634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Voorkom dat jij en je partner elkaar aanvullen

Als we de gemiddelde datingsite moeten geloven is dit het geheim van een succesvolle relatie. Koppels die al jaren bij elkaar zijn vertellen vol trots dat ze elkaar zo goed aanvullen. Dat ze elkaars zinnen afmaken en aan één blik genoeg hebben. De aanblik van deze gelukkige stelletjes verandert de hoopvolle romanticus in jou waarschijnlijk in een groen monster. Waarom lukt het hen wel en jou niet? Waarom vind jij niemand die jou perfect aanvult? Waarom vult jouw partner jou niet “perfect” aan? 

Waarom een partner die jou aanvult geen match is

Het is natuurlijk niet zo dat partners die elkaar aanvullen ongelukkig zijn. Enkel doen alsof ze een gelukkige relatie hebben, maar vanbinnen langzaam afsterven. Of dat zo is kan ik niet weten. Kan niemand weten behalve zij zelf. Wat ik wel weet is dat een partner die jou aanvult geen match is als jij opzoek bent naar een relatie vol vuurwerk, passie en erotiek. Niet alleen in de slaapkamer, maar altijd. Overal.

Bovendien wil je natuurlijk een gezonde vorm van passie. Geen passie die gevoed wordt door eindeloze ruzies. Door jouw angst om hem te verliezen wat ervoor zorgt dat je in een schim van jezelf verandert. Alles om te voorkomen dat hij vertrekt. Alles in naam van de liefde. De kleine vorm van liefde die jouw gebrek aan eigenliefde moet opvullen. De kleine vorm van passie die je ziet in destructieve relaties. Die “liefde” voel je in dat geval omdat jouw innerlijke wonden tijdelijk bedekt worden. Dat voelt even fijn, maar we weten allemaal hoe pijnlijk het is als de pleister er met een ruk af wordt getrokken…

Wanneer je elkaars wonden aanvult

We hebben allemaal innerlijke wonden. We hebben allemaal ergens in ons leven de overtuiging ontwikkeld dat we niet goed genoeg zijn. Dat we de liefde niet waard zijn. Dat we zo hard mogelijk moeten werken. Moeten zorgen dat we alles goed voor elkaar hebben. Dat we perfect moeten zijn. Of in ieder geval zo goed mogelijk. Een goede vrouw, vriendin en collega moeten zijn. We oefenen net zo lang in het wegstoppen van onze tekortkomingen tot we denken klaar te zijn voor de generale repetitie van het leven.

Tot we denken klaar te zijn voor de liefde. Echte liefde.

In werkelijkheid ben je altijd al klaar geweest voor de liefde. Inclusief innerlijke verwonding en al het andere dat bij jou hoort. Al het andere dat jou mens maakt. Een mooi mens. Een fantastisch krachtige vrouw. Het enige dat jij hoeft te doen is hierin te geloven en je bewust te worden van de pijn in jou. De pijn die je in je kinderjaren hebt opgelopen toen een volwassene tegen je zei dat je te stil was. Te druk.

Dat je je netjes moest gedragen. Dat je lief moest zijn voor anderen en je best moest doen op school…

Gezonde, blijvende passie creëren

Ik geloof niet dat we volledig geheeld moeten zijn voordat we klaar zijn voor die diepe verbinding waar we zo naar verlangen. Wel is het van belang dat jij je bewust bent van de onjuiste overtuigingen en kindpijn die je met je meedraagt. Alleen dan heb je goed zicht op wat waar is en wat niet. Alleen dan zie je het verschil tussen een partner die jou echt niet goed behandeld en een partner die jou onbewust in je oude kindpijn raakt.

Wanneer je zo bewust bij jezelf aanwezig bent ben je in staat de relatie aan te trekken en te creëren waar je zo naar verlangt. En als de relatie waar jij naar verlangt uit elkaar spat van passie wil je iemand aantrekken die het tegenovergestelde is van jou. Niet het tegenovergestelde in karakter, geslacht of persoonlijkheid, maar in energie. Vanuit energetisch oogpunt zijn er drie soorten relaties. Ze hebben allemaal voor- en nadelen. De één is niet beter dan de ander. Wel is er maar één die zorgt voor erotiek en gezonde spanning zonder houdbaarheidsdatum. Ook wanneer je al jaren bij elkaar bent!

1. Beide partners zitten in de mannelijke energie

In de energie van het presteren, doelen halen, logisch nadenken en zorgen dat alles geregeld wordt. Wanneer beide partners in deze energie zitten versterken ze de doelgerichtheid in elkaar. Het is een powerkoppel en samen kunnen ze bergen verzetten. De keerzijde hiervan is dat de relatie en de liefde vanuit dezelfde gestructureerde en voorspelbare energie benaderd wordt.

Seks hebben ze op hetzelfde moment en op dezelfde manier. Het wordt onbewust gezien als de zoveelste mechanische taak op het lijstje. Een taak die afgevinkt moet worden omdat dit nu eenmaal bij het leven hoort. Bij de liefde die ze voor elkaar voelen en de relatie die ze hebben. De spontaniteit is ver te zoeken. Je wordt niet verrast met een kaartje waarop staat dat alles geregeld is en je NU je koffers moet pakken. Je wordt niet overrompelt met wilde seks op een hele andere plek en manier dan eigenlijk hoort. Structuur, controle en voorspelbaarheid is waar deze relatie op gebouwd is.

2. Beide partners zitten in de vrouwelijke energie

Dit zijn de beste vrienden. De partners die elkaar wederom zo goed aanvullen. Ze versterken het enthousiasme, de creativiteit en flow in elkaar. Vaak hebben deze partners dezelfde interesses. Beiden houden van koken, muziek of kunst en halen hier samen ontzettend veel plezier uit. Het zijn gevoelsmensen met liefde voor het leven en elkaar. Ze hebben het goed. Gezellig zelfs…

Maar er is geen passie. Ik hou van mijn vrienden, maar ik wil niet dat ze de kleding van mijn lijf trekken. Ik heb het gezellig met mijn vrienden, maar ik voel geen passie. Passie die het vuur in mij aanwakkert zoals alleen vurige liefde dat kan. Het vuur dat ervoor zorgt dat ik altijd en overal de meest pure, rauwe versie van mezelf wil zijn. En dat is wel wat ik van een relatie verlang. Dat is wat ik van de liefde verlang.

3. Eén partner zit in de mannelijke energie en de ander in de vrouwelijke energie

Dit creëert vuurwerk. Het werkt net als met een magneet. Twee dezelfde zijden van een magneet wrijven langs elkaar heen. Ze kunnen niet echt dichtbij elkaar komen. Er kan niet echt een diepe verbinding gecreëerd worden.

Wanneer je elkaars energetische tegenpool bent zul je in staat zijn om elkaar diep te raken.

Er is veel passie en je gaat diep in de liefde, maar ook in pijn. Dat is ook precies waarom het zo belangrijk is om je bewust te zijn van je innerlijke wonden. Die diepliggende pijn zal ook geraakt worden door een diepe verbinding. We dragen het allemaal bij ons en hier kun je in deze relatie niet omheen.

De vraag is hoe jij en je partner hiermee omgaan. Op een gezonde, passievolle manier? Of vergiftigen jullie de liefde? Gebruiken jullie de liefde om de pijn te transformeren of is dit eerder andersom?

Als je het leven en de liefde diep wilt ervaren

Sommige mensen houden van de oppervlakte. Van een vorm van liefde waarin alles rustig voortkabbelt. Hier is absoluut niets mis mee, maar vaak voel je dat er meer is. Dat dit het niet kan zijn. Je wit het leven en de liefde in al haar volledigheid ervaren. Passie, vuurwerk en romantiek. Zowel voor zichzelf, als voor de ander.

Dit is wat gecreëerd wordt als je elkaars tegenpool bent. In een relatie heb je de keus om in de mannelijke of vrouwelijke energetische pool te zitten. Het is niet iets waar de ander je in duwt of forceert. Ieder moment kun je kiezen voor de vorm die jou op dat moment het beste dient. Die jouw relatie op dat moment het beste dient. Ik vind het niet erg om af en toe in de mannelijke pool te zitten, zolang ik daarna maar weer in mijn innerlijke vrouw mag stappen. In de energie die het mogelijk maakt dat ik me laat leiden door een partner die gegrond is in zijn mannelijke energie en juist daarom volledig te vertrouwen is. Die ervoor zorgt dat ik me juist daarom volledig kan overgeven aan hem, aan de liefde en aan het leven. Want alleen dan ben ik in staat de meest pure vorm van mezelf te zijn. De meest pure vorm van de liefde.

Embodiment is de methodiek die jou weer volledig in verbinding brengt met jouw vrouwelijkheid. Het is een vorm van intuïtief bewegen op muziek waarbij je loslaat hoe “het hoort” en of “het er gek uitziet.” Je gaat voorbij blokkades recht naar jouw essentie. Van daaruit zal je in staat zijn liefde te geven en ontvangen vanuit jouw sensuele natuur. Vanuit vrijheid.