634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Een stap terug in de tijd

Mijn hart schreeuwt, huilt en rouwt. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het Amerikaanse Hooggerechtshof vorige week het constitutionele recht op abortus heeft afgeschaft. Dit betekent dat het recht om een wapen af te vuren daar nu beter beschermd is dan het recht om van je seksualiteit te genieten.

Want dat is waar dit in de kern over gaat. Het inperken van seksueel genot van vrouwen. Alweer. Alsof het iets is wat je alleen mag doen om je voort te planten. Om je partner te plezieren.En als je nu denkt dat dit hele gebeuren in Amerika een ver van je bed show is… Vraag je dan eens af waar jouw seksuele voorlichting met name op gericht was.Leerde je over voortplanting of over genot? Precies.

Een verbod werkt niet

De anticonceptie pil is ooit in het leven geroepen om vrouwen het recht te geven om over hun eigen lichaam en genot te beschikken. Anticonceptie was illegaal. Dankzij de pil konden vrouwen doen alsof ze “gewoon” ongesteld werden.

Over de nadelige effecten van de pil op je gezondheid, hormoonhuishouding en libido kun je inmiddels een boek vol schrijven. Iets verbieden werkt niet. Mensen zullen altijd een weg vinden om (belachelijke) regels te omzeilen. Desnoods ten koste van hun eigen gezondheid. Het recht op een veilig uitgevoerde abortus raakt niet alleen het recht op seksueel genot. Het raakt het basale recht op goede gezondheidszorg.

Wat je geloof, overtuigingen of eigen ideeën op dit gebied ook zijn, ik hoop dat je het met me eens bent dat iedere vrouw het recht zou moeten hebben om ZELF te kiezen.

Als de keus ineens niet meer aan jou is

Dat is in de kern waar feminisme over gaat. Keuzevrijheid. De keus om een hoofddoek te dragen. De keus om je benen wel of niet te scheren. De keus om wel of geen kinderen te willen. Je keuzevrijheid is je allergrootste goed in dit leven. Mijn hart bloed, huilt en schreeuwt dat dit nu wederom van zo veel vrouwen wordt afgenomen.

Het voelt voor mij vandaag even zinloos om me in te zetten voor herstel van vaginisme. Voor seksueel genot voor IEDEREEN – op welke manier dan ook. Ik voel me vandaag even verslagen en dat is oké. Morgen pakken we de draad weer op want we zijn er nog lang niet. Dat is wel duidelijk.