634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Waarom doorgaan terwijl het pijn doet je niet gaat helpen

Waarom doen we dat eigenlijk? Doorgaan met seks terwijl het pijn doet? Is het angst om de ander teleur te stellen? Een immense behoefte om toch eens gewoon normaal te zijn? Een combinatie van deze twee? Wat de reden ook is… Het gaat je niet helpen. Sterker nog, het doet meer kwaad dan goed en brengt je alleen maar verder bij je doel vandaan.

Natuurlijk weet je met je gezonde verstand wel dat doorgaan terwijl het pijn doet je niet gaat helpen. Je weet heus wel dat het de volgende keer niet ineens op wonderbaarlijke wijze fantastisch gaat. En stoppen is moeilijk. Stoppen betekent dat je je grenzen aan moet geven. Kwetsbaar moet zijn. En als dat iets is wat je nu nog wereldvreemd is . lijkt het makkelijker om het gewoon uit te zitten. Zelfs als dit je alleen maar verder bij je doel vandaan brengt.

Het doel van seks

Om ons echt goed te realiseren waarom doorgaan terwijl het pijn doet je niet helpt, meer kwaad dan goed doet én je alleen maar verder bij je doel vandaan brengt is het eerst belangrijk om te weten wat het doel eigenlijk is.

Nou ben ik geen biologieleraar dus het woord “voortplanting” zal je mij in deze context niet horen gebruiken. Is er bovendien iemand die echt enkel en alleen seks heeft om zich voort te planten? Ik hoop het niet.

Volgens mij dient seks in principe twee doelen en komt het voort uit twee interne behoeftes. De behoefte aan genot/ontlading/oplading/ontspanning/… en de inherente, menselijke behoefte aan liefde en verbinding. Dat betekent overigens niet dat seks een middel is om liefde en verbinding te creëren. Als het er niet is gaat seks er niet voor zorgen dat het er ineens wel zal zijn. Seks kan best magisch zijn, maar niet ZO magisch. Liefde en verbinding moeten er al zijn. Seks is manier om hiervan te genieten. Om de liefde en verbinding te verdiepen en te vergroten. Niet om het te creëren.

Genot, pleasure en andere fijne dingen

Als dit nou het doel van seks is. Eén van de redenen waarom jij seks zou (willen) hebben… Dan brengt doorgaan terwijl het pijn doet je alleen maar verder bij dit doel vandaan. Niet alleen is het niet fijn als het pijn doet (duh), maar je werkt hier ook de zogenaamde vicieuze vaginisme cirkel in de hand. Zo lang jij seks – penetratie – met pijn blijft associëren (en niet op de kinky manier) verstijf je zodra het die kant op gaat.

Zodra hij zijn hand in je broek steekt of te dicht bij jouw vagina ingang komt verstijf je. Je bekkenbodemspieren verkrampen en dat veroorzaakt pijn. Als genot en pleasure je doel is dan is het dus van belang dat je altijd stopt wanneer het pijn doet. Weet dat het geen teken is dat er iets mis met je is. Soms ga je gewoon te snel en is dat de reden dat het pijn doet. Ook dan stop je, ga je andere fijne dingen doen en pak je daarna de draad weer op. Of niet natuurlijk.

En als het altijd pijn doet… Of vaker wel dan niet… Dan wil ik je echt vanuit de grond van mijn hart aanbevelen om te stoppen met piemel-in-vagina seks tot jij de achterliggende reden van de pijn hebt achterhaald en opgelost. Dat het op te lossen is durf ik je bij deze te beloven. De kans dat jouw vagina echt te klein is voor penetratie is nihil. Wat de mogelijk oorzaak van de verkramping ook is (een seksueel trauma, disconnectie van je lichaam of bepaalde angsten en onzekerheden), de oplossing is altijd het hertrainen van jouw limbische systeem in je hersenen (jouw interne “alarm”) zodat je penetratie niet langer als onveilig ziet.

Het voelen van liefde en verbinding

Deze klinkt mij heel bekend in de oren. In de periode dat ik vrolijk van bil ging terwijl ik niet wist waar ik het zoeken moest van de pijn was dit de voornaamste reden. En daarnaast wilde ik gewoon normaal zijn en was ik in de veronderstelling dat mannen (waaronder mijn toenmalige vriend) nou eenmaal af en toe seks nodig hebben. Dat ik dat als “goede vriendin” aan hem moest geven. Please. Heeft iemand een teiltje? 

Goed. Liefde en verbinding dus. Als dit de reden is dat je seks wilt hebben is dat echt heel mooi. Ik geloof dat fysieke intimiteit belangrijk is binnen een relatie. Naast emotionele, mentale en spirituele intimiteit. Liefde en verbinding ontstaat vanuit intimiteit. Groeit vanuit intimiteit.

Zonder er een kip en ei verhaal van te maken wil ik even met je stil staan bij de vraag waar intimiteit dan vandaan komt. Want vaak denken we dat seks intiem is. Dat seks gelijk staat aan fysieke intimiteit en dus leidt tot liefde en verbinding. Right? 

Seks met of zonder intimiteit

Niet helemaal. Je kunt prima seks hebben zonder intiem te zijn. Bijvoorbeeld met die one-night-stand die je daarna nooit meer ziet. Waarvan je eerlijk moet bekennen dat je zijn naam niet eens weet. En dat is helemaal oké als genieten en even losgaan je doel is. Dit is ook de reden dat zo’n avond altijd één grote teleurstelling is als je diep vanbinnen opzoek bent naar liefde en verbinding.

Terug naar die intimiteit. Die intimiteit die moet leiden tot een gevoel van liefde en verbinding. Hoe wil je dat creëren als je niet eerlijk bent? Als je je niet open en kwetsbaar opstelt en hem verteld dat het pijn doet? Juist als je dat eng vindt om te zeggen.

Geloof me. Ik heb veel geprobeerd om liefde en verbinding te kunnen voelen zonder intimiteit. Zonder me kwetsbaar op te stellen. Zonder te laten weten wat er werkelijk in mij omging. Ik heb het geforceerd, me vastgeklampt en ik ben ook wel eens keihard weg gerent. Hoezo tegenstrijdig. Het heeft nooit gewerkt. Leer van mijn fouten. Bespaar jezelf de ellende. Doorgaan en doen alsof er niets aan de hand is terwijl jij allesbehalve ligt te genieten creëert geen liefde en verbinding omdat er geen intimiteit is. Omdat jij niet deelt wat er in je omgaat. Dus als dat is wat je wilt zal je echt even diep adem moeten halen en door moeten zetten. En dat is een hele andere vorm van oncomfortabel dan doorbeuken in de hoop dat hij opschiet.

En nu denk je natuurlijk… Shit. Als ik dit heb gedaan en daarmee pijn tijdens het vrijen alleen maar in de hand heb gewerkt… Wat doe ik dan nog meer onbewust waarmee ik dit in stand hou of erger maak?! I’ve got you! In de GRATIS live online masterclass “Van Pijn naar Pleasure, Inner Power & Play – Drie valkuilen die ervoor zorgen dat seks voor altijd pijnlijk zal blijven” vertel ik je precies wat je NIET moet doen als je van die pijn af wilt komen. En dat zijn dingen die ik bij bijna al mijn cliënten terug zie komen dus de kans dat jij dit onbewust ook doet is nogal aanwezig zeg maar 🙂 Klik HIER om je gratis en voor niets aan te melden!