634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

In gewicht aankomen en sporten in de slaapkamer

Er zijn maar weinig mensen voor wie in gewicht aankomen geen enkel probleem is. Voor wie een grotere kledingmaat even makkelijk aan te schaffen is als een nieuwe tandenborstel. Dit komt omdat we puur en alleen gefixeerd zijn op het uiterlijke plaatje. Wat nou als we daar even niet meer op focussen? Als we in plaats daarvan kijken naar de dingen die wél leuker worden zodra we stoppen met diëten en als gevolg daarvan misschien wat kilo´s aankomen?

Want je gaat niet meer terug naar de persoon die je hiervoor was. Die persoon was onzeker en ging hiernaar leven. Ervan overtuigd dat er iets mis was. Die persoon had de high en de controle van het niet eten, eetbuien en extreem sporten nodig om te overleven.

Stoppen met diëten maakt een eind aan deze high en controle. Het maakt een eind aan dat deel van jou. Er zal een gelukkigere, zelfverzekerdere versie voor in de plaats komen. Een drastische verandering in jou en in allerlei gebieden van je leven. Dit artikel gaat over één specifiek levensgebied.

Iedereen doet het, niemand praat erover

Ik heb het niet over poepen, al zal je stofwisseling je ook heel dankbaar zijn als je voldoende gaat eten. Iedere dag op de pot zitten is een fantastisch signaal dat het hartstikke goed gaat daarbinnen. Net als het feit dat je zin hebt om je ook buiten de badkamer uit te kleden. In de slaapkamer bijvoorbeeld. Als het even kan met een ander leuk figuur erbij. Omdat je libido en daarmee je zin in seks terug is.

Honger betekent voor je lichaam maar één ding. Stress. Je lichaam heeft er geen vertrouwen meer in dat het door jou in leven gehouden wordt en gaat er alles aan doen om hier zelf voor te zorgen. Allerlei overbodige functies die niet noodzakelijk zijn om te overleven worden uitgeschakeld. Je libido bijvoorbeeld. Seks en voortplanting zijn nu nergens voor nodig. We moeten eten!

Dit is precies wat er gebeurt als je probeert af te vallen. Je lichaam zorgt ervoor dat je aan bijna niets anders kunt denken dan eten. Denk jij ook altijd aan je lunch als je nog aan het ontbijt zit? Fantaseer je over rijstwafels met kaas als de gemiddelde puber over haar wiskunde leraar? Ziet je gezicht eruit alsof je het beste orgasme ooit beleeft wanneer je chocola eet? Dan stel ik voor dat je dat wat vaker doet. Chocola eten. Dat je tijdens het ontbijt genoeg eet om je honger gevoel te verzadigen, zodat je ook echt tot de lunch vooruit kan. Daar is je ontbijt voor bedoeld. Kun je in de tussentijd weer mooi over andere dingen fantaseren.

In gewicht aankomen en onzekerheid over je lichaam

De dieetcultuur wil ons laten geloven dat we ons niet zelfverzekerd voelen als we zwaarder zijn. Dat we dun moeten zijn om aantrekkelijk te zijn. Dat is niet waar. We voelen ons enkel onzeker over ons lichaam als we vastzitten in de overtuigingen van de dieetcultuur. Als we geloven dat het waar is dat we niet sexy zijn tenzij we maat x hebben. Tenzij we striae, pukkel en vetrol vrij zijn. Welke idioot heeft dat bedacht? Oh ja, de industrie die geld verdiend aan het feit dat wij hierin geloven. Of course.

Gelukkig is voldoen aan de belachelijke standaarden van de schoonheidsindustrie niet de enige manier om je sexy te voelen. Sterker nog, ik heb me nog nooit zo zelfverzekerd gevoeld in mijn lichaam als nu. Met wat extra kilo´s, putjes en rollen. Niet altijd natuurlijk, maar wel steeds vaker. Dat is wat wederzijds vertrouwen, respect en waardering tussen jou en je lichaam doet.

Vier je lichaam wat vaker. Koop kleding waar jij je prettig in voelt. Dans. Kijk naar je lichaam. Voel je lichaam. Weet dat je lichaam van jou is en van niemand anders. Niet van je bedpartner en al helemaal niet van de dieet industrie. Het geeft vorm aan jouw mooie persoonlijkheid en het is jouw volste recht is om te genieten van het plezier dat in je lichaam huist.

Vertrouwen in je lichaam

Voor fijne seks moet je ontspannen zijn. Dat gaat niet als je lichaam in de stress zit. Het gaat ook niet als jij in de stress zit over je lichaam. Als jij je lichaam geeft wat het nodig heeft zal je lichaam niet alleen weer in jou vertrouwen, maar jij ook in je lichaam. Je leert dat je lichaam beter weet wat jij nodig hebt dan een of andere calorie app of “aanbevolen portie” op een verpakking. Het wordt allemaal perfect door je lichaam aangegeven. Je kunt je lichaam vertrouwen.  

Dit vertrouwen zorgt ervoor dat je je kunt ontspannen. Dat je je steeds vaker de sexy badass zult voelen die je in werkelijkheid bent. Het is een relaxte, stress vrije staat van zijn tussen jou en je lichaam. De perfecte setting om eens flink op ontdekkingsreis te gaan. Tussen de lakens, in de keuken, voor mijn part buiten in de bosjes. Doe waar jij je prettig bij voelt. Weet dat niets raar is. We zijn het allemaal. Weet dat het tempo waarin jij wilt gaan het enige juiste is.

Vergeet bovendien alles wat je ooit geleerd hebt. Op school, in de media en van je (groot)ouders. Koop in plaats daarvan dit boek van Emily Nagoski. Echt, als ik het je zou kunnen verplichten had ik het gedaan.

Side note: Als je een boek of ander product via een link op mijn website koopt, betekent dit dat ik een klein deel van het aankoopbedrag ontvang zonder dat dit jou iets extra´s kost. Mijn website is mijn dagboek. Geen woord is hier gelogen en dat geldt ook voor de producten die ik aanbeveel. Dat doe ik alleen als ik volledig achter het product sta, er zelf heel veel aan heb gehad en dit om die reden met jou wil delen.