Honger onderdrukken of negeren leidt niet alleen tot gewichtsverlies. Een laag libido is één van de vele andere gevolgen waar je misschien niet direct bij stil stond. Geen zin hebben in seks of hier niet van kunnen genieten zou zomaar een regelrecht gevolg van jouw dieet kunnen zijn. De dieetindustrie verpest hiermee letterlijk ons seksleven. Hoe lang gaan we dat nog laten gebeuren? Hoe lang gaan we hier nog over zwijgen?
Jarenlang liep ik rond met de overtuiging dat de kwaliteit van mijn seksleven afhing van hoe “goed” mijn lichaam eruit zag. Het feit dat mijn seksleven een hoopje ellende was deed bij mij geen belletje rinkelen. Het kwam niet eens bij me op om te denken dat het aan mijn beperkte voedingsinname lag. Ik dacht dat het aan mij lag. Dat er iets mis met me was en dat ik ermee moest leren leven dat ik gewoon niet zo van seks hield… Nou daar ben ik inmiddels wel op teruggekomen!
Je had het misschien niet direct bedacht, maar er bestaat een verband tussen je hongergevoel en seksuele opwinding. En dan bedoel ik niet als een hongerig beest tekeergaan, je partner willen opeten en letterlijk je tanden erin willen zetten, maar hou je voor mij niet in!
Honger onderdrukken of negeren zorgt ervoor dat je opwinding ook minder goed kunt voelen
Het zijn beide lichamelijke sensaties en wat dit betreft is het net als met gevoelens. Je kunt niet kiezen welke je wel en niet onderdrukt. Als je geen verdriet, woede of frustratie wilt voelen en deze gevoelens verdoofd met jouw favoriete methode (werk, alcohol, wel of niet eten…) voel je ook geen euforische vreugde meer. Je gevoelsleven krijgt de vorm van een hart dat niet meer klopt. Een vlakke lijn zonder ups en downs.
Hetzelfde geldt voor lichamelijke sensaties. Wanneer je je hongergevoel onderdrukt verbreek je het contact met je lichaam. In plaats van te luisteren naar wat het te vertellen heeft verplaats je je naar je hoofd. Je denkt na over wat je wanneer zou moeten eten in plaats van te voelen wanneer je honger of trek hebt. Je piekert je suf over de vraag hoeveel je zou moeten bewegen en hoe je het snelst nog meer gewicht zou kunnen verliezen. Voor je het weet is je hoofd je permanente verblijfplaats geworden. De plek waar lichamelijke sensaties niet kunnen komen. De plek van waaruit je ze nooit zal kunnen voelen. Laat staan ze begrijpen, ernaar luisteren en erop vertrouwen.
Honger en opwinding hebben nog veel meer met elkaar gemeen
Het zijn lichamelijke sensaties waar een ongelofelijke lading aan hangt, helemaal voor vrouwen. Als we de media en het sociaal wenselijke plaatje moeten geloven – wat nooit een goed idee is, maar helaas zijn we er praktisch allemaal voor gevallen – zouden honger en opwinding zo veel mogelijk vermeden moeten worden.
Want er is het ‘slanke ideaal’ en bovendien houden nette meisjes niet van seks. “Doe het met zo min mogelijk mensen en alleen in monogame relaties.” De onzin heeft gesproken. Waarschijnlijk weet je met je logische verstand wel dat dit nergens op slaat. Dat dit een mening is die niemand behalve de reddeloos verloren President van Amerika nog zou moeten aanhangen, maar helaas werkt het niet zo. Ons onderbewuste werkt niet op die manier. (1) Daar worden boodschappen van de media, de samenleving en culturele normen opgeslagen zonder dat we daar iets van merken. Dat is de reden dat we onze gezonde lichamen uithongeren om aan een ideaalbeeld te voldoen. We zijn niet gek, dom of oppervlakkig. We zijn beïnvloed. Er is ons van alles aangeleerd en nu moeten we alle zeilen bijzetten om dat weer af te leren. Niet alleen op het niveau van ons “gezonde verstand,” maar ook op diep gevoelsniveau.
Als we culturele en maatschappelijke normen enkel vanuit ons gezonde verstand zouden benaderen in plaats van de diepte op te zoeken blijft verandering oppervlakkig. Waarschijnlijk veroordeel je andere vrouwen dan niet meer wanneer ze veel bed partners hebben, maar vraag je je ook niet af waarom het voor jou meer als een klusje voelt. Een klusje dat geklaard moet worden omdat je je daar als “goede” vriendin of vrouw toe verplicht voelt. Dat is zo zonde want het kan echt anders. Voor iedere vrouw en dus ook voor jou. Daar ben ik van overtuigd. Je bent niet defect, gebroken of raar.
Onderzoek jouw onbewuste overtuigingen rondom seksualiteit voor schaamteloze vrijheid. Niet alleen in de slaapkamer, maar ook in de rest van je leven. Zit er ergens schaamte, vooroordelen of het idee dat verlangens er niet zouden mogen zijn? Hier nieuwsgierig naar zijn is wat de deur open zal zetten naar nieuwe ervaringen.
Je bent niet overgeslagen bij de uitreiking van het normaal functioneren
Dit is het begin van het herstellen van het contact met je lichaam en jouw vrouwelijke sensualiteit. De overtuiging dat jij het volste recht hebt om te genieten van het plezier dat jouw lichaam je kan geven kan op die manier langzaam maar zeker de ruimte krijgen die het verdient. Alleen als je dat wilt natuurlijk. Het is JOUW lichaam en van niemand anders. Laat je nooit door iemand vertellen wat je er wel en niet mee zou moeten doen. Al helemaal niet door mij. Niets is gek en alles is oké. Van geen behoefte aan seks hebben tot er geen genoeg van kunnen krijgen. Van de keus te wachten tot het huwelijk tot de keus om iedere week het bed met een ander te delen. Er is geen goed of slecht. Er is alleen het handelen in lijn met jouw waarheid.
Bewuste aanwezigheid
Dat is het enige dat je nodig hebt om het contact te herstellen. Om weer van je hoofd naar je lichaam te verhuizen en daar een tijdje te vertoeven. Sta bewust stil bij je lichaam en voel wat er gebeurt. Niet alleen in de keuken en in de slaapkamer, maar ook als je onder de douche staat of wanneer je wandelt. Voel het water op je lichaam en de grond onder je voeten. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Hoe fijn is dat?
Dit betekent helaas niet dat het ook gemakkelijk en snel zal gaan. Als je gewend bent om vanuit je hoofd te leven kun je niet verwachten dat je hoofd zich ineens nergens meer mee bemoeit. Dat je het op commando uit kunt schakelen en als een volleerde yogi aanwezig bent in je lichaam en het moment. Probeer in plaats daarvan te genieten van de kleine veranderingen. Van de weg ernaar toe. Verwachtingen loslaten is ook een vorm van uit je hoofd komen.
Probeer de voorbij denderende gedachtetrein niet te stoppen. Leg je erbij neer zonder er naar te luisteren. Of je nu op het punt staat om een stuk chocola te eten of je tanden in je partner te zetten. Laat gedachtes als “ik zou dit niet moeten eten” of “zou hij me dik vinden in dit licht?” voor wat ze zijn. Focus je op wat er in je lichaam gebeurt. Op je lichamelijke sensaties. De opwinding die opkomt, klimt of juist wegvalt. Steven niet als een malle op dat orgasme af. Of je nu alleen of met een partner bent. Probeer tijdens het eten te herkennen wanneer niet je hoofd, maar je buik aangeeft dat je genoeg hebt gehad. Luister naar de sensaties in je lichaam, niet naar de herrie in je hoofd.
Take it easy tiger!
Wat er vervolgens ook gebeurt, je bent nog steeds normaal. Er is helemaal niets mis met je. Ook niet als je niet zo goed weet wat je nou precies voelt en hoe je daar naar moet luisteren. Tegenstrijdige gevoelens zijn niet gek. Je gevoelsleven is geen simpele bedoeling. Kijk er dus niet raar van op als je niet goed weet of je nou honger hebt of niet. Als je niet weet of je door wilt gaan of wilt stoppen. Het eigenlijk allebei wilt en daarom helemaal niet meer weet wat je moet doen. Het contact met je lichaam herstellen gaat niet in een rechte lijn.
Het is oké als het niet direct soepel verloopt. Trap niet in de valkuil van het meteen “perfect” willen voelen en hier al even perfect op willen reageren. Controle loslaten gaat hand in hand met het creëren van meer vertrouwen. Niet alleen in je lichaam, maar ook in het proces. En in jezelf natuurlijk!