634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

De grootste misverstanden over intuïtief eten

De meest gestelde vraag over dit onderwerp volgens Google: “Val je af met intuïtief eten?” Grote kans dat ik afval van deze vraag, want ik krijg er spontaan buikpijn van. Een van de grootste misverstanden over intuïtief eten is dat het helpt bij het afvallen. Hiermee wordt het gebombardeerd tot het zoveelste verkapte dieet en dat is zo zonde. Het is absoluut geen dieet en het op die manier aanpakken slaat de plank volledig mis. Een dieet kan namelijk wel of niet werken (lees: werkt niet in 95% van de gevallen). Intuïtief eten daarentegen kun je niet verkeerd doen.

Perfectie is een vorm van controle. Met intuïtief eten laten we juist de controle over ons voedingspatroon los en luisteren we weer naar ons lichaam. Je hoeft het dus niet perfect te doen. Er is niet één manier, iedereen heeft een uniek lichaam en voor iedereen ziet intuïtief eten er anders uit.

Misverstanden over intuïtief eten

Perfect en intuïtief eten zijn twee hele verschillende dingen. Niet in de laatste plaats omdat de dieetcultuur ons een bepaald beeld heeft meegegeven over hoe ons eetpatroon eruit zou moeten zien. In ieder geval gericht op gewichtsverlies en de daarbij horende gedragingen. Overeten is daarmee uit den boze. Een van de grootste misverstanden over intuïtief eten is dat je altijd eet waar je trek in hebt, enkel eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je vol zit.

Dit is GEEN principe van intuïtief eten, maar een culturele norm gericht op gewichtsverlies. Wanneer je luistert naar je lichaam zul je je honger en vol gevoelens weer leren herkennen en respecteren. Dit is niet hetzelfde als deze gevoelens aanzien voor een groot rood politielint waar je onder geen beding voorbij mag. Bovendien hoort je hoofd ook bij je lichaam. Mentale honger is ook honger. Je cravings zijn geen teken dat je een slappeling bent, maar een teken dat je een mens bent. Een mens met een oceaan aan gevoelens en emoties die je niet allemaal hoeft te begrijpen, controleren of onderdrukken.

Dit is hoe intuïtief eten er echt uitziet

Nogmaals: hoe eten op gevoel eruit ziet is voor iedereen anders. Wat wel voor iedereen geldt is dat je het niet verkeerd kunt doen. Intuïtief eten betekent soms NIET eten waar je trek in hebt. Simpelweg omdat je niet weet waar je trek in hebt, je moet gewoon je maag vullen. Of omdat je trek hebt in sushi, maar geen dertig euro wilt uitgeven. Misschien heb je trek in stamppot maar absoluut geen tijd en zin om naar de supermarkt te gaan voor boodschappen. En dus eet je een tosti en dat is helemaal prima! Ook dat is intuïtief eten omdat je luistert naar je grootste behoefte. Je behoefte aan eten en je behoefte om daar zo min mogelijk voor te doen of zo min mogelijk geld aan uit te geven. Het jezelf gemakkelijk maken is geen zonde waar je jezelf voor moet veroordelen en straffen.

Het allergrootste misverstand over intuïtief eten blijft toch wel dat je altijd stopt met eten zodra je vol zit. Eten is zoveel meer dan brandstof voor ons lichaam. Het is comfort, nostalgie, cultuur en connectie. En soms is het een manier om met emoties om te gaan. Is dat ideaal? Misschien niet. Maar het is absoluut niet het einde van de wereld. Dit denken we enkel omdat het in onze cultuur de norm is om zo slank mogelijk te zijn en “overeten” daarmee in strijd is. Het wordt tijd dat we hiermee afrekenen. Er is niets mis mee zolang je ook andere middelen tot je beschikking hebt om met vervelende emoties om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan therapie, schrijven in je dagboek, wandelen of wat het ook is dat voor jou werkt.

Het is GEEN dieet

Als je intuïtief eten gebruikt om af te vallen is het een dieet. Je bent dan helemaal niet bezig met intuïtief eten, maar met zo min mogelijk eten. Daar is het niet voor bedoeld. Voel je dus niet schuldig als je een keer voorbij je honger gevoel hebt gegeten of iets in de magnetron hebt gedaan omdat je doodmoe uit je werk kwam. Of lui, ook niets mis mee. Je faalt hiermee niet in intuïtief eten, maar in eten volgens de normen van de dieetcultuur. Dat lijkt me nou juist iets om te vieren! Met een stuk taart. Of een tosti natuurlijk.