634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Dit is hoe de dieet industrie profiteert van onze onzekerheid

Vaak weten we het wel als iets niet helemaal zuiver is. Als iets niet is zoals het zou moeten zijn. Die wetenschap sluimert ergens in ons achterhoofd, weggedrukt door alledaagse gedachten. Tot je ineens weer met je neus op de feiten gedrukt wordt. Feiten waarvan je eigenlijk allang op de hoogte was, maar waarvan je je niet realiseerde hoeveel impact ze hebben. Op alles. Op iedereen. En hoe volslagen idioot dat is.

Een paar dagen geleden kwam ik een filmpje tegen waarin de zieke manier waarop de dieet industrie te werk gaat duidelijk naar voren komt. Als je je vervolgens bedenkt hoe groot de impact van deze industrie op ons leven is en hoeveel geld zij daaraan verdienen, kun je bijna niet anders dan kwaad worden. Er mag met borden gegooid worden!

De marketingstrategie van de dieet industrie

Dit is hoe de schoonheidsindustrie te werk gaat. Ze creëren een ideaal waar je met geen mogelijkheid aan kan voldoen. De mentale en lichamelijke gezondheid van de vaak jonge mensen die dit ideaal moeten representeren is voor hen totaal onbelangrijk.

Waarom? Omdat dit ontzettend winstgevend is. Er wordt je niet verteld dat het bijna onmogelijk is om aan het schoonheidsideaal te voldoen. In plaats daarvan zie je overal verschillende methodes en producten die je zouden helpen om dit doel te bereiken. Dieetboeken, Weight Watchers repen en online afvalprogramma´s vliegen als koolhydraatarme broodjes over de toonbank. In de VS alleen al zette de dieetindustrie in 2019 een verbijsterende 72 biljoen dollar om. (1)

En dat terwijl wetenschappelijk onderzoek aantoont dat geen van deze producten effect heeft op de lange termijn. 95% van de mensen die gewicht verliezen dankzij een dieet zitten binnen 1-5 jaar weer op hun oude gewicht. (2) In veel gevallen krijgen mensen er nog wat extra kilo´s bij, omdat je setpoint gewicht verandert als je jezelf maar fanatiek genoeg uithongert. Dit is het welbekende jojo-effect.

Dieten en alles daaromheen werkt dus averechts. Uiteindelijk val je niet af, maar kom je juist aan. En wie wordt daarvoor als schuldige aangewezen? Jij en jouw gebrek aan wilskracht. Als je nou gewoon iets harder je best doet lukt het heus wel. Dit willen we maar al te graag geloven en dus vullen we de portemonnee van de dieetindustrie door een nieuw dieet of product te proberen. In de valse hoop dat het deze keer wel werkt.

De impact van het ideaal

Op mijn 15e slikte ik voor het eerst een dieetpil. Een pil die moest voorkomen dat mijn lichaam het vet uit voeding zou opnemen. Ik zal je de details besparen, maar mijn darmen zijn daarna nooit meer hetzelfde geweest. Het was het begin van een twaalf jaar durende strijd tegen mijn lichaam. Ik wil niet weten hoeveel van mijn geld, tijd, energie en gezondheid ik heb ingeleverd in het najagen van het schoonheidsideaal. In het najagen van geluk. Geluk dat ik pas vond toen ik het ideaal zag voor wat het was. Een marketingstrategie om koste wat het kost geld te verdienen aan onze onzekerheden en mentale gezondheid.

Niemand wordt gespaard. Het maakt niet uit of je het model bent die dit ideaal moet representeren of de wandelende geldschieter die het wilt bereiken. Er is een volledige dieetcultuur uit voortgekomen die ons de norm heeft opgelegd dat we slank moeten zijn. Dat dit voor iedereen mogelijk is, mits we er maar hard genoeg voor werken. Het zou in ieder geval onze nummer één prioriteit moeten zijn.

Het heeft een wereld gecreëerd waarin 40% van de kinderen met een gemiddelde leeftijd van 8 jaar zichzelf te dik vindt. (3) Een wereld waarin dikke mensen dagelijks moeten vechten tegen discriminatie vanwege hun gewicht. Een wereld waarin de eetbuistoornis de meest voorkomende eetstoornis is. Wanneer je jezelf op dieet zet heb je 40% kans om dit te ontwikkelen. (4) Eetbuien zijn niet het gevolg van een gebrek aan wilskracht. Ze zijn een wanhoopskreet van je lichaam om het niet langer te ondervoeden, maar daar hoor je de dieet industrie natuurlijk niet over.

Wat mij betreft heeft de dieet industrie genoeg geld verdiend aan onze onzekerheden. Ik denk dat we genoeg van onszelf hebben weggegeven in onze jacht naar een ideaal dat niet bestaat. Een ideaal dat helemaal geen ideaal zou moeten zijn. Schoonheid is in je kracht staan. Het is geïnspireerd worden alles uit je leven te halen en weten dat je dit in je hebt. Het is geen frustratie, geen wanhoop en geen lege huls. Als dit het gevoel is dat je overhoudt aan het nastreven van een bepaald lichaam kan het gewoon geen schoonheid zijn. Dan moet zelfs de grootste dieetbaas inzien dat het slechts een lichaamsvorm is. Een verpakking die niets voorstelt als er niets meer in zit.