634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

De meest gemaakte fout tijdens vaginisme herstel

Als je al een tijdje meeleest dan weet je misschien dat mijn liefdesleven… Een beetje hobbelig is. Wat waarschijnlijk de reden is dat ik het daten met regelmaat met vaginisme herstel vergelijk. Want er zijn echt best wel wat overeenkomsten.

Zo betrapte ik mezelf er een tijdje geleden op dat ik graag na één date weet of het wat kan worden. En dat gaat niet. Het enige dat je na één date zeker kan weten is dat het niets wordt. Omdat de aantrekkingskracht zich ergens onder het vriespunt bevindt. Omdat je er geen speld tussen krijgt of gewoon niet hetzelfde wilt in het leven. We’ve all been there. De horror dates. Ook als het geen halloween is.

Maar weten of het wél iets wordt… Dat kan niet na één date. Eigenwijs als ik ben heb ik dat natuurlijk wel geprobeerd om daarmee ook even vaak keihard op mijn bek te gaan. Vertrouwen, een connectie en zelfs aantrekkingskracht opbouwen kost tijd. En die “tussen periode” van het niet weten… Is zo oncomfortabel dat ik het uit de weg probeerde te gaan door iets af te kappen wat heel leuk zou kunnen zijn of een complete idioot tot soulmate te bombarderen. Alles om maar niet die onzekerheid te voelen.

Niet weten hoe iets loopt is oncomfortabel

We willen allemaal zekerheid. Onzekerheid en iets “niet weten” is echt iets waar ik mee heb moeten leren zitten. Iets waar je ook tijdens vaginisme herstel mee zal moeten leren zitten. Omdat ook vaginisme herstel een proces is. Net als het opbouwen van een nieuwe relatie.

De vrouwen in mijn coach programma krijgen onbeperkt e-mail ondersteuning en minstens één keer in de week verschijnt er een mail in mijn inbox met een angstige ondertoon. Meestal na de derde of vierde sessie.

Jamie… Wat als het nooit lukt? Wat als ik niet snel genoeg vooruitgang boek? Wat als ik hier nooit vanaf kom?

Zulke begrijpelijke angsten. Helemaal als je ervan uitgaat dat de meeste vrouwen al talloze uitzichtloze trajecten hebben doorlopen – zonder resultaat – voordat ze bij mij terecht komen.

Kijk eens wat vaker terug

Als er iets is wat ik geleerd heb dan is het wel dat één grote stap (pijnvrije penetratie seks hebben) bestaat uit heel veel kleine stapjes. En dat je misschien wel honderd van die kleine stapjes moet zetten voordat je komt waar je zijn wilt en je je ergens rond nummer vijfenveertig dus vet oncomfortabel voelt. Want je bent er nog niet. En wat als je er nooit komt? Wat als het allemaal voor niets is geweest?

Gelukkig is daar een trucje voor. De meeste mailers halen opgelucht adem als ik ze vraag terug te kijken naar waar ze vandaan komen. Naar waar ze stonden tijdens onze eerste sessie en waar ze nu staan. Zolang je vooruit gaat mag je erop vertrouwen dat je uiteindelijk komt waar je zijn wilt.

Angst is altijd gebaseerd op een potentieel ‘gevaar’ in de toekomst. Ik ben een gevoelsmens, maar wat dit betreft hou ik van feiten. Van terugkijken naar wat er daadwerkelijk gebeurd is. Naar wat er nou echt aan de hand is. Dat doe ik nu ook tijdens mijn dates. Ik kijk niet (alleen) meer naar hoeveel ik voor iemand voel, maar vooral naar hoe er met mij wordt omgegaan.

Hoe de dynamiek is. Of we hetzelfde willen.

Vooruit kijken is belangrijk, maar kijk als je twijfelt ook eens terug. De weg vooruit kan je niet zien. Die moet nog komen. Maar de weg die je al hebt afgelegd… Zie je luid en duidelijk. Kijk daar eens naar en maak op basis daarvan de keus of je op de goede weg voor jou zit. Zodat je met veel meer vertrouwen, maar nog steeds stap voor stap vooruit blijft gaan.  

Ben je klaar voor een eerste of nieuwe stap op weg naar jouw pijnvrije seksleven? Kom dan naar de gratis online masterclass “Van Pijn naar Pleasure” en ontdek wat vaginisme is én wat de drie stappen naar herstel zijn.

Al bijna 1000 vrouwen gingen je voor. Je bent niet alleen en een pijnvrij seksleven ligt ook voor jou binnen handbereik. Klik HIER om je gratis aan te melden en dan “zie” ik je daar.