden dat we allemaal last hebben van bindingsangst.

De liefde is doodeng

Dat het pijn kan doen hoef ik je vast niet te vertellen. Als je oud genoeg bent om deze woorden te lezen is je hart vast wel eens gebroken. Mijn eerste keer kan ik me nog goed herinneren. Volgens mij was ik een jaar of 6. De toenmalige liefde van mijn leven mocht niet bij ons spelen omdat we geen jongensspeelgoed hadden. Het zal je niet verbazen dat mijn moeder het nooit tot matchmaker heeft geschopt (I love you mom!).

Die pijn is ook helemaal niet wat de liefde zo eng maakt. Pijn uit het verleden is niet de oorzaak van bindingsangst. Als dat zo was geweest waren we de pijn wel uit de weg gegaan. In plaats daarvan kruist het keer op keer ons pad. Er is een reden dat je stapelverliefd wordt op mannen die jou niet de liefde kunnen geven die je verdient. Dat je “het” niet voelt zodra ze dit wel zouden kunnen. Er is een reden dat je altijd in beweging bent. Als iemand bij jou vandaan gaat beweeg je naar hem toe. Als iemand jouw kant op beweegt ren je weg. Je kunt niet stilstaan.

Liefde is transformerend

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben nog nooit hetzelfde uit een liefdesachtbaan gestapt. Soms was het een kort ritje, maar ik kwam er altijd anders uit. Helemaal als we net door een looping gingen en de gordel ineens losschoot. Lag ik daar op de grond. Zonder man en met heel veel pijn. Met een compleet door elkaar geschudde persoonlijkheid.

En laat dat nou net de bedoeling zijn. Ik geloof dat de liefde onze grootste leerschool is. Dat er niets is waar we zo ontzettend veel van kunnen leren als van dit magische fenomeen.

Wil je weten welke verborgen angsten je hebt? Ben je benieuwd hoe groot je minderwaardigheidscomplex nou eigenlijk is? Wil je de automatische reactiepatronen uit je kindertijd transformeren? Ga een relatie aan. Begin met daten en blijf zitten als het ongemakkelijk wordt. Als je niets liever wilt dan jezelf wijsmaken dat dit hem niet is. Dat je “het” niet voelt om jezelf vervolgens in de gespierde armen van een not so nice guy te storten. Niet dat je daar niet veel van kunt leren natuurlijk.

Er is geen goed of fout hier. Je zult altijd van de liefde leren. Als je dat niet doet zal het patroon zich blijven herhalen. Dan blijf je die verpletterende armen opzoeken tot er niets meer van je over is en dat zou eeuwig zonde zijn. Helemaal omdat de liefde ook zo ontzettend mooi kan zijn.

Het vermogen om te blijven

Durf jij de transformatie aan te gaan? Dat betekent dat je zult moeten stoppen met bewegen. Jouw vermogen om lief te hebben komt neer op jouw vermogen om stil te staan. Om niet meer richting de ander te bewegen als hij bij jou vandaan gaat. Om stil te staan bij jezelf. Vraag jezelf af waarom je uitreikt naar iemand die dat niet wilt. Waarom verlang je naar iemand die niet naar jou verlangt? Het voelen van de pijn dat dit met zich meebrengt is het enige medicijn dat je nodig hebt. Je voelt je niet beter als hij eindelijk terug appt. Je voelt je beter als je leert er voor jezelf te zijn. Als je bij jezelf en alles wat er in jou omgaat kunt stilstaan.

Ren ook niet weg zodra de ander dichtbij komt. Als je afknapt op iemands oorlel, maar wel stapelverliefd wordt op iedereen die jou bar weinig aandacht geeft is er meer aan de hand. Je knapt niet af op zijn oorlel. Je bent bang om stil te staan. Om jezelf te laten zien. Om onder ogen te komen wat er werkelijk in je omgaat en je kwetsbaar op te stellen.

En ik snap het. Echt. Het is doodeng, maar niet omdat je al zo vaak gekwetst bent. Niet omdat de liefde pijn doet. De liefde doet geen pijn. De liefde transformeert. Er waren situaties die jou pijn hebben gedaan, maar dat was niet de enige en allesoverheersende definitie van liefde. Het was slechts een andere leerschool.

Je hebt je mannelijke energie nodig

Vrouwelijke energie is altijd in beweging. Ze rent van hot naar her en ziet overal iets moois. Alles is interessant. Ze is speels en soms een flierefluiter, maar heeft ook de kracht om de schoonheid in alles te zien. Om overal Liefde in te zien. De mannelijke energie is een stille, gegronde kracht. Hij kan je vastpinnen in de slaapkamer, maar Hij zit ook in jou. Hij zorgt ervoor dat je stopt met rennen. Dat je stilstaat en blijft. Ook als het oncomfortabel voelt. Juist als het oncomfortabel voelt.

Mijn Amerikaanse mentor noemt het altijd “holding the pose.” Yoga is een bekende methode om de mannelijke energie in jou te versterken. Het leert je om de pose vast te houden als het eigenlijk niet meer gaat. Om door te ademen. Dwars door die oncomfortabele gevoelens heen. Dat kun je in het dagelijks leven ook. Dat iets oncomfortabel voelt betekent niet dat je iets niet zou moeten doen. Het betekent dat je op het punt staat te groeien. Daar komt groeipijn bij kijken.

Wanneer jouw mannelijke en vrouwelijke energie in balans zijn kun je iets creëren. Zonder de mannelijke energie zou je omringt worden door onafgemaakte projecten. Zonder de vrouwelijke energie zou je je in een lege ruimte bevinden. Een lege huls waar geen gevoel in zit.

Een relatie is ook iets wat je creëert. Samen. Je kunt dit niet alleen. Geloof me, ik heb het geprobeerd.

De relatie is niet het eindstation

Een relatie legt een vergrootglas op alles wat zich in jou afspeelt. Het vergroot alle pijn en alle wonden zodat jij deze kunt helen. Zodat jij jouw innerlijk in balans kunt brengen. Zodat jij de pijn en liefde kunt voelen zonder weg te rennen. Zonder jezelf te verdoven. De liefde is genadeloos in haar lessen. Ze stopt niet met het breken van jouw hart tot jij je innerlijke armen om jezelf heen kunt slaan. Tot jij met jezelf en al jouw gevoelens kunt zijn.

Wanneer jouw mannelijke en vrouwelijke energie in balans is zal je een gebalanceerde relatie met een ander kunnen creëren. Dat is waar het avontuur verdergaat. Een relatie is geen eindstation. Het is een vertrekpunt en als je niet vertrekt vanuit een veilige, fijne plaats in jezelf zal je neerstorten. Dan zal je vergeten je gordel om te doen en er keihard uitvallen.

De liefde is geen eindstation. Het is geen gelukmaker. Geen redder in donkere tijden. Het is de energie van het bewustzijn. De liefde laat zich niet controleren, manipuleren of vastpinnen. Het is een ongrijpbare levenskracht die hier niet is om jou te dienen, maar om jou iets te leren. Het is wat ervoor zorgt dat jij jouw bewustzijn vergroot en verankerd. Dat is wat zorgt voor werkelijk geluk. Dat is hoe je jezelf in staat stelt om met een open hart te leven. Om van de liefde te genieten zonder je hieraan vast te klampen. Zonder jezelf erin te verliezen.

Let’s meet!

Voel je dat het zo niet langer kan en dat het tijd wordt om nu echt verandering te brengen in je moeizame liefdesleven? Vraag je je af of coaching iets voor jou kan betekenen? Laten we daar samen naar kijken in een gratis en vrijblijvende twenty minute try out sessie!

Dit is niet voor iedereen

Het is niet voor jou als je coaching ziet als een kostenpost in plaats van een investering in jezelf en jouw leven. Het is ook niet voor jou als je er nog steeds van overtuigd bent dat het allemaal wel goed komt als je die vijf kilo verliest (of iets anders aan je uiterlijk verandert) of als je zeker weet dat het allemaal zijn schuld is.

Het is ook niet voor jou als je niet bereid bent om diep te gaan. Coaching maakt meer los dan een zelfhulpboek. Hoeveel je er daar al van gelezen hebt en hoeveel dat nou echt heeft opgeleverd is een vraag voor een andere keer. Met coaching bereik je snel en blijvend resultaat. Dat vraagt van jou dat je eerlijk naar jezelf kunt kijken en bereid bent om er nu echt voor te gaan.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Arrow-down-.png

Doe je wat je altijd doet, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Ben jij er klaar voor om samen met mij een duurzame verandering te creëren? Meld je dan aan voor deze gratis sessie waarin ik je vast wat tips geef en we samen kijken of en hoe ik je eventueel verder zou kunnen helpen.

Ik kan niet wachten om je te ontmoeten en jouw verhaal te horen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Arrow-down-.png

[su_spoiler title=”Yes, ik ben klaar voor verandering! – Klik hier om je aan te melden” style=”fancy”][contact-form-7 id=”2361″ title=”Aanmeldingsformulier”][/su_spoiler]

Nadat je je gegevens verstuurd hebt neem ik op werkdagen binnen 24u contact met je op.

Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.