634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Luister naar de magie van je menstruatie mood

Er was een tijd waarin dit niet uitgelegd hoefde te worden. Het was algemeen bekend. Niemand begreep het, maar iedereen zag de magie ervan in. De cyclus van de vrouw werd gezien als haar bron van wijsheid. Als de ultieme connectie met de wereld binnenin haar en om haar heen. Tegenwoordig gooien we die verbinding liever plat met pillen. Pillen tegen het bloeden en pillen tegen de pijn. Als we nou ook nog eens iets in konden nemen tegen die menstriuatie mood zou het feestje compleet zijn.

Waarschijnlijk weet je wel waar de nieuwe kijk op de cyclus van de vrouw vandaan is gekomen. De oude, witte man voelde zich bedreigd door de wijsheid die in een vrouw schuilging. De oude witte man kwam aan de macht met behulp van de kerk en het duurde niet lang voordat iedereen zich hierdoor bedreigd voelde. Inclusief vrouwen zelf. Het was het begin van de veroordeling van de maandelijkse cyclus van de vrouw. Een veroordeling die honderden jaren later nog steeds stand houdt.

Er is een shift gaande, maar de mannelijke energie wordt nog steeds het hoogst gewaardeerd binnen onze samenleving. En dan bedoel ik niet de pure, gegronde aanwezigheid die altijd met het hart verbonden is, maar de kleine variant. De variant die over lijken gaat om zijn doel te bereiken. De variant die altijd méér wilt. Ten koste van alles. Meer seks, meer geld en meer status.

Het is niet nodig om nu met een beschuldigende vinger te wijzen naar de mannen in pak die ’s ochtends de lift nemen naar het kantoor met het beste uitzicht. We hebben allemaal mannelijke energie in ons. Ook de kleine variant die verlangt naar status. Naar meer likes, meer volgers en meer geld. Natuurlijk is niet al dit verlangen slecht. Niets kan van buitenaf beoordeeld worden. Van buitenaf kun je niet zien of het gaat om een hartsverlangen of een ego verlangen. Wil iemand meer volgers om zo meer impact te creëren of om zichzelf een ego boost te geven? Wil iemand meer geld om bij te dragen aan de wereld of om deze af te breken? You tell me.

De magie van je menstruatie mood

Ik dwaal af! En toch laat ik dat zijspoor over de pure en kleine vorm van mannelijke energie hierin staan. Het geeft namelijk heel mooi weer hoe alles een donkere en lichte kant heeft. Hoe dit niet van elkaar gescheiden wordt door een grens die aangeeft wanneer je “goed” of “slecht” bezig bent. Het is allemaal met elkaar verbonden. We hebben allemaal een donkere kant in ons en dat is niets om je voor te schamen. De vraag is wat je ermee doet.

Bekijk je het vanuit de lichte, compassievolle kant van jezelf? De kant die begrijpt dat je vroeger gekleineerd werd en daarom nu verlangt naar aanzien? Of heb je het idee dat je je zo niet moet voelen? Dit is een vorm van spiritual bypassing. Van het idee dat je zo geëvolueerd, zelfbewust, verlicht of whatever zou moeten zijn dat je die menselijke emoties niet meer voelt. Dat je niet zo menselijk zou moeten zijn. Met al je gevoelens. Mens dat je er bent.

De oorzaak van het veroordelen van onze innerlijke bitch

Het is niet allemaal de schuld van de oude witte man. Laten we dat voorop stellen. Sowieso ben ik gek op de oude witte man. Nee, niet op die manier. Dan ga ik liever voor de iets jongere variant.. Waar ik minder gek op ben is het systeem dat gecreëerd is. Het patriarchaat. Al is zelfs dat niet enkel de schuld van ouderwetse kerkgangers. We hebben het allemaal laten gebeuren.

Het patriarchaat heeft van de man de norm gemaakt. De man die fantastisch is om allerlei verschillende redenen, maar niet beter dan de vrouw. De man die geen last heeft van hormonale schommelingen en de hele maand hetzelfde energieniveau heeft. Omdat dit de norm is veroordelen wij onze cyclus. Onze vermoeidheid en “hysterie.” We willen ook gewoon de hele maand hard kunnen werken! Recht op onze doelen af kunnen gaan… Het hele punt is dat we dat ook doen. Ook als we rusten. Ook als we gebruik maken van alle emoties die opborrelen in de week voordat we bloeden. Dat zijn we alleen vergeten. Hoe je deze magie kunt gebruiken ga ik je zo vertellen.

Er is nog iets wat ik wil benadrukken omdat ik denk dat hier niet genoeg over gepraat wordt. De meesten zijn wel bekend met hoe de vrouwelijke cyclus genegeerd, onderdrukt en veroordeeld is als gevolg van patriarchale normstellingen. Waar veel minder aandacht aan wordt besteed door alle new age hippelingen is spiritual bypassing en hoe dit er ook voor zorgt dat we onze menstruatie mood veroordelen. Want als we chagrijnig zijn verlagen we onze energetische vibratie.

Verlichte wezens worden niet boos en zweven hoog boven alle mensen die geraakt worden. Die woede en verdriet voelen. Want wat gebeurt er dan met onze manifestatie visionboards? Mijn lichte irritatie over dit new age fenomeen heb ik eerder in een artikel gestopt dat je hier kunt lezen, dus daar zal ik je nu niet te veel mee vervelen. Irritatie die ik als volleerd lichtwezen overigens lekker blijf voelen. Het wordt tijd dat we alles van het menszijn omarmen. Alle magie die hierin schuil gaat. Helemaal die van je menstruatie mood!

Je menstruatie mood probeert je iets te vertellen

Of je er ook naar luistert is een andere vraag. De zware gevoelens en donkere gedachtes komen ergens vandaan. Ze komen niet uit de lucht vallen. Je hebt ze altijd, maar vlak voor je menstruatie breken ze in alle hevigheid los. Komen ze naar de oppervlakte zodat je ze niet langer kunt negeren. Het is de periode waarin ik mezelf met regelmaat op de grond aantref. Waarin alles zo zwaar en donker aanvoelt dat ik alleen nog maar wil verdwijnen. Mijn gezicht in mijn kussen wil begraven om het Universum en alles wat daarmee te maken heeft grondig te vervloeken.

En als ik daarmee klaar ben luister ik. Wetende dat deze emoties mij iets proberen te vertellen. Ze proberen me te vertellen wat er niet klopt in mijn leven. Wat er in de afgelopen drie weken niet in lijn was met mijn pad, passie en waarheid. Soms zijn dat bepaalde gedachtes als “je kan het niet!” “je bent een mislukkeling!” en andere onzin. Soms daadwerkelijke situaties. En nog veel vaker gaat het om een combinatie van deze twee.

Dit is de periode waarin het luid en duidelijk wordt wat er niet klopt in je relatie, baan of woonsituatie. Wat overigens niet per definitie betekent dat je je spullen moet pakken om te vertrekken. Misschien betekent het uitvallen tegen je lover wel dat je je gevoelens minder moet opkroppen gedurende de rest van de maand. Misschien betekent de van alles doordrongen hekel aan je baan wel dat het tijd wordt om op te stappen, maar de weerstand kan ook komen uit het feit dat je stiekem vindt dat je te weinig betaald krijgt. Dat zou betekenen dat het tijd wordt om je boobies bij elkaar te rapen en het gesprek met je baas aan te gaan.

Gebruik deze periode

Dit is de reden waarom je vlak voor en tijdens je menstruatie niets liever wil dan je terugtrekken. Het is de bedoeling dat je deze periode gebruikt om te zien wat er niet klopt in je leven en wat je hieraan kunt doen. De natuur doet haar werk en probeert je in de juiste richting te wijzen. In de richting van zachte kussens en dekentjes waar je in kunt verdwijnen om te reflecteren op alles wat zich de afgelopen tijd heeft voorgedaan. Tijdens je menstruatie is de verbinding met je intuïtie het sterkst. Maak hier gebruik van!

Trek je terug en laat schuldgevoelens hierover los. De reden dat we altijd in hetzelfde tempo door willen gaan is dat we ons schamen en schuldig voelen over het nemen van rust. Deze gevoelens proberen we vervolgens te verdoven met kilo’s chocola en honderden Netflix afleveringen. Niet dat daar iets mis mee is, maar het is zo zonde als dit het enige is wat je in deze periode doet. Al helemaal als je dit doet om te voorkomen dat schuldgevoelens aan de oppervlakte komen. Weet dat deze voortkomen uit alles wat je door het patriarchaat en kapitalistisch systeem geleerd is over het nemen van rust. Over jouw natuurlijke cyclus waar een wereld aan wijsheid in verscholen gaat.

Stel je eens voor dat je deze uitbarsting niet maandelijks zou hebben? Dan zou je je altijd middelmatig voelen. Je zou niet doorhebben welke gedachtes en situaties niet kloppen. Je zou hier niets aan doen en op deze manier je leven leiden. Niet vanuit je volle potentie. Blind voor alles wat niet in je leven hoort omdat de gevoelens die hieruit voortkomen onder het oppervlak blijven. Dat zorgt ervoor dat je vuurtje uit gaat. Dat je de verbinding met je hart verliest. En dat leidt tot een half dood leven. Een vlak leven waarin je je afvraagt wat er in vredesnaam mist. Je menstruatie mood geeft je de mogelijkheid om dit te voorkomen. Om het leven te leiden dat voor jou bedoeld is en volgens mij is dat precies waarom we hier zijn.