634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Drie dingen die je wilt weten over je spiegelbeeld

Vandaag ga ik je niet vertellen hoeveel meer je bent dan je spiegelbeeld. Daar heb ik het vaak genoeg over om de simpele reden dat het zo is. Het is de simpele waarheid die we helaas veel te vaak vergeten. En ook al weten we het ergens diep van binnen wel, het is zo moeilijk om er ook echt in te geloven. Om ons niet te laten meeslepen door wat we in de spiegel zien en wat daar allemaal mis mee is. Daarom in dit artikel drie praktische inzichten over spiegels. Inzichten die hopelijk een nieuwe, frisse blik op je spiegelbeeld werpen.

Iedere ochtend was het raak. Zodra ik wakker werd sprong ik voor de spiegel om mezelf aan een vleeskeuring te onderwerpen waar de gemiddelde Tinder fanaat nog wat van kan leren. De inspectie begon bij mijn buik. Vanuit alle hoeken bestudeerde, kneedde en verafschuwde ik wat ik zag. Ik trok aan mijn vel, hield mijn buik in en zette hem uit. Als ik tot de eentonige conclusie was gekomen dat mijn buik nog steeds te dik was keek ik nog even vlug naar mijn gezicht. Blegh. Te vol, te rond en wat is dat? Ben ik inmiddels niet een beetje te oud voor pukkels…?  

Het kost veel innerlijk werk om hier verandering in te brengen. Niet in de laatste plaats omdat je daar een flinke dosis energie voor moet hebben. Energie die je alleen krijgt door genoeg te eten. Of zoals Naomi Wolf zegt: Je kunt de wereld niet veroveren op een lege maag. Vervolgens is het hard werken, dat zal niemand ontkennen. Het zal het ook waard zijn. Nog iets dat niemand zal ontkennen.

De inzichten in dit artikel zijn bedoeld om de spiegel wat minder serieus te nemen. Want halleluja we doen soms alsof die glazen plaat een alwetend orakel is. Alsof wat we zien en vervolgens denken een vaststaand feit is. En dat is niet zo! Dus, verander je blik, verleg de focus en geef jezelf wat van die broodnodige ademruimte.

Je spiegelbeeld wordt bepaald door de vorm van de spiegel

Man, het zijn net mensen! Iedere spiegel heeft een eigen unieke vorm en die is van invloed op de vorm van jouw lichaam zoals je dat in de spiegel ziet. Je lijkt breder in een brede spiegel, langer in een hoge spiegel…

Ken je die kermis spiegels waarin je spiegelbeeld ineens absurde vormen aanneemt? In de kern is iedere spiegel een lachspiegel. Sommige weten het alleen iets beter te verbergen, maar vanaf nu weten we hoe het zit. Zou het niet mooi zijn als we iedere spiegel wat meer als een lachspiegel zouden behandelen? Ik bedoel, hoe bizar zou het zijn als we na een ochtendje kermis de rest van onze dag (week, maand, tijd hier op aarde…) van streek zouden zijn omdat we denken dat onze kin vijf keer zo groot is als de rest van ons gezicht?  

Onthoud dit de volgende keer dat je voor de spiegel staat. Het is een lachspiegel. Wat je ziet is geen directe weerspiegeling van de werkelijkheid. En totaal onbelangrijk, maar ik heb beloofd hier vandaag even niet over te praten dus ik doe nu mijn best dat vol te houden.

Dat waar je op focust wordt uitvergroot

Zou dit verklaren waarom mijn buik altijd zo ENORM leek in de spiegel? Het was letterlijk het enige waar ik naar keek. Dit trucje heb ik van mijn therapeut geleerd en het heeft me ontzettend geholpen. Ik kon mezelf er nog niet toe zetten om de dagelijkse inspectie niet meer uit te voeren en dus probeerde ik de focus te verleggen.

Als ik voor de spiegel stond keek ik niet langer enkel naar mijn buik, maar naar mijn hele lichaam. Naar hoe dat in verhouding was en hoe mijn buik dus niet buiten proporties groot was. Soms was ik on fire en lukte het zelfs om te focussen op dingen die ik wel mooi vond. Oh hallo baby blauwe ogen en booming billen!

Het is normaal om onzeker te zijn over bepaalde delen van je lichaam. Het is niet normaal om hier zo eindeloos hard op te focussen dat je eraan onderdoor gaat.

Niemand ziet jouw lichaam zoals jij het ziet

En dan heb ik het nog niet eens over body dysmorphia. Dat is een heel ander, ingewikkeld verhaal voor een andere keer. Wat ik hier bedoel is het feit dat niemand jouw lichaam bekijkt vanuit dezelfde hoek als jij. Je buik ziet er van bovenaf echt heel anders uit. Who cares dat je je tenen niet kan zien? Geloof me als ik zeg dat jij de enige bent die ze niet ziet. Er is niets mis met je. Je hebt tenen en iedereen kan dat zien.

Dit hangt ook samen met het vorige punt. Niemand focust zo op één enkel lichaamsdeel zoals jij dat doet. Anderen zien alleen jouw volledige lichaam. Als ze daar al naar kijken. Die kans schat ik eerlijk gezegd bijzonder laag in.

Waarschijnlijk zijn ze te druk met het luisteren naar jouw verhalen en grapjes. Zijn ze aan het genieten van het feit dat jij zo goed luistert en ze hun verhaal bij jou kwijt kunnen. De beleving, het kletsen, het eten, de gezelligheid van het samenzijn is veel belangrijker dan de vorm van jouw lichaam. In ieder geval voor hen en binnenkort hopelijk ook voor jou.

Meer lichaamsbeeld boosters nodig? I´ve got your back:

♡ Omgaan met gewichtstoename als je stopt met diëten  
♡ Omgaan met een negatief lichaamsbeeld
♡ Ik kan niet van mijn lichaam houden