634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Drie gekke eetstoornis gedachten

Nu denk je natuurlijk: “Zijn er ook normale eetstoornis gedachten dan?” Nope, absoluut niet. Je eetstoornis liegt tegen je. Altijd. Alleen sommige leugens liggen iets meer voor de hand dan andere.

Je bent dik. Je bent lelijk. Iedere seconde waarin je niet bezig bent met afvallen is verspilde tijd. Afvallen is je nummer één prioriteit, anders word je nooit gelukkig. Je mag dat niet eten. Wat heb je nou weer allemaal naar binnen gepropt? Nu moet je overgeven, sporten of een laxeerpil slikken. Liever te veel dan te weinig.

Zomaar eens wat overduidelijke eetstoornis praat. Het mag duidelijk zijn dat je deze eetstoornis gedachten moet overwinnen, wil je je leven terug krijgen. Er zijn ook regels die minder duidelijk aanwezig zijn, in de vorm van gewoonten waar je misschien onbewust nog aan vasthoudt. Je merkt eigenlijk niet eens dat ze invloed hebben op je leven. Of dat het gedachten zijn die vanuit je eetstoornis komen en niet vanuit de gezonde jij. De echte jij. Op die manier houden minder ernstige, maar evengoed hardnekkige eetstoornis gewoonten grip op je leven. Zo houdt je eetstoornis je toch nog gevangen in de net-niet-hersteld fase. De fase waarin het allemaal wel meevalt. Het is te doen. Er valt met je eetstoornis te leven en je denkt misschien zelfs wel dat dit het is. Het leven is best oké. Maar daar is het leven natuurlijk niet voor bedoeld!

Je kunt jezelf volledig bevrijden van een eetstoornis of een door dieetcultuur doordrenkt leven, mits je bereid bent alle daarbij horende gewoonten aan te pakken. Dat doe je door de eetstoornis gedachten te herkennen en er keihard tegenin te gaan. Als een eigenwijze peuter je hakken in het zand te zetten en precies het tegenovergestelde te doen dan die vervelende stem wilt. En als je de overduidelijke eetstoornis gewoonten kunt overwinnen, kun je dat met deze ook. Moet je je er wel van bewust zijn natuurlijk.

Eten moet perfect zijn

Eten is nog steeds “gezond” of niet en beide moeten perfect zijn. Als je “ongezond” eet moet je maar meteen zoveel mogelijk ervan eten en een ijsje is niet compleet zonder slagroom, chocoladesaus en koekje. “Gezond” eten moet de juiste temperatuur hebben en o wee als je de verkeerde kruiden in huis hebt. Dan sleep je jezelf na een lange werkdag gewoon naar de supermarkt om die te halen. Als je maaltijd eenmaal perfect is samengesteld moet je zelf ook helemaal klaar zijn voor het eten. Nog even naar het toilet, gemakkelijke kleding aan, kussentje in je rug… Het ergste wat er nu nog kan gebeuren is dat het niet lekker is. En dat zou echt heel erg zijn.

Dit komt voort uit de eetstoornis gedachten over “verspilde calorieën” en een overmatige interesse voor voedsel vanuit een calorietekort. Als je te weinig eet gaat je lichaam in de overlevingsmodus en zorgt het ervoor dat je extra geïnteresseerd raakt in eten, in de hoop dat je er misschien wat meer van neemt. (1) Zo briljant is ons brein. Dat is ook de reden dat je vaak weinig aandacht hebt voor andere interesses, passies of hobby´s. Je lichaam is aan het overleven en heeft daar helemaal geen tijd voor. Het is eten voor en eten na. Volledige fixatie. Daarnaast vindt je eetstoornis natuurlijk dat iedere calorie het dubbel en dwars waard moet zijn. Calorieën zijn immers kilo´s.

Je ziet eten totaal niet meer voor wat het is. Brandstof voor je lichaam. Dat is het ook nog als het een keer wat minder lekker is. Als het iets anders is dan je verwachtte. Ik dacht dat ik wel zo´n beetje over mijn eetstoornis heen was, maar uit eten gaan en iets anders of vetter eten op mijn bord krijgen dan ik verwacht had was nog steeds een ramp. So much voor eroverheen zijn dus…

Eten is maar eten. Natuurlijk is het fijn als het lekker is, maar dat is niet van levensbelang. Volgende maaltijd weer een kans. Het leven gaat door en daar heb je na die maaltijd weer energie voor!

Vermijd onnodige calorieën

Deze komt enigszins uit hetzelfde straatje. Want waarom zou je in vredesnaam frisdrank drinken? Daar haal je precies niks uit. Het vult je maag niet, maar je vetrollen wel. Aldus je eetstoornis. Hetzelfde geldt voor pindakaas over je havermout, honing in je thee en kaas of olijfolie over je salade. Want daarmee verpest je je “lichte” of “gezonde” maaltijd.

Als je eetstoornis eens wist hoe fantastisch een salade met olijfolie en kaas is. Inderdaad allebei, want waarom niet. Olijfolie was een van de laatste voedingsmiddelen die ik moeilijk vond om te eten. Toen ik het eenmaal over mijn salades begon te doen snapte ik niet hoe ik het ooit zonder had gegeten. Een bordje groen is ook geen straf meer, mijn salades zijn tegenwoordig mega lekker! Ik heb er oprecht trek in en ben verzadigd na het eten ervan. Wat dus betekent dat ik minder snaai door de dag heen. Soms ook wel weer jammer, snaaien is fantastisch.

Er bestaat niet zoiets als “onnodige calorieën.” Wat wel bestaat is onnodige eetstoornis praat. Daar kan je prima zonder en je hoeft er niet naar te luisteren.

Zorg dat je minder eet dan anderen

Als de mensen met wie ik at stopten met eten, stopte ik ook. Meer eten dan een mannelijke tafelgenoot durfde ik al helemaal niet, want we weten allemaal dat mannen meer calorieën nodig hebben dan vrouwen. Toch? Yeah right eetstoornis. Alsof jij weet wat die persoon de rest van de dag heeft gegeten. Misschien heeft hij net een hele rol koekjes weggewerkt. En zo niet, de persoon tegenover je heeft in ieder geval een ander lichaam dan jij. Dat is een ding dat zeker is. Net als dat ieder lichaam andere behoeftes heeft. Sommige mensen gaan lekker op een groot ontbijt, anderen op vijf snacks per dag.

Verschillende lichamen hebben verschillende behoeftes en jij komt geen gram aan en valt geen gram af op basis van wat een ander eet. Daar hoef je dus ook echt niet op te letten. Let liever op wat je eigen lichaam te vertellen heeft. Ben je nog niet verzadigd? Neem dan gerust nog een hap en lik vooral je bord af. Dat is sowieso altijd toegestaan. 1954 wil graag haar tafel manieren terug. Net als de manier waarop een vrouw zich “hoort te gedragen”. Laat ik daar nu niet teveel over uitweiden, maar je hebt bij deze toestemming om meer te eten dan een man. Of tien mannen. Eet smakelijk!