634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Vrouwelijke energie en je voedingspatroon

Dit is de eerste keer dat we echt diep ingaan op vrouwelijke energie. Hopelijk worden jullie net zo enthousiast over dit onderwerp als ik de afgelopen jaren ben geworden! Het heeft mij ontzettend geholpen de wereld, de mensen om me heen en natuurlijk mezelf beter te kunnen begrijpen. Te begrijpen waarom ik deed wat ik deed. Waar bepaalde gevoelens en verlangens vandaan kwamen en waarom ik me al die tijd zo uit balans heb gevoeld.

Want uiteindelijk is de sleutel tot een functioneel en dus prettig leven een gebalanceerd innerlijk. Een gebalanceerd gedachtepatroon en gevoelsleven. Eén van de manieren om dat te bereiken is te kijken naar de verschillende aspecten, krachten en kwetsbaarheden van mannelijke en vrouwelijke energie.

Wat is mannelijke en vrouwelijke energie?

Je bent geen wandelende verzameling spieren, cellen en ingewanden. Daarnaast heb je ook nog gedachten, gevoelens, wensen en dromen. Je bent geen lichaam, je hebt een lichaam. Dat roept de vraag op wat je dan wel bent. In vredesnaam. Dat mag je helemaal zelf bepalen! Sommigen noemen het een ziel, anderen energie en weer anderen bewustzijn.

Hoe je het ook noemt, het is in ieder geval niet iets dat je met het blote oog kan zien. Het is een energie. Jouw levensenergie. Deze bestaat uit een mannelijke en vrouwelijke component dat niets met je geslacht te maken heeft. Je zou het ook Alpha en Omega of Shakti en Shiva kunnen noemen. Ik vind mannelijk en vrouwelijk een fijne manier om hier vorm aan te geven, dus dat is hoe ik het hier zal noemen.

Je hebt beide energieën de daarbij horende kwaliteiten in je, maar zal in de kern overwegend mannelijk of vrouwelijk zijn. En nogmaals voor de mensen achterin: dat heeft niets met je geslacht te maken. Helemaal niets. Zero. Nada. Zodra je enigszins inzicht hebt in wat beide energieën inhouden kun je vaak wel aanvoelen welke energie in jou de overhand heeft. Het is de energie waarbij je je het meest thuis voelt. De gedragingen die bij deze energie horen zullen voor jou het meest prettig en natuurlijk aanvoelen.

De essentie, krachten en kwetsbaarheden van mannelijke en vrouwelijke energie

Mannelijke energie is in essentie vrijheid. Dat is het allerbelangrijkste in zijn leven. Zonder vrijheid krijgt hij het benauwd. Hij voelt zich opgesloten en zal er alles aan doen zichzelf te bevrijden. Te vluchten. Om vrijheid voor zichzelf te bewerkstelligen zal hij zorgen voor structuur en overzicht. Vrijheid zonder structuur voelt onveilig en alles behalve prettig. Denk aan iemand die op straat leeft zonder huis, inkomen of een dagindeling. Die persoon heeft alle vrijheid van de wereld, maar zal waarschijnlijk niet heel gelukkig zijn. Wanneer de mannelijke energie doorslaat in het creëren van structuur zal dit omslaan in controle. In machtsmisbruik. Dit zie je bijvoorbeeld in corrupte leiders.

Want dat is wat mannelijke energie in essentie ook is. Leidinggevend, doelgericht en gefocust. Hij zorgt ervoor dat alles in goede banen wordt geleid en doelen daadwerkelijk behaald worden. Hoe hij dat kan zonder door te slaan? Zonder in een controlerende, machtsmisbruikende maniak te veranderen? Dat is waar de vrouwelijke energie om de hoek komt kijken. Deze twee energieën houden elkaar in balans, mits ze zich beiden gezien voelen. Mits ze beiden voelen dat het veilig is zichzelf te uiten.

Vrouwelijke energie is in essentie liefde. Dat is haar doel in het leven. Ze wil liefde. Zo veel mogelijk. Voor zichzelf, maar zeker ook voor alles en iedereen om haar heen. Zonder liefde voelt ze zich leeg. Niet vervuld. Ze is gevoelig, intuïtief, creatief, speels en spontaan. Vrouwelijke energie is vol vertrouwen en overgave. Vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. Overgave in het moment. Aan al het moois dat er nu is. De vogels, de bloemen, de verse koffie. Ze is intens genot in het moment en minder gericht op toekomstige doelen. Wanneer ze vreest de liefde te verliezen slaat vrouwelijke energie om in angst. Angst om de liefde en haar essentie kwijt te raken. Ze zal zich vastklampen, verstoppen achter maskers van perfectionisme, manipuleren en alles doen om te zorgen dat dat niet gebeurt.

Beide energieën hebben elkaar nodig en houden elkaar in balans

Vrouwelijke energie zal niet het gevoel hebben zichzelf spontaan, creatief en speels te kunnen uiten als er geen sprake is van enige structuur. Enige leiding. De zekerheid dat noodzakelijke dingen geregeld zullen worden. Als je geen vertrouwen in je eigen mannelijke energie hebt zal dit ervoor zorgen dat je niet van lege, vrije dagen kunt genieten. Want er moet nog van alles gebeuren en als je het nu niet doet, doe je het misschien wel nooit. Dan zal je nooit je diploma halen en je huis zal voor altijd een zooitje blijven.

Niet kunnen genieten van vrijheid kan ook het gevolg zijn van afwezigheid van vrouwelijke energie. Van weggestopte vrouwelijkheid. Je weet gewoonweg niet wat je met je lege, vrije dagen aanmoet en bent liever druk bezig met het behalen van je doelen. Met als gevolg natuurlijk dat je uitgeput raakt.  

Want wat is de vrijheid van de mannelijke energie zonder liefde? Zonder speelsheid, creativiteit en spontane gebeurtenissen? Een hele saaie bedoeling. De vrije ruimte die gecreëerd is moet gevoed worden. Gevuld met liefde. Met spontaniteit. Dat is de reden waarom het voor veel mensen met een overwegend vrouwelijke kern moeilijk is om liefde te ontvangen. Ze zijn gewend om liefde te geven. Om de lege ruimte te vullen.

Maar de liefde is een onderwerp voor de volgende keer! Nu gaat het om jouw eigen innerlijke balans in relatie tot voeding. Want daar valt ook heel veel over te zeggen…  

Mannelijke en vrouwelijke energie in relatie tot je voedingspatroon

Misschien voel je ‘m al aankomen. Doorslaan in je dieet, soms zelfs zo ver dat het uitmondt in een eetstoornis, is een vorm van machtsmisbruik. Van corrupte leiding over jezelf. Het is doelgerichtheid zonder vertrouwen, overgave en liefde. Het is controle.  

Of je nu een mannelijke of vrouwelijke innerlijke kern hebt maakt niet zo veel uit. In deze situatie mag je innerlijke vrouw er niet zijn. Er is wat betreft je voedingspatroon geen ruimte voor creativiteit en flow. Er is geen greintje vertrouwen. Niet in jezelf en al helemaal niet in je lichaam. Daarmee wijs je je innerlijke vrouw af. Een deel van jou mag er niet zijn waardoor er een leegte ontstaat. Een leegte die de mannelijke energie keihard probeert op te vullen op de enige manier waarop hij dat kan. Maar door de afwezigheid van (eigen)liefde slaat hij volledig door in het creëren van structuur en het geven van leiding. Vrijheid verdwijnt en controle komt hiervoor in de plaats.

In essentie is er geen liefde, maar angst. Er is geen vrijheid, maar controle. Dit zorgt voor dat knagende, ongelukkige gevoel in je binnenste. Je bent niet wie je in essentie bent. Je kunt hier geen uiting aan geven. Er is geen balans. Als je je hier niet van bewust bent weet je ook niet hoe je dit moet veranderen. Dat dit überhaupt iets is waar je naar zou kunnen kijken. De kans is groot dat je nog meer controle zult uitoefenen in je zoektocht naar geluk. Dat je liefde buiten jezelf gaat zoeken en je hier angstig aan vastklampt.

De energieën weer in balans brengen

Deze theorie is niet de enige echte en allesomvattende waarheid. Zo iets bestaat niet. Voel vooral wat klopt voor jou en wat niet. Wat bij jou past en wat niet. Deze theorie is iets dat voor mij persoonlijk heel goed werkt. Het heeft mij ontzettend geholpen mijn verstoorde relatie met voeding, mijn lichaam en mezelf beter te begrijpen.

Mijn innerlijke vrouwelijke energie ontbrak, waardoor mijn innerlijke mannelijke energie was doorgedraaid. De één mocht meer in het zicht komen, terwijl de ander een stapje terug mocht zetten. Mocht uitrusten van al het harde werk en alle overcompensatie van de afgelopen periode. Eén van de manieren waarop ik dat heb gedaan is natuurlijk door langzaam maar zeker de controle over mijn voedingspatroon los te laten.

Door meer in het moment te voelen waar ik op dat moment behoefte aan had. Door mezelf dit ook te gunnen en me te realiseren dat er nu nog weinig vertrouwen was, omdat mijn innerlijke vrouw al die tijd afwezig was geweest. Zij moest op krachten komen. Dat kost tijd en dat is oké. Het is een proces. Een grote innerlijke verandering.

Laat haar weer opbloeien, groeien en stralen

Het weer laten opbloeien van je vrouwelijke energie kun je stimuleren door bewuster in deze energie aanwezig te zijn. En niet alleen door meer vertrouwen, creativiteit en flow aan te brengen in je voedingspatroon. Je kunt dit doen in alle gebieden van je leven. Reageer op je gevoelens. Uit je verdriet en blijdschap. Maak tijd vrij voor creativiteit. Om te dansen, schilderen, schrijven of koken. Ga de natuur in. Gebruik je zintuigen. Voel de wind, de zon en de regen. Ruik het gras en bewonder de bloemen. Vind die activiteiten waar jij jezelf volledig in kunt verliezen. Waar jij volledig aan kunt overgeven. Waar jij op een speelse manier van kunt genieten.

Dat is de sleutel tot meer eigenliefde en vrijheid. Dit is wat zal leiden tot minder controle en meer vertrouwen. Tot innerlijke rust, balans en geluk.  

Hoi lieve jij! Hier even een persoonlijk berichtje van mij, want binnenkort gaat hier van alles gebeuren! Daarom zal thehappinesshype.com per 1 juli veranderen in jamieelise.com. Alle oude en nieuwe blog artikelen zullen daar te vinden zijn. Zeker weten dat je niets mist? Volg me dan op Facebook en/of Instagram. Zie ik je daar?