634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Het onzichtbare gevolg van mijn eetstoornis

De gevolgen van eetstoornissen zijn eindeloos. Zowel lichamelijk als psychisch. Zowel voor jou zelf als voor jouw omgeving. Ze zijn even gevarieerd als eetstoornissen zelf. Nu de rook in mijn eigen leven al een tijdje is opgetrokken kan ik goed zien hoeveel schade er is aangericht. Sommigen zouden zeggen dat ik van geluk mag spreken. Ik ben er nog. Ik ben eruit gekomen. Anderen kunnen zich de impact niet zo goed voorstellen. Dat hoeft ook niet.

De impact op mijn leven was groot en ik ben heel dankbaar dat dit alles verleden tijd is. Dat had ik niet gekund zonder hulp. Zonder inzicht in mijn angst om aan te komen. Zonder een goed begrip van de dieetcultuur en hoe deze overal doorheen werkt. Ook door de gevolgen van eetstoornissen.  

De gevolgen van eetstoornissen voor de dieetcultuur

Mijn eetstoornis heeft bijgedragen aan het in stand houden van de dieetcultuur. Een waarheid die pijn doet, maar me ook nog meer vastberadenheid geeft om de dieetcultuur met de grond gelijk te maken. Ooit. Op een dag. Liever gister dan vandaag.

“Wat ben je mooi slank!”

Toen ik op mijn slankst was kreeg ik regelmatig complimenten over mijn figuur. Van de mooiste, meest fantastische vrouwen. Vrouwen die vroegen hoe ik dat deed. Of ik misschien tips had. Trots vertelde ik dan over mijn sportregime. Over hoe je moest zorgen dat je niet teveel bananen eet. Die zitten vol met suiker! Right… Bananen zijn fantastisch. Helemaal met een onafgemeten klodder pindakaas.

Hiermee droeg ik bij aan het schoonheidsideaal. Aan het belachelijke idee dat een dergelijk lichaam voor iedereen haalbaar is. Een idee dat rechtstreeks afkomstig is van de dieet industrie. “Met genoeg doorzettingsvermogen, een eiwitshake hier en afvalprogramma daar is het voor iedereen mogelijk. Kom van die luie kont af!”

Niemand zag dat ik doodongelukkig was. Ongezond. Zowel geestelijk als lichamelijk. Niemand wist hoeveel ik moest inleveren om er zo uit te zien. Hoe weinig ik ervoor terugkreeg. Iets dat de dieet industrie je ook niet verteld. Het enige wat mensen zagen was mijn mini lichaam. Ik leek wel een wandelende advertentie.

Hoor jij bij de 95%?

Voor 95% van de vrouwen is het niet haalbaar om te voldoen aan het slanke schoonheidsideaal. (1) In ieder geval niet zonder daar heel veel voor in te leveren. Gezondheid, geld en levensgeluk. Om maar eens wat te noemen.

Het doet me zo veel pijn dat ik heb bijgedragen aan de leugen dat het voor iedereen haalbaar is om er zo uit te zien. Dat je hiernaar zou moeten streven. Vrouwen zijn lang genoeg onderdrukt geweest. Zullen we dat niet bij elkaar doen? Zullen we daar niet meer aan meewerken?

Het lijkt wel alsof we gevangen zitten. Gebrainwashed door de dieetcultuur en gevangen in uiterlijke schijn. Pure schijn, want het beloofde zelfvertrouwen krijg je nooit. Sinds ik open vertel en schrijf over mijn eetstoornisverleden heb ik zo veel berichtjes ontvangen. Berichtjes van vrouwen van over de hele wereld. Stuk voor stuk mooie, intelligente, fantastische vrouwen die allemaal in meer of mindere mate bezeten zijn geweest van het schoonheidsideaal.

Zullen we daar samen een eind aan maken? Zullen we hier samen uitbreken? Als jij je dieet mentaliteit of eetstoornis durft los te laten, geef je andere vrouwen toestemming hetzelfde te doen. Persoonlijk had ik het niet gekund zonder het voorbeeld van een specifieke groep vrouwen. Zij hebben mijn ogen geopend en daar ben ik eeuwig dankbaar voor.

Ik ben niet dik

En daarom weet ik niet hoe het is om dagelijks te maken te hebben met de meest grove gevolgen van de dieetcultuur. De enige die ooit kritiek heeft gehad op mijn figuur ben ik zelf. En een verdwaalde nietsnut die nooit de vader van mijn kinderen is geworden misschien. De maatschappij heeft nooit iets op mijn figuur aan te merken gehad. De dokter heeft me altijd serieus genomen. Ik kan een restaurant, kledingwinkel en vliegtuig inlopen zonder me ergens druk over te maken.

Voor veel vrouwen geldt dat niet. Deze vrouwen ondervinden de gevolgen van het schoonheidsideaal niet alleen in hun eigen hoofd, maar overal waar ze komen. Zien dat zij zich daar niet langer door laten tegenhouden, maar volop in het leven staan is wat mij van mijn angst om dik te worden heeft afgeholpen. Het heeft me doen inzien dat dik zijn niet het ergste is dat er bestaat. Dat het een lichaamsvorm is. Net als dun. Geen graadmeter voor zelfvertrouwen, sexappeal, stijlgevoel of gezondheid.

Dus, doe jezelf een lol en geef je online wereld een make over. Laat je online wereld een weerspiegeling zijn van de buitenwereld. Een wereld waarin alle lichaamsvormen voorkomen en waarin dat niets zegt over de persoon in kwestie. Wat de dieetcultuur ons ook wil laten geloven. Laten we samen een eind maken aan het schoonheidsideaal. Voor en met elkaar.

Fantastische vrouwen, voorbeelden en inspiratiebronnen om te volgen zijn:

Mayra Louisewww.mayralouise.com
Tatjana Almuli  
Grace Victory
Megan Crabbe
Anna