634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Laat de dieetindustrie je kerst niet verpesten!

Yes! Sinterklaas is terug naar mijn favoriete land en dat betekent maar één ding. Eindelijk mag ik iedereen ongegeneerd lastig vallen met mijn liefde voor kerst. Het is absoluut mijn favoriete tijd van het jaar en ik zou zonder twijfel mijn verjaardag opgeven voor een extra kerstdag. Gek genoeg zijn de feestdagen voor mij ook echt altijd feest geweest. Ook toen ik nog middenin mijn eetstoornis zat. Ik sta er nu wel een stuk relaxter in en met deze tips lukt dat jou hopelijk ook. Want de kersttafel is geen plek voor de dieetindustrie en het leven is te kort om uit te rekenen hoeveel kerstkransjes je mag eten.

Ik realiseer me heel goed hoe gezegend ik ben dat ik zo intens kan genieten van kerst. Er zijn genoeg mensen voor wie dit alles behalve een fijne tijd is. Dat kan ook bijna niet anders als familieproblemen, eenzaamheid, geldgebrek of andere zaken een rol spelen. Als dit voor jou het geval is, ik zie je. Als kerst voor jou een hoop kopzorgen met zich meebrengt vanwege al dat eten hoop ik dat deze tips daar een zuurstokje voor zullen steken. De dieetindustrie heeft namelijk al die tijd hardnekkige leugens verspreid en dat hoef je niet langer te pikken. Of het nu gaat om een kerstdiner, je verjaardag of de rest van je leven.

Je hoeft niets te compenseren

Ah, mijn voormalig favoriete dieetregel. Compenseren voor een grote maaltijd ging bijna op de automatische piloot. Want dat is toch hoe je je voorbereid op al die calorieën? Dat weet toch iedereen? Je leeft de hele dag op een appel en een cracker voordat je los mag gaan aan tafel. De volgende dag vervloek je jezelf voor die extra hap die je niet had moeten nemen en ren je een extra rondje om alles eraf te branden. Weg ermee. Nou, genieten zeg…

Vanaf nu dus niet meer. Er is namelijk iets heel vets aan je lichaam wat je nu misschien nog niet weet omdat de dieetindustrie je het tegendeel heeft laten geloven. Je kunt je lichaam vertrouwen. Ik weet het, shocking. Je lichaam geeft alles perfect aan met “honger” en “vol” signalen. Dit betekent dat als je de ene dag meer eet dan je lichaam nodig heeft, je de volgende dag automatisch minder honger hebt. Het enige wat jij moet doen is luisteren. Naar je lichaam dus, niet naar de reclame die je verteld dat detox thee fantastisch werkt tegen kerst kilo´s. Geloof me, het enige wat je daarvan krijgt is diarree en uitdrogingsverschijnselen.

Het “laatste maaltijd” syndroom

“Vandaag is het …. ( vul in: kerst, mijn verjaardag, zondag…), dus vandaag mag het!” Nog zo´n overtuigende leugen van de dieet industrie. Want je bent volwassen, of in ieder geval oud genoeg om te eten wat je wilt. Wanneer je wilt. Zo vaak als je wilt. Wil je ontbijten met pizza? Avondeten met havermout en een zak chips? Go for it. Er is geen dieetregel of calorieberekening die zou moeten bepalen wat, wanneer en hoeveel je eet want jij bent de enige die jouw lichaam kunt aanvoelen. Bovendien gebeurt er iets magisch als je deze stap durft te zetten.

Eten wordt weer gewoon eten in plaats van het hoogtepunt van je dag. Geen enkele reep chocola is meer bijzonder, hoe goed hij er ook uit ziet. Dit gebeurt er als je weet dat je het altijd kunt eten en je dit jezelf ook toestaat. Vergeet niet dat mentale honger ook honger is. Je cravings zijn er met een reden. En inderdaad, soms is die reden dat je even wat troosteten nodig hebt. Ook dat maakt je geen slecht, ongedisciplineerd en slap mens. Het leven is soms heftig en daar kunnen we zo nu en dan allemaal wat comfort bij gebruiken. Het. Is. Maar. Eten. Eet het als je wilt. Altijd, niet alleen op die speciale dag.

Als je dit structureel doet zul je merken dat je op een speciale dag ineens echt kunt deelnemen aan gesprekken, omdat de stem in je hoofd de overhand niet meer heeft. Bovendien zul je het merken als je vol zit en je realiseren dat dat prima is. Al het lekkers is er morgen immers ook nog en dan mag je het weer eten.

Overeten is OKEE

Luisteren naar je lichaam is super cool, maar niet heilig. Want wat de dieetgoeroes ook mogen beweren, het is doodnormaal om tijdens een grote, gezellige maaltijd voorbij je hongergevoel te eten. Trouwens ook als je in je eentje op de bank zit met je favoriete serie. Dit zegt niets, helemaal niets, over jouw doorzettingsvermogen en waardigheid. Je loopt je kans op levensgeluk nu niet ineens mis, want dat krijg je niet van een strak lijf. Echt niet. Het is maar een maaltijd, morgen weer een dag.

Ik weet nog hoe verbaasd ik was de eerste paar keer dat ik op een ongepland moment ver voorbij mijn honger gevoel had gegeten. De volgende dag was ik niet ineens 10 kilo zwaarder. Ik kon er voor kiezen om mezelf mentaal naar beneden te halen voor de kruimels die nog in m´n bed lagen, of ik kon er voor kiezen om dat niet te doen. Om gewoon verder te gaan met mijn dag en mijn energie te richten op leuke, belangrijkere dingen in het leven. En tot mijn grote verbazing werkte dit. Zo verloor de dieetindustrie langzaam maar zeker haar hardnekkige grip op mijn leven en dat gun ik iedereen.

Dus spot de leugens, ga er tegenin en laat je verassen door wat er allemaal gebeurt. Met volle angst vooruit. Het leven bestaat uit zo veel meer dan vet verbranden. Bovendien zijn vetrollen fantastisch, maar dat is een ander verhaal. Voor nu is het de hoogste tijd om mee te zingen met Mariah en de laatste restjes pepernoten opeten. Enjoy all of it!