Wat pijn tijdens het vrijen en topsport met elkaar te maken hebben

Nee. Je hoeft jezelf niet als een ware turnster drie keer in de knoop te leggen voor dat ene standje. En hoewel het allebei flinke zweetsessies op kunnen leveren is dat ook niet waar dit artikel over gaat. Seks en topsport hebben namelijk veel meer gemeen dan het enkele feit dat het allebei een fysieke inspanning van je vraagt. Voor fijne seks zonder pijn zijn er een aantal dingen ontzettend belangrijk. Eén van die dingen zijn je spieren. Je bekkenbodemspieren wel te verstaan. Wanneer je deze (onbewust) aanspant is penetratie pijnlijk of onmogelijk. Hoe je dit voorkomt en wat dit met topsport te maken heeft lees je in het artikel van vandaag!

Er was een tijd dat ik (veel te) fanatiek sportte. Gevalletje obsessie en dat zal ik niemand aanbevelen. Ik kan me nog goed herinneren dat er na mijn derde bodypump les van die week een vrouw naar me toekwam die zei dat ze zo jaloers was op de hoeveelheid gewicht waar ik mijn arme benen mee martelde. Kwestie van oefenen! Was het enige antwoord dat ik kon bedenken. Tot teleurstelling van de dame in kwestie. Zij hoopte waarschijnlijk op een secret insider’s tip waarmee ze er in no time voor kon zorgen dat haar benen het driedubbele gewicht konden dragen. En… Die bestaat natuurlijk niet.

Inmiddels heb ik de obsessie al lang en breed achter me gelaten. Het is lang (heel lang) geleden dat ik met het gewicht van een kleine boomstam squats heb gedaan. Toch weet ik zeker dat ik snel weer op datzelfde gewicht zou kunnen zitten als ik dat zou willen. Niet om op te scheppen of omdat ik zo uitzonderlijk sterk ben. Absoluut niet. Dit heeft alles te maken met spiergeheugen. Je spieren zijn gewend aan een bepaalde beweging. Aan een bepaalde inspanning. Zelfs als ze deze heel lang niet uit hebben gevoerd zullen ze zo weer in dat ritme komen. En dat geldt voor al je spieren. Voel je waar dit heen gaat? 

Slow down tiger!

Ik snap het. Echt. Zodra je het dappere besluit hebt genomen om pijn tijdens het vrijen voor eens en altijd te overwinnen moest het eigenlijk gister al gelukt zijn. En laten je bekkenbodemspieren het daar nou niet helemaal mee eens zijn.

Zij hebben tijd nodig om gewend te raken aan penetratie. Aan het feit dat ze zich niet meer aanspannen zodra je een poging doet om een vinger of penis in te brengen. Dit is precies de reden dat het vaak ook niet direct lukt, maar bij de derde poging ineens wel. Je faalt niet. Je bent niet alsnog mislukt. Je spieren hebben simpelweg tijd nodig om getraind te worden. En dat vind je vast niet leuk (net als de dame in de sportschool), maar dat is nou eenmaal hoe spieren werken. Hoe jouw lichaam werkt.

Spiergeheugen

Ook jouw bekkenbodemspieren bevatten spiergeheugen. Zij weten dat ze zich aan moeten spannen zodra iets jouw vagina in probeert te komen. Zo is het immers altijd geweest! Naast dat ze dus moeten wennen aan het binnenlaten in plaats van buiten houden en afweren mogen ze ook nieuwe herinneringen maken. Ligt het aan mij of lijkt ons lichaam soms een compleet eigen leven te leiden? Part of the magic zullen we maar zeggen! 

Training en nieuwe herinneringen dus. Dat is wat jouw lichaam nodig heeft om gewend te raken aan de nieuwe situatie. Frustreer jezelf dus niet door te snel over te gaan tot penetratie en ga al helemaal niet door wanneer het pijn doet. Daarmee bevestig je aan je lichaam dat penetratie “onveilig” is en je lichaam zich hier dus voor moet afsluiten. En dat wil je juist niet meer.

Naast geduld heb je ook een flinke portie doorzettingsvermogen nodig. Heling gaat nooit in een rechte lijn omhoog en hetzelfde geldt voor herstel van vaginisme. Het is een rollercoaster met minstens zes loopings waarbij het soms lijkt alsof je weer terug bij af bent. Weet dat je nooit terug bij af bent, maar stapje voor stapje vooruit gaat. Dat het juist daarom belangrijk is om af en toe even stil te staan en achterom te kijken naar de weg die je al hebt afgelegd. De eindbestemming is mooi, maar de weg ernaar toe ook. Echt.

Stilstaan en successen vieren

Dit is zo ontzettend belangrijk. Als je stil staat in je vooruitgang kun je twee dingen doen. Je kunt balen dat het (nog) niet lukt of je kunt kijken naar hoe ver je al bent gekomen. Al is het maar het ontrafelen van onjuiste opvattingen over jouw lichaam of seksualiteit. Dat is echt een hele grote stap vooruit richting dat fijne seksleven.

Je seksualiteit is een levenslang avontuur. Vergeet niet om het te vieren en ervan te genieten. Ook als het nog niet helemaal gaat zoals je zou willen. Het is de enige manier om jezelf gemotiveerd te houden. De enige manier om (zo snel mogelijk) op je bestemming aan te komen.

Wil je weten welke andere valkuilen een snel herstel van vaginisme in de weg staan? Schrijf je dan in voor mijn gratis online masterclass “Van pijn naar pleasure, inner power & play.” In deze masterclass vertel ik je welke drie valkuilen een snel herstel in de weg staan. Het zijn dingen die ik bij bijna al mijn cliënten zie terugkomen dus de kans dat jij dit ook doet is nogal aanwezig zeg maar. En dat bedoel ik niet lullig, you can’t know what you don’t know. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat je het wél weet en het vanaf dat moment anders doen. Zie ik je daar? Je kunt je HIER inschrijven.