634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Mijn genot is ZO veel waard

Ken je de vicieuze vaginisme cirkel al?

Deze cirkel houdt kort gezegd in dat je penetratie associeert met pijn. Dit zorgt ervoor dat je pijn verwacht op het moment van penetratie en je je “schrap zet.”

Door dit “schrap zetten” vermindert je opwinding en spannen je bekkenbodemspieren zich aan. Dit zijn de spieren die o.a. om je vagina heen liggen. Het aanspannen van deze spieren vernauwt je vagina zo dat penetratie vervolgens inderdaad pijnlijk of onmogelijk is.

En zo wordt pijn gecreëerd door angst voor pijn. Het is een vicieuze cirkel. Vandaar de naam 😉

Hieronder zie je ‘m afgebeeld – voor als je net als ik lekker visueel bent ingesteld!

Bron: https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/166/217/RUG01-002166217_2014_0001_AC.pdf

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar jij wilt waarschijnlijk vooral weten hoe je hier verandering in brengt. If so.. Lees dan gauw verder!

Om jezelf uit deze vicieuze cirikel te bevrijden heb je drie dingen nodig

1. Vertrouwen in je lichaam.
2. Een realistisch beeld van hoe penetratie eruit ziet (spoiler alert: zo ongeveer het tegenovergestelde van hoe we het in films zien. Je mag er een HELE lange aanloop naartoe nemen en het gaat ook niet altijd meteen “soepel”)
3. Emotionele veiligheid bij jezelf en de ander

Ik vermoed dat je met de eerste twee wel bekend bent. Vertrouwen in je lichaam krijg je door stap voor stap te ervaren dat penetratie geen pijn hoeft te doen. Dit bereik je door te oefenen met dilators. Kleine disclaimer: Doe dit altijd met behulp van een bekkenbodemspecialist of vaginisme coach!  

Een realistisch beeld van penetratie zal ook geen nieuws meer voor je zijn als je mijn mails al langer leest of mijn instagram volgt.

Maar what the @#$% is emotionele veiligheid precies? Er zijn weinig dingen waar zo veel verwarring over bestaat als over emotionele veiligheid. Dus laten we beginnen met wat het niet is! Het heeft er namelijk weinig mee te maken dat hij lief is. Dat hij er voor je is als je ‘m nodig hebt. Dat is een gegeven in een gezonde, vervullende relatie EN niet genoeg om vaginisme op te lossen. Als een lieve partner toch eens de oplossing was geweest hé…

Emotionele veiligheid betekent dat alles van jou welkom is. The good, the bad en the ugly. Je weet en voelt dat je hier niet op afgerekend wordt. Je partner hoeft het echt niet allemaal leuk te vinden, maar vindt je ook niet minder leuk vanwege deze dingen.

Hij ziet en accepteert jou als compleet mens. Inclusief “tekortkomingen.” Dit weten EN voelen van je partner zorgt ervoor dat je je op het kwetsbare moment van penetratie kunt overgeven. Je laat de controle los wetende dat je (emotioneel) veilig bent.  

Goed. Voordat je hem nu als een malle gaat beoordelen op de mate van emotionele veiligheid die hij voor jou creëert… Mag je even naar jezelf kijken.

Emotionele veiligheid begint bij JOU. Hoe emotioneel veilig ben je bij jezelf?

Want als jij niet alles van jezelf accepteert zal je delen van jezelf achterhouden. En de dingen die je achterhoudt kunnen NOOIT door een ander geaccepteerd worden. De ander ziet ze niet! Valt er dus ook weinig te accepteren.  

Emotionele veiligheid betekent voor jezelf gaan staan. Voor jezelf als compleet mens. Inclusief de dingen die jij ziet als “tekortkomingen.” Het betekent gaan staan voor de manier waarop seks voor jou werkt. Het betekent gaan staan voor je vaginisme tegenover de persoon met wie je het bed in wilt duiken. Want hoe serieus neem je jezelf en je eigen genot als je dit niet doet?

Precies. NIET. Je focust op de ander. Op zijn behoeftes. Op de vraag of hij het wel naar zijn zin heeft en of hij jou niet zal verlaten omdat penetratie er niet in zit.  

De start van mijn vaginisme herstel begon ooit met het gaan staan voor mijn eigen genot. Dit is zo zo ZO belangrijk. Zonder genot geen fijne penetratie. Zonder in alle kwetsbaarheid delen wat voor jou werkt geen intmiteit en geen verbinding.

En is dat niet waar we het allemaal voor doen?

Goed. Het loskomen uit de vicieuze cirkel is natuurlijk niet het enige wat ervoor zorgt dat je vaginisme overwint, maar om te voorkomen dat dit een boek wordt bewaar ik de twee andere stappen voor een andere keer.

Die krijg je gratis en voor niets te horen tijdens de online masterclass “Van Pijn naar Pleasure.”

En als je tot hier hebt doorgelezen kun je ervan uitgaan dat deze masterclass mega waardevol voor je zal zijn 😉 Klik HIER om je aan te melden. Jouw fijne seksleven met pijnvrije penetratie wacht op je!