634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

De donkere kant van een diepe liefdesrelatie

Soms ben ik bang dat jullie er moe van worden. Soms word ik er zelf moe van. Er lijkt geen eind te komen aan mijn eindeloze gehamer op het belang van lichaamsbewustzijn. Het belang van een relatie tussen jou en je lichaam. Wederzijds vertrouwen tussen jou en je lichaam. En ik kan me zo goed voorstellen dat je hier geen zin in hebt. Je wilt gewoon die fijne relatie. Die vurige passie en die diepe connectie…

Voelen.

Je wilt het voelen. En precies daarom is het zo belangrijk dat we dat weer gaan doen. Precies daarom zal ik nooit ophouden met hameren op lichaamsbewustzijn. Alles valt of staat hiermee. Alle juice die jij wilt ervaren ontstaat in je lichaam. De wijsheid van je intuïtie en de passie voor een nieuw partner voel je in je lichaam. De diepe geluksgevoelens die ineens en zonder duidelijk aanwijsbare reden hartstikke aanwezig zijn ontstaan in je lichaam…

We ontkomen niet aan ons lichaam en alles dat onderdeel is van dit magische voertuig. De hele bedoeling van dit leven is dat we het ervaren en dat lukt alleen met behulp van ons lichaam. Daarom geloof ik niet dat er een grote kosmische beloning wacht op degene die het ego weet te overstijgen. Of erger nog: het lichaam. Hoe kunnen we in vredesnaam “heel” worden als we zulke grote delen van onszelf afwijzen? Komt het zijn van een volledig mens niet neer op het omarmen van alles wat daarbij komt kijken?

Herstel van het contact met je lichaam is niet alleen maar rozengeur en maneschijn

We willen allemaal die extasy. Die pure passie en dat eindeloze geluk. Een diepe verbinding met iemand die echt bij ons past. Maar een diepe verbinding betekent ook dat er delen in jou geraakt gaan worden die zich niet aan de oppervlakte bevinden. Diepe, donkere delen. Delen die je lelijk vindt en niet wilt zien. Je zou ze het liefst ver in jezelf wegmoffelen er er nooit meer naar kijken…

Tot je het besluit neemt dat je meer wilt. Je voelt aan alles dat er meer in dit leven en de liefde moet zijn dan je tot nu toe hebt ervaren en besluit diep te duiken. En dan kom je op die plek in jezelf waar je niet alleen het geluk, maar ook die pijnlijke stukken aantreft. Ben je daar klaar voor? Of ben je bang voor het donker?

Er zijn momenten geweest waarop ik bang was dat ik zou bezwijken onder het gewicht van de donkerste stukken in mij. De stukken die ik zo lang had genegeerd. Had verstopt onder lagen van perfectionisme en uiterlijke schijn. Verdoofd met behulp van werk, de sportschool en veel te veel of juist veel te weinig eten. Zodra ik de verbinding met mijn lichaam begon te herstellen en weer ging voelen kwam dit oude verdriet soms met zo’n immense kracht naar de oppervlakte dat ik niet wist waar ik het zoeken moest. Ik wist niet waar het vandaan kwam of wat ik ermee moest. Er zijn dagen geweest waarop ik zonder duidelijk aanwijsbare reden enkel kon liggen, huilen, schreeuwen en voelen… En dat was precies de bedoeling.

Dit zijn de gevoelens die zich ook in je lichaam bevinden

Dit zijn de gevoelens die zich ook in je lichaam bevinden. Deze gevoelens zul je ook moeten ervaren. Gelukkig is dat ook het enige wat je hoeft te doen. Hoe bedreigend het ook lijkt, er kan je niets gebeuren.

In tegendeel. Je dendert jezelf eindelijk niet meer voorbij. Je bent er voor jezelf. Geduldig, liefdevol en aanwezig. Dat is het enige wat op dat moment nodig is. Op die momenten wordt het donker aangeraakt door de liefde. Jouw eigen liefde in de vorm van aanwezigheid. Alles waar het ooit naar verlangd heeft. Alles wat het ooit van jou gevraagd heeft.

Er door deze ongrijpbare warboel voor jezelf zijn zal jou het vertrouwen in jezelf teruggeven. Het is precies wat jou de kracht zal geven om in jezelf te geloven. Om in jezelf te blijven geloven. Het zal je doen realiseren dat jij er altijd voor jezelf zult zijn. No matter what.

En alsof dat nog niet krachtig genoeg is zal de band met je lichaam hier ook alleen maar sterker door worden omdat je nu alle delen gevoeld hebt. Omdat je nu in alle hoeken van je wezen aanwezig bent. Deze sterke band tussen jou en je lichaam versterkt de verbinding met je intuïtie, verlangens, sensuele vrouwelijkheid, seksuele energie en alle andere gevoelens en sensaties die zich in jouw lichaam bevinden.

Er is moed voor nodig om je te openen voor de liefde

Er is moed voor nodig om je te openen voor de liefde. Of het nu gaat om de diepe liefde van jezelf of de diepe liefde van een partner. Een diepe verbinding betekent geen snelle en oppervlakkige bedekking van je wonden meer. Het betekent dat ze aangeraakt gaan worden. Gevoeld.

Een relatie waarin je diep met de ander verbonden bent betekent niet dat je nooit gekwetst wordt. Het betekent niet dat de ander altijd voor jou klaar moet staan en er alles aan moet doen om het jou zo comfortabel mogelijk te maken. Hoe authentiek zou dat zijn? Jullie zijn twee mensen. Compleet met ego’s, gedachten en gevoelens die lang niet altijd mooi zijn. En het is juist de diepe verbinding tussen jullie die ervoor zorgt dat precies deze delen in jou aangeraakt worden. Die ervoor zorgt dat jij ineens groen ziet van jaloezie of zonder duidelijk aanwijsbare reden uit je vel springt. Dat jij ineens weer van alles voelt waarvan je dacht dat je ermee afgerekend had. De vraag is wat jij hier vervolgens mee doet.

De liefde is jullie enige verantwoordelijkheid

Jouw pijn is nooit de verantwoordelijkheid van je partner. Fysiek of emotioneel geweld is hier natuurlijk een hele grote uitzondering op. Dat is niet het soort pijn waar dit over gaat. In dat geval wordt er geen pijn in jou geraakt, maar word je opzettelijk pijn gedaan door iemand die alles behalve de liefde voorop heeft staan. Dan is het van levensbelang dat jij zo snel mogelijk de liefde voorop zet, hulp zoekt en vertrekt uit die situatie.

Wanneer jouw partner je niet opzettelijk pijn doet maar jij wel een enorme pijn in jezelf voelt wat zich uit in woede, jaloezie of passief agressieve opmerkingen krijg je in feite een enorm cadeau. Een enorm cadeau van de liefde om die oude wond voor eens en altijd te helen. En dat is jouw verantwoordelijkheid. Niet die van je partner. Het is fijn als hij er voor je is, maar je kunt hem hier niet toe verplichten. Helemaal niet als zijn aanwezigheid moet dienen als vervanging voor jouw eigen liefde. Dat is een enorm gat om te vullen en een last die niemand kan of zou moeten dragen.

Jullie zijn niet verantwoordelijk voor het welzijn van de ander. Jullie zijn enkel verantwoordelijk voor de liefde. En die liefde is veel meer dan alleen de relatie die jullie samen gecreëerd hebben.

Het is ook de liefde voor jezelf en voor het leven. De liefde voor het Universum, God, de Bron of welk woord je hier ook aan wilt geven. Het is aan jullie om de balans te vinden tussen al deze verschillende verschijningsvormen van de Liefde. Om ervoor te zorgen dat de ene vorm niet onevenredig lijdt onder de andere.

Soms is uit elkaar gaan de hoogste vorm van liefde

Of dit nu is na een paar dates of na een jarenlange relatie. Je voelt dat er meer is. Dat de liefde die er tussen jullie was is uitgedoofd. Niemand heeft gefaald. Niets is mislukt en er is geen tijd verspild. Jullie hebben genoten van de liefde. De liefde ervaren. Dat is de hele bedoeling van dit alles.

En dat betekent niet dat het makkelijk is om uit elkaar te gaan. Om te besluiten dat de liefde voor jezelf en het leven erbij gebaat is dat jullie wegen scheiden. Het is ontzettend pijnlijk juist omdat de verbinding diep gaat. Pijn betekent niet de afwezigheid van liefde, maar juist de volledige aanwezigheid daarvan. Zorg jij dat die aanwezigheid blijft? Blijf jij liefdevol bij je pijn aanwezig? Of bedek je het me een bak ijs en de vluchtige liefde van een voorbijganger? En belangrijker nog, lukt het je ook om er voor jezelf te zijn als je wel voor het ijs en de vluchtige seks hebt gekozen? Omdat dit nu eenmaal iets is dat we soms doen. Mensen die we zijn…

De liefde verlaat je nooit

De liefde voor jezelf heeft je nooit verlaten. Je hebt het misschien lange tijd niet gevoeld, maar het was nooit weg. Hetzelfde geldt voor de liefde van het leven en het Universum. Het is altijd volop aanwezig. Ook als je het niet voelt. Het is als de zon die op een bewolkte en regenachtige dag niet ineens niet meer bestaat. Het is er altijd. Ook als je het niet direct ziet of voelt.

Het Universum opereert vanuit overvloed. Er is een oneindige hoeveelheid van alles dat authentiek is. En daarom geloof ik niet dat er maar één “ware” is. Al heb ik het echt wel eens zo gevoeld. Meerdere keren zelfs. Zie daar het bewijs. Ik heb zo vaak gedacht dat er niet meer stukjes waren waarin mijn hart kon breken, maar iedere keer werd het geheeld. Keer op keer bleek ik toch opnieuw in staat te zijn om de liefde te voelen. Er zijn weinig dingen zo mooi en puur als ons geloof in de liefde. Laat pijn uit het verleden er alsjeblieft niet voor zorgen dat je deze hoop verliest. Dat je de mogelijkheid om liefde te ervaren uit de weg gaat. Laat pijn het bewijs zijn dat de liefde bestaat. Dat het bestaat in overvloed en dat jij in staat bent om het te voelen.

Wil jij leren hoe je een diepe verbinding creëert in jouw (toekomstige) relatie? Klik dan HIER om je aan te melden voor de GRATIS Relatie Reset Masterclass waarin ik je meeneem in de wereld van polariteit, vrouwelijke sensualiteit en seksuele energie voor diepe passie zonder houdbaarheidsdatum!

Verlang je ernaar niet langer aan de oppervlakte te blijven? Een 1:1 coachingstraject is een diepe duik in jezelf en jouw liefdesleven zodat de liefde jouw leven snel weer mooier zal maken in plaats van moeilijker. Je kunt je HIER aanmelden voor een intake sessie.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met een vriendin, buurvrouw of collega die dit ook zou kunnen gebruiken!