634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Pijn tijdens de seks voorkomen met deze simpele tip

Het gebeurde tijdens mijn vaste hardlooprondje. Voor ik het wist was ik buiten adem. En ik was er nog lang niet… Ik had nog zeker vijftien minuten te gaan en dat is lang wanneer je met je tong op je tenen (is dat het spreekwoord?) loopt. Dat hoef ik je vast niet uit te leggen. Natuurlijk luisterde ik niet naar mijn lichaam. Er moest een ingebeelde finish gehaald worden!

Wat dit met pijn tijdens de seks te maken heeft? Meer dan je denkt!

Pijn tijdens de seks is oncomfortabel en dat vinden we… niet zo erg.

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe vaak je je lichaam pijnigt om een bepaald doel te behalen? Een doel dat meestal iets te maken heeft met de manier waarop we overkomen… De manier waarop anderen ons zien. We harsen en epileren ons een ongeluk, pushen onszelf om net iets verder te rennen en laat ik maar zwijgen over de fillers en andere ellende die sommigen van ons fanatiek in ons lichaam spuiten.

Vaak in de hoop om goedkeuring van de ander te krijgen. De hoop om afkeuring en afwijzing te voorkomen. Terwijl we helemaal niet weten of anderen ons echt zouden afrekenen op een paar (natuurlijke!) haren en vetrolletjes hier en daar. Dat vullen we doodleuk voor de ander in en in bed doen we precies het zelfde. Met pijn tijdens de seks als pijnlijk gevolg.

Pijn tijdens de seks is niet normaal

Niet als het je eerste keer is, niet als het alweer een tijdje geleden is en ook niet als het af en toe gebeurt. We hebben op dit gebied iets heel anders geleerd zoals we dat ook geleerd hebben op schoonheidsgebied. We hebben geleerd dat het oké is om je lichaam te pushen. Dat het niet erg is om oncomfortabel te zijn…

HALLO. Kunnen we daar alsjeblieft zo snel mogelijk een eind aan maken?

pijn tijdens de seks

Pijn tijdens de seks is een joekel van een alarmbel dat je direct moet stoppen. Je hoeft dit niet te ondergaan uit angst dat de ander je een aansteller vindt en bij je weggaat (of nooit iets met je zou willen). Je vult hier wederom voor de ander in hoe het er in zijn hoofd aan toe gaat.

En erger nog… Je maakt dat belangrijker dan hoe het er bij jou aan toe gaat. Als dit besef geen pijn doet weet ik het ook niet meer en ik hoop echt dat je het volgende heel zorgvuldig en aandachtig leest…

De juiste partner wil jou geen pijn doen. Al helemaal niet voor zijn eigen plezier. De juiste partner wil weten wat er in jou omgaat. Er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij comfortabel bent. Dat jij geniet. Op je gemak bent. Dus zelfs als jouw grootste angst waarheid wordt en hij sneller verdwijnt dan je auw kunt zeggen…

Doe dan alsjeblieft de deur achter hem dicht. Opgeruimd staat netjes. Alleen maar fijn dat het zo snel mogelijk gebeurt. Voordat het echt gaat stinken.

Je bent normaal

Willen we dit niet allemaal horen zo nu en dan? Bij deze. Je bent normaal. Je bent niet overgeslagen bij het uitdelen van de normaal functionerende lichamen. Jouw lichaam geeft perfect aan dat er iets niet in de haak is met behulp van een pijnsignaal. Luister hiernaar.

Stop direct en vraag je af waar de pijn vandaan komt. In 95% van de gevallen heeft pijn tijdens de seks geen lichamelijke oorzaak. Je vagina is niet te klein of te strak. Er moet een baby doorheen! Nou weet ik niet wat hij tussen zijn benen heeft hangen, maar ik ga ervan uit dat de gemiddelde pasgeboren baby iets groter is.

Pijn tijdens de seks kan het gevolg zijn van beperkende overtuigingen over seksualiteit en je lichaam. Vind je jezelf een slet als je van seks geniet? Vind je je lichaam lelijk en vies? Of ben je bang om aan te geven dat je langer de tijd nodig hebt om op te warmen? Te snel gaan vergroot de kans op pijn met 100%. Just saying. Tijd om de keus te maken dat jij net zo veel recht hebt op genot als hij. Dat zijn plezier niet belangrijker is dan dat van jou. Stop als het pijn doet. Hoe ongemakkelijk het ook is. Dat je ongemak kunt doorstaan heb je inmiddels wel bewezen. Tijd om het eens in je voordeel te gebruiken.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Direct stoppen is bovendien hoe je de vicieuze cirkel doorbreekt. Angst voor pijn vergroot de kans op pijn. Als jij weet dat je altijd stopt wanneer seks pijnlijk is creëer je een veilige omgeving voor jezelf. Een omgeving waarin je je veilig en comfortabel kunt voelen en laat dat nou net het belangrijkste vereiste voor fijne seks zijn.

Volg je me al op instagram? Daar deel ik nog meer fijne tips en inspiratie zodat jij je snel weer in de zevende sekshemel bevindt. Want die is minder ver weg dan je denkt. Beloofd.