634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Een vertekend lichaamsbeeld loslaten | 3 hulpmiddelen

Dat ontzettend veel vrouwen ontevreden zijn over hun lichaam is tot daaraan toe. Volgens onderzoek van The Daily Mail blijkt daarnaast ook nog eens dat de manier waarop vrouwen hun lichaam zien niet in lijn is met de realiteit. We hebben last van een vertekend lichaamsbeeld en schatten onszelf massaal dikker in dan we in werkelijkheid zijn. Zelf kan ik me nog goed herinneren wanneer ik me voor het eerst realiseerde dat ik misschien ook een vertekend lichaamsbeeld had.

Een aantal jaar geleden zat ik gezellig met een vriendin op de bank te kletsen. Terloops vertelde ze me haar kledingmaat en ik was in shock. Hoe kon het in vredesnaam dat deze drie maten groter was dan die van mij? Ze was veel dunner dan ik! Dacht ik… Dat bleek dus niet waar. Ik had enkel een ontzettend vertekend lichaamsbeeld.  

Dat je lichaamsbeeld iets is van de gekke gedachten in je hoofd en niet iets van de realiteit werd me langzaam maar zeker steeds duidelijker. De ene dag ben ik best content met mijn lichaam, de andere dag alles behalve. Dan voel ik me dik, lelijk en moddervet. Terwijl je lichaam natuurlijk niet van de ene op de andere dag verandert. Dik zijn is bovendien helemaal geen gevoel (en alles behalve lelijk). Je kunt je verdrietig, gefrustreerd of opgeblazen voelen. Niet dik.

Je lichaamsbeeld heeft eigenlijk vrij weinig met je lichaam te maken. Dat is de reden dat je nooit blij met je lichaam zult zijn, hoeveel je ook afvalt. Het zit in je hoofd en dat is de plek waar je een vertekend lichaamsbeeld aan moet pakken.

Voorkom fysiek ongemak  

Een te strakke broek, bh of t-shirt kan een vertekend lichaamsbeeld triggeren. Je voelt de bandjes in je vel drukken en hebt meteen het gevoel dat je ontzettend dik bent. Dat je vanaf nu wat minder moet eten omdat je bent aangekomen. Yieks.

Er is niets mis met aankomen, maar de kans is groot dat dit nu niet eens gebeurd is. Zonder duidelijk aanwijsbare reden kan je lichaam gedurende de dag twee kilo boven of onder je gemiddelde gewicht zitten. Dit heeft niets te maken met je vetpercentage. Je bent niet aangekomen. Je lichaam is lekker haar ding aan het doen en houdt  misschien wat vocht vast. Vaak ben je ’s avonds ook iets dikker dan ’s ochtends.

Dat betekent niet dat je iets verkeerd hebt gedaan. Aan het eind van de dag zit je buik vol eten. Dit is normaal. Je hebt naar je lichaam geluisterd en jezelf gevoed zodat je lichaam jou in leven kan houden. Vol zitten is niets slechts. Vertrouw je lichaam en geef het de tijd om het eten te verteren. Je hoeft dit proces niet te controleren door minder te eten. Je lichaam is fantastisch en kan dit allemaal zelf. Wat je wel kunt doen is je hoofd en gedachten molen ondersteunen door op ieder moment voor comfortabele, passende kleding te zorgen.

Waarom je niet bent aangekomen

Hoeveel je ook hebt gegeten, hoe heftig de eetbui ook was, je bent niet ineens aangekomen. Ik weet dat het zo kan voelen. Dat je ontzettend vol kan zitten en je hier zo misselijkmakend schuldig over kan voelen dat je niet weet wat je met jezelf aanmoet. Dat is de reden dat ik het nu bij hoge uitzondering over calorieën wil hebben. Een term die ik eigenlijk nooit gebruik omdat het afkomstig is van de dieetcultuur. Verzonnen om ons een maatstaf te geven waarmee we kunnen afmeten hoeveel we zouden moeten eten. Een maatstaf die ervoor heeft gezorgd dat wij ons eigen lichaam niet meer vertrouwen. Ons lichaam dat perfect weet hoeveel voeding het nodig heeft.

Goed, dat dus even terzijde. We gaan even rekenen in de hoop dat je jezelf gerust kunt stellen als je weer eens “uit je broek knalt.” Stel je voor dat je de hele dag naar je energiebehoefte hebt gegeten. Je hebt geluisterd naar je honger- en verzadigingsgevoel, maar omdat dit ook niet heilig is heb je er ’s avonds op los gesnackt. Een halve zak chips, complete bak Ben & Jerry’s, chocolaatjes en heel wat Netflix afleveringen verder voel je je ontzettend schuldig. En een beetje misselijk. Cola doet wonderen tegen de misselijkheid en het volgende rekensommetje hopelijk tegen het schuldgevoel.

Om één kilo in vet aan te komen moet je ongeveer 7000 calorieën bovenop je normale energiebehoefte zitten. (1) Als we het chips, ijs en chocolade voorbeeld gebruiken komt dit neer op ongeveer 3500 calorieën. Dat is best veel en dat is precies de reden dat je waarschijnlijk een beetje misselijk bent. Dat je dit niet dagelijks doet. Je lichaam kan dit dan ook prima rechttrekken zonder dat jij je ermee bemoeit. Je voelt je misschien vijf kilo zwaarder, dat ben je natuurlijk helemaal niet. Daarvoor moet je 35.000 calorieën bovenop je dagelijkse behoefte zitten. Dat zijn 23 zakken chips. Just saying.

Een grotere kledingmaat heb je bovendien pas nodig als je ongeveer acht kilo bent aangekomen. Nogmaals, daar is niets mis mee, maar het kan niet zo zijn dat je in één dag daadwerkelijk vijf kilo bent aangekomen. Dat je je kleding echt niet meer past. Dat idee zit tussen je oren.

Onderzoek je ware gevoelens

“Dik” is geen gevoel en je “dik voelen” dient vaak als masker voor onderliggende en meer complexe gevoelens. Omdat je deze gevoelens niet kunt controleren en niet wilt voelen projecteer je deze op je lichaam. Zo overtuigend dat je op een gegeven moment gelooft dat je lichaam het probleem is en je lichaam veranderen de oplossing. Hier schreef ik eerder over in een artikel dat je hier kunt teruglezen.

Voor nu is het belangrijk dat je je realiseert dat je lichaam niet van dag tot dag kan veranderen, maar je gevoelens wel. Vlak voor mijn menstruatie kan ik zelfs binnen een uur van euforisch blij naar ontroostbaar verdrietig schieten.  Probeer erachter te komen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Wees geduldig en lief voor jezelf op het moment dat je je “dik voelt.” Het is een teken dat je niet lekker in je vel zit.

Maak je lichaam minder belangrijk

Hoe belangrijk is jouw lichaam voor jou? Hoeveel waarde hecht jij aan je lichaamsvorm? Heeft de manier waarop jouw lichaam eruit ziet onevenredig veel invloed op hoe jij je over jezelf voelt? Antwoorden op deze vragen kun je voor jezelf helder krijgen door op te schrijven welke dingen voor jou belangrijk zijn. Dingen die ervoor zorgen dat jij je goed voelt over jezelf.

Schrijf alles op wat er in je op komt. Slank zijn, “gezond” of “volgens plan” eten, maar ook de hond uitlaten voor je moeder, bellen met een vriendin, prestaties op school of werk… Alles. Wees wel eerlijk! Zet er geen dingen op omdat je denk dat ze “erop horen.” Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het enige doel is inzicht krijgen. Teken vervolgens een cirkel en stel je voor dat dit een taart is. Gewoon, omdat taarten leuker zijn dan cirkels. We gaan de taart nu verdelen over alles wat belangrijk voor jou is. De allerbelangrijkste dingen krijgen het grootste stuk. Lijkt jouw taart meer op het eerste of op het tweede plaatje?

In de ideale wereld is de verdeling min of meer gelijk. Als alle taart gaat naar zaken die met jouw uiterlijk te maken hebben hang je hier ten onrechte je volledige zelfbeeld aan op. Je leven wordt volledig in beslag genomen door eten en je gewicht. Dat is ook de reden dat voor je gevoel alles misgaat zodra er op dit gebied iets “niet volgens plan gaat.” Je eet een keer wat meer, je komt aan of kan een periode wat minder sporten. Bij een evenredige verdeling hebben dit soort dingen geen allesoverheersende impact op je leven.

Door je hier bewust van te worden kun je je afvragen of het redelijk is dat je jezelf op deze manier beoordeeld. Dat je je leven op deze manier inricht. Ben je niet veel meer dan je uiterlijk? En doe je dit ook bij anderen? Ben je bevriend met mensen op basis van hun uiterlijk? Vind je mensen aardig afhankelijk van hun lichaamsvorm? Ik hoop het niet!  

Een vertekend lichaamsbeeld laat je niet van de een op de andere dag los

Het is al heel wat dat je je er bewust van bent. Dat je weet dat je lichaamsbeeld eigenlijk niets met je lichaam zelf te maken heeft, maar alles met je gedachten. Hiernaar kijken en dit onderzoeken is ontzettend moedig. Dit is precies wat je al die tijd uit de weg bent gegaan. Het is helemaal oké als je daar niet altijd zin in hebt. Ik hoop dat je in dat geval op z´n minst tegen jezelf kunt zeggen dat je weet dat aan je lichaam werken niet de oplossing is en een goed boek of dekentje voor jezelf pakt.

Hoe je eruit ziet kan niets veranderen aan jou als mens. Jij bent waardevol en mag er zijn. Met al je gekke gevoelens, vervelende gedachtes en vreemde gewoontes. Ik hoop dat je dat in ieder geval nooit vergeet.♡

Bron foto lichaamsbeeld diagrammen: Overwin je eetbuien van Christopher G. Fairburn.