634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Omgaan met schuldgevoelens als penetratie niet lukt

Misschien lig je met je lover in bed. Misschien is het een scharrel die je hebt opgepikt na een feestje. Of je nou al tien jaar samen bent of één nacht… De gevoelens die je voelt als het wéér niet lukt zijn hetzelfde.

Teleurstelling. Want waarom kan iedereen behalve jij van seks genieten?Vraagtekens. Is er iets mis met je? Heb je wel een vagina? Waarom werkt dat lijf niet mee? En als klap op de vuurpijl ook nog eens de allesoverweldigende schuldgevoelens zodra hij van je af rolt. Zijn teleurstelling verbergend.

Het doet pijn. Misschien nog wel meer dan de seks zelf.

Schuldgevoelens zijn fantastisch

Voor mij persoonlijk was dit zo pijnlijk dat ik seks in mijn toenmalige relatie maar helemaal uit de weg ging. Ik stelde zelfs voor dat hij het maar met anderen moest doen. Niet omdat ik op dat moment een open relatie met hem wilde, maar omdat ik me zo ontzettend schuldig voelde dat ik hem dit ontnam. Ik had echt het idee dat ik dat niet kon maken…

Nu maakt dat me zo verdrietig. Om verschillende redenen, maar niet in de laatste plaats omdat schuldgevoelens hier echt geen plaats hebben.

Schuldgevoelens zijn fantastisch. Ze helpen je inzien wanneer je iets gedaan hebt dat niet in lijn ligt met wie je wilt zijn. Hoe je jezelf wilt neerzetten in de wereld. In relatie met anderen. Ze helpen je om excuses aan te bieden en de stappen te zetten om je gedrag ook daadwerkelijk te veranderen.

Ik hoop met heel mijn hart dat je inziet dat daar geen sprake van is wanneer je vaginisme hebt. Je lichaam doet iets wat jij niet wilt. Je kan hier helemaal niets aan doen.

Je doet niets verkeerd

Dat is de vraag die je jezelf mag stellen zodra je weer eens overspoeld wordt door schuldgevoelens: doe ik iets verkeerd? De hoeveelheid schuldgevoelens die we massaal ervaren zegt niets over hoe “slecht” we zijn als mensen. Het zegt meer iets over hoe chronisch oncomfortabel we massaal zijn met het voelen van onze gevoelens.

Jouw lover heeft recht op zijn gevoelens. Hij mag teleurgesteld zijn als penetratie niet lukt. Duh. Hij vindt je minstens hartstikke lekker. Als je in een relatie zit is hij hopelijk stapelgek op je. Natuurlijk wilt hij dat het lukt.

En dat het niet lukt betekent niet Dat. Jij. Iets. Verkeerd. Doet. Gun hem zijn gevoelens. Zjin teleurstelling. En jezelf ook. Leer jezelf dat het oncomfortabel voelt om hem teleurgesteld te zien. Het is oncomfortabel en daar mag je mee zitten. Dat mag je voelen. Niet die fucking schuldgevoelens. Dat is klaar nu. Je bent fantastisch. Zo veel meer dan je vaginisme en (vastlopende plaat coming in….) je doet niets verkeerd.

Zo. Deze kwam uit m’n tenen. Dat heb je tussen de regels door misschien mee gekregen. Iets wat ook uit mijn tenen komt (niet letterlijk – no worries) is de gratis online masterclass die één keer per maand op de planning staat!

In deze masterclasss vertel ik je precies wat vaginisme is en wat de drie stappen naar een pijnvrij seksleven zijn. Niet zodat jij je niet meer schuldig hoeft te voelen, maar wel zodat je fijne penetratie seks kan ervaren.

Klik HIER om je gratis aan te melden voor de eerstevolgende editie en dan “zie” ik je daar!