634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Ik wil meer genieten van seks… Waarom eigenlijk?

Meer genieten van seks is een veelgehoorde wens van veel vrouwen. Het is een prachtige wens die ik als een ware cheerleader inclusief pompons aanmoedig. Het is zo mooi om te zien hoe we langzaam maar zeker ontwaken uit onze winterslaap. Hoe we ons langzaam maar zeker realiseren dat seks niet iets is wat je doet omdat het moet. Omdat het kan. Omdat het erbij hoort…

Toch is het maken van dit krachtige statement niet genoeg. Want waarom wil je meer van seks genieten? We weten allemaal dat het niet werkt om als een kip zonder kop achter een doel aan te rennen. Helemaal als stiekem blijkt dat het helemaal geen doel is, maar een middel.

Is meer genieten van seks het doel of een middel?

Deze vraag is zo ontzettend belangrijk. Als het een middel is ga je het als doel namelijk nooit bereiken. Volg je me nog?

Stel je voor dat je succes wilt hebben op je werk. Dat is het doel. Het middel is waarschijnlijk hard werken en lange uren maken. Zelf geloof ik hier niet zo in, maar blijf erbij voor het voorbeeld oké? Goed. Met frisse tegenzin zorg je ervoor dat alles snel, goed en efficiënt gedaan wordt. Je hebt absoluut geen zin om hard te werken, maar je wilt wel succesvol zijn. Dat is het doel. Daar werk je voor. En hard ook. Je vind het niet leuk om hard te werken, maar je hebt het er wel voor over.

Als van seks genieten een middel is

Nog niet zo heel lang geleden had een vrouw twee redenen om seks te hebben. Voortplanting en het tevreden houden van de man van wie zij financieel of anderzijds afhankelijk was. Financieel afhankelijk voelen we ons tegenwoordig niet meer, maar we willen nog altijd niets liever dan zijn liefde voelen. In welke vorm dan ook. In de vorm van erkenning, verbinding, aandacht…

En daar komt de eerste kink in de kabel. Seks kan leiden tot een gevoel van liefde, verbinding en all the good stuff, maar dan moet het er wel zijn. Seks creëert een nieuw leven. Dat is wonderbaarlijk genoeg. Het creëert geen liefde. Geen verbinding. Geen respect en geen vertrouwen. Dat wordt door hele andere dingen gecreëerd. Iets met tijd, communicatie, wederzijds support en andere dingen die niet per se sexy zijn.

Als je meer van seks wilt genieten in de hoop dat het affectie zal creëren sla je de plank mis. Als logisch gevolg zal je ook niet meer van seks genieten. Dat was je doel ook helemaal niet! Ook het eeuwenoude doel van het “tevreden houden van je lover” is vaak een motief om meer van seks te genieten. Zelf heb ik me daar meer dan schuldig aan gemaakt. Ik vond het vooral vervelend voor hém dat seks pijnlijk was en voelde me mislukt als vrouw en vriendin. Ik wilde van seks genieten om hem tevreden te houden. Dat werkte natuurlijk niet. Dan had ik net zo goed koekjes kunnen gaan bakken (z’n lievelings met chocoladestukjes). Was hij ook hartstikke tevreden geweest en had ik door kunnen gaan met mijn passieloze bestaan. Pas toen ik erachter kwam dat ik voor voor mezelf meer wilde ging het balletje rollen.

Maak van pleasure je prioriteit

We zijn nergens zo naakt als in de slaapkamer. Of garage, keukentafel.. Zowel letterlijk als figuurlijk. Ik geloof dat de manier waarop we seks hebben ons alles verteld over de manier waarop we in het leven staan.

Ben je gespannen?

Prestatiegericht?

Gehaast?

Bang om het verkeerd te doen?

Ben je afwezig? Afgeleid? Aan het piekeren? Druk met gedachtespinsels waar de gemiddelde achtbaan niet tegenop kan? Of ben je ontspannen en geef je je volledig over aan het moment? Vol vertrouwen. Thuis in je lichaam en het nu. Vergelijk de manier waarop je in seksuele ervaringen staat eens met de manier waarop je in het leven staat. Zie je het als iets moois en kostbaars? Of als een verplichting? Als je het ziet als een verplichting durf ik mijn hand ervoor in het vuur te steken dat jouw leven barst van de zelfopgelegde verplichtingen.

Als pleasure afwezig is

Misschien doet seks pijn. Misschien is een orgasme een ver van je bed show… Het maakt niet uit wat de reden is. Vraag jezelf af waar het genot nog meer ontbreekt. Waar je het jezelf nog meer ontzegt. Welke dingen brengen jou plezier en gun je het jezelf ook? Of is het eigenlijk in een heel groot deel van je leven afwezig? Non existent..

Wij vrouwen lopen nou eenmaal rond met het zorg-gen. We zetten de ander graag voor onszelf. Als de ander maar gelukkig is. Als de ander het maar goed heeft.. En dat nemen we doodleuk mee de slaapkamer in. Mix dit gen met de oude ingehamerde overtuiging dat seks inderdaad bedoeld is om een man tevreden te houden en je hebt een recept voor ellende.

Als meer van seks genieten het doel is

Dit tot doel in plaats van middel maken is het begin van seksueel bewustzijn. Dat is de enige plek van waaruit je meer pleasure zult kunnen ervaren. Vanuit bewustzijn. Beslis voor jezelf dat jij het volste recht hebt om van seks te genieten. Vanaf nu. Er is absoluut geen reden om met dit statement te wachten.

Van daaruit kun je kijken wat je blokkeert. Waarom het nu niet lukt. Misschien zijn het oude overtuigingen rond seksualiteit. Misschien heb je al die tijd van alles geprobeerd wat voor jou niet werkt en wordt het tijd om uit te zoeken wat wél werkt. Van hieruit kun je door schaamte en schuldgevoelens heen werken. Richting die stip op de horizon. Jouw doel. Meer van seks genieten. Dat doel is voor iedereen binnen handbereik. Daar ben ik heilig van overtuigd. Gelukkig maar, want ik heb een hekel aan koekjes bakken.

♡♡♡

Wil je dit doel heel snel veel dichterbij brengen? Dan kan met behulp van mijn gloednieuwe programma Path to Pleasure.

Klik HIER om te zien of het iets voor jou is en vraag direct een gratis thirty minute try out sessie aan!