634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Wat je nooit verteld wordt over vrouwelijke seksualiteit

Op school wordt ons geleerd dat het hebben van een natte droom normaal is. Niets om je voor te schamen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mij is het nog nooit overkomen. Net als zoveel andere dingen die je hoort, leert en ziet over seksualiteit. Mannelijke seksualiteit. Mannelijk genot en mannelijk plezier.

Ik heb er 27 kaarsjes voor moeten uitblazen voordat ik erachter kwam dat al deze dingen er voor de meeste vrouwen toch echt heel anders uitzien. Dat seksualiteit er in het algemeen heel anders uitziet als in de film. Logisch ook als je erover nadenkt. De gemiddelde oorlog gaat er ook heel anders aan toe dan in American Sniper en Inglourious Bastards.

Dat betekent natuurlijk niet dat er iets mis is met porno. Je kunt er prima van genieten, maar ervan leren en het als voorbeeld gebruiken is niet per se aan te bevelen. Toch wordt ervan genieten gezien als iets waar je je voor moet schamen waardoor ervan leren een onvermijdelijk feit wordt. Want aan wie ga je vertellen dat je deed wat je dacht dat hoorde, maar er geen zak aan vond?

Je seksualiteit is van jou

Waar moet ik beginnen bij iets dat zo groots is als seksueel genot en seksuele schaamte? Misschien gewoon bij de dingen die ik eerder had willen leren. De dingen die me niet door mijn biologieboek, maatschappijleraar of MTV verteld zijn.

Te beginnen bij het basale en revolutionaire idee dat seksueel genot je geboorterecht is. Het komt voort uit een energie die zich vanaf je geboorte in jouw lichaam bevindt. Het is van jou en van niemand anders. Je geeft het niet weg. Het verlaat je lichaam niet. Je mag ermee doen en laten wat jij wilt. Ergens weet je dat hopelijk wel, maar onbewuste overtuigingen zullen mij voor altijd blijven verbazen.

Want ook ik dacht dat ik dit wel wist, maar toch liep ik een aantal zomers geleden met het idee rond dat mijn toenmalige vriend bij me weg zou gaan als ik zou weigeren seks met hem te hebben. Ik was er zo van overtuigd dat het niet eens in me opkwam dat weigeren een mogelijkheid was. Dat ik het recht had om “nee” te zeggen. Ik had geen libido en was niet aanwezig in mijn lichaam door mijn verstoorde relatie met voeding en negatieve lichaamsbeeld. Dit alles maakte de benodigde overgave zo goed als onmogelijk. Genieten was er niet bij. Het was eerder een gevalletje doorstaan en weer doorgaan.

Wat ik veel eerder had willen leren…

Gelukkig heb ik inmiddels de verbinding met mijn lichaam hersteld en daarmee ook de verbinding met mijn seksuele energie. En toen ik er weer zin in had was ik vastbesloten er ook vanaf nu ook van te genieten. Dat betekende een ontdekkingsreis in de wereld van de vrouwelijke seksualiteit. Van seksualiteit in het algemeen. Want wat zat er een hoop onzin in mijn hoofd. Onzin dat per ongeluk het label “vaststaand feit” had gekregen. Oeps.

Seks en liefde hebben helemaal niets met elkaar te maken

Grootste.Eyeopener.Ooit. Want ik was languit in de overtuiging gevallen dat seks een middel tot een doel was. Een manier om liefde en verbinding te creëren. Het was één van de redenen waarom ik met tegenzin doorzette. Het was een poging om liefde te voelen. Om verbinding te creëren. Bovendien was ik ervan overtuigd dat mijn vriend zou vertrekken als ik zou toegeven liever geen seks te willen.

Het tegenovergestelde gebeurde. Hij zag dat ik er niet van genoot en vanaf dat moment hadden we een seksloze relatie. Ja, het bestaat en is normaal. Had iemand mij dat toen maar verteld.

In een ideale wereld hadden we er natuurlijk over gepraat, maar ik zat vol schaamte en had eigenlijk geen flauw idee wat mijn seksualiteit precies inhield en dus bleef het hierbij. Een soort stilzwijgende overeenkomst waarin ik nog wel piepte “dat hij het dan maar met anderen moest doen…” Want wat moest hij met een vriendin die geen seks kon hebben? Het verhaal over mijn gebrek aan eigenwaarde en ontbrekende inzicht in wat voor een FANTASTISCHE vriendin ik in werkelijkheid was bewaren we voor een andere keer.

Seks, liefde en verbinding dus. Seks is geen middel om dit te creëren. Het is een manier om te genieten van een bestaande liefdevolle verbinding. En die wordt gecreëerd door hele andere dingen die niets met seks te maken hebben. Openheid, vertrouwen, een connectie die wordt opgebouwd en zo veel meer.

Hoe zit het dan met one-night-stands?

Ben je helemaal van de pot gerukt? Dat doen nette meisjes niet..! Naast het feit dat ik hoop dat vrouwen zichzelf toestaan wat vaker een chaos te zijn is dit natuurlijk onzin. De liefdevolle verbinding moet er alleen wel zijn wil je echt van een éénmalige ontmoeting genieten. Ik heb het vaak genoeg zonder geprobeerd in een poging een normale, seksueel actieve twintiger te zijn en dat was géén succes.

Het gaat nu niet per se om de liefdevolle verbinding met de ander, maar om die met je lichaam en jezelf. Dat is wat er moet zijn. Als die er is kun je de ander prima als levende vibrator gebruiken. Met alle respect natuurlijk. Als die er is sta je in contact met je seksuele energie. Met je verlangens en behoeftes. Dan vertrouw je jezelf, voel je je veilig bij jezelf en dan kun je volop van die one-night-stand genieten. Ook als het daarbij blijft omdat je het nu niet meer als middel gebruikt om liefde te voelen. Je voelt de liefde al. Voor jezelf en het leven.

Hoe mooi is het om keuzes te maken vanuit deze krachtige staat van zijn? Om te kiezen het leven voluit te ervaren. Met een ander, je vibrator of wat je ook maar in je keukenkastjes tegenkomt. No shame, maar probeer misschien wel te voorkomen dat je een wereldberoemd doktersverhaal wordt.

Kom erachter wat jij wilt

Misschien ben je een one-night-stand persoon, misschien ook niet. Misschien hou je van vanilla seks, misschien wil je liever bovenop een berg vastgebonden worden. Niets is gek. Vast niet allemaal even praktisch, maar nooit gek.

De eerste stap om van jouw seksuele energie te kunnen genieten is te besluiten dat jouw verlangens heilig zijn. Ook jij hebt het volste recht ervan te genieten. Je hebt het volste recht om seks te hebben op een manier die jij prettig vindt. Het zou nooit, maar dan ook nooit iets moeten zijn dat je doet omdat het “hoort” of omdat je bang bent dat je partner je anders verlaat.

De tweede stap is erachter komen wat je precies wilt. De mannelijke maatschappij leert ons geen woorden om hier uitdrukking aan te geven. Vrouwelijke seksualiteit is een complexe mix van honderden gedachtes en miljoenen zenuwuiteinden. Harder, zachter en doorgaan voldoet niet. Vind uit hoe jij in de mood komt. Wat je daarvoor nodig hebt. Waarschijnlijk een bepaalde setting waarin tijd niet bestaat en niet een bepaald visueel beeld zoals voor mannen vaak het geval is. Het zien van een bloot mannenlijf doet heus wel iets, maar lang niet genoeg. En zoals eigenlijk voor alles in het leven geldt: ga in je eigen tempo. Gooi de schaamte overboord. Geef jezelf chronisch toestemming om te genieten en met helemaal niets meer genoegen te nemen dat minder is dan dat. Moet ik je nog vertellen dat je dat allemaal waard bent?

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met een vriendin, zus of collega die het ook zou kunnen gebruiken!

Ben je er klaar voor om diep te duiken en jouw relatie tot je lichaam, seksualiteit en intimiteit voorgoed te veranderen? Verlang jij naar een liefdevolle verbinding met iemand die echt bij je past? Dat is wat we kunnen realiseren binnen de magische muren van een 1:1 coachingstraject. Klik HIER om je aan te melden voor een intake sessie.