634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Eetbuien voorkomen? Doe deze twee dingen NIET

Eetbuien voorkomen. Stoppen. Tegengaan. Voorgoed uit je leven bannen en eindelijk normaal met eten om kunnen gaan. Jarenlang was dit mijn verjaardags-, kerst- en nieuwjaarswens. Ik wenste het zelfs als ik een wimper verloor want stel je voor… Soms haalde ik bepaald voedsel gewoon niet meer in huis omdat ik wist dat dit een eetbui uit zou lokken. Om het vervolgens toch weer te halen want ik wilde zo graag normaal zijn. Koekjes en chocola in huis kunnen hebben net als ieder ander. Tevergeefs. Ik probeerde van alles, maar niets werkte en nu weet ik waarom. Ik ging vrolijk door met twee belangrijke dingen die mijn eetbuien juist in stand hielden.

Eetbuien zijn complex en eetbuien voorkomen is al even complex. Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is van jouw eetbuien. Is de oorzaak fysiek doordat je te lang wacht met eten? Te weinig eet en jouw lichaam onvoldoende voedt? Is het een manier om met gevoelens om te gaan of heb je juist last van eetbuien als je iets hebt gegeten wat “niet mag?” Of is het misschien een combinatie van dit alles? Dat laatste zal vaak het geval zijn.

Eetbuien voorkomen door het grotere plaatje te zien

Inzicht in de oorzaak van jouw eetbuien helpt en is ontzettend belangrijk. Even belangrijk is stoppen met de dingen die jouw eetbuien in stand houden. Dat is ongelofelijk moeilijk omdat deze gedragingen onderdeel zijn van jouw veilige, gecontroleerde eetstoornis mechanisme. Eetbuien zijn geen op zichzelf staand “probleem.” Misschien denk je dat alles anders zou zijn als je maar van die rottige eetbuien af zou kunnen komen. Een logische gedachte, maar in werkelijkheid zijn eetbuien slechts een klein onderdeel of gevolg van allerlei gedragingen en gedachten.

Er zijn twee gedragingen en gedachten die jouw herstel in de weg staan. Eetbuien voorkomen begint bij het aanpakken hiervan. Altijd, maar vooral direct na een eetbui.

Stop met compenseren

Het is zo verleidelijk om een eetbui te compenseren door minder (of niet) te eten, extra hard te sporten of naar andere maatregelen te grijpen. Compenseren is onderdeel van de eetbui cyclus van eetbui – schaamte, schuldgevoelens en frustratie – angst om aan te komen – compenseren door eetmomenten te beperken/controleren – (extreme) honger – eetbui…

De cyclus doorbreken door niet meer te compenseren is ontzettend moeilijk, maar dit zal er wel voor zorgen dat je eetbuien afnemen en uiteindelijk helemaal zullen verdwijnen. Zolang je compenseert krijgt je lichaam onvoldoende voeding binnen en dit houdt de fysieke behoefte aan eetbuien in stand. Het enige wat jouw lichaam wilt is op jouw unieke setpoint gewicht blijven. Desnoods met behulp van eetbuien en door ervoor te zorgen dat je aan bijna niets anders kunt denken dan eten, eten en nog eens eten.

Je bent geen slappeling zonder wilskracht. Je bent niet kapot, gebroken of raar. Dit is pure biologie.

De invloed van eetbuien en compenseren op je hormonen

De cyclus van heel veel en vervolgens heel weinig eten heeft ook ontzettend veel invloed op je hormonen. Op je menstruatie, energielevel, libido en dus ook de hormonen die je honger- en verzadigingsgevoel reguleren (leptine en ghreline). (1) Dit is één van de redenen dat het even duurt voordat het contact met je honger- en verzadigingsgevoel volledig hersteld is. Je hormonen moeten weer in balans komen. Het is ook één van de vele redenen dat herstel van een eetstoornis het zo ontzettend waard is.

Al deze lichaamsfuncties zullen verbeteren zodra je voldoende en regelmatig eet. Tel daar een brein bij op dat niet meer de hele dag bezig hoeft te zijn met eten en stel je voor hoe jouw leven er dan uit zou zien. Ik hoop echt dat dit jou de motivatie geeft om door te zetten op momenten dat het moeilijk is. Bijna onmogelijk lijkt. Het is het zó waard. Jij bent het waard. Jouw leven is te waardevol om door angst en eten geregeerd te worden.

Dus hoe moeilijk het ook is, hoe tegenstrijdig het ook voelt, probeer na een eetbui de draad weer op te pakken. Dit zal ervoor zorgen dat de ware jij meer zeggenschap krijgt en de eetstoornis minder. Je gaat tegen je eetstoornis in, dat voelt nu nog onveilig omdat de eetstoornis al die tijd aan het roer heeft gestaan, maar voor een toekomst zonder eetbuien zul je je eetbuien in het verleden moeten laten. Hoe vaak ze ook voorkomen. Laat ze geen invloed hebben op jouw volgende maaltijd. Blijf ze niet met je mee dragen. Compenseer ze niet, maar laat ze in het verleden.

Verander de manier waarop je tegen jezelf praat

Hoe voel je je na een eetbui? Ellendig op z´n minst. Het laatste wat je op dat moment nodig hebt is een strenge, naar beneden halende toespraak van jezelf. Alsof je iets verschrikkelijks hebt gedaan en niets anders verdient dan een emmer woordenstront in je gezicht.

In werkelijkheid heb je niets verkeerd gedaan. Je hebt geen moord gepleegd. Je bent geen verschrikkelijk mens. Het enige wat je hebt gedaan is gegeten vanuit een lichamelijke of emotionele behoefte. Een hele logische reactie. Het heeft niets veranderd aan jou als persoon. Jij bent nog steeds hetzelfde.

Als jezelf naar beneden halen had gewerkt had je die eetbuien inmiddels wel achter je gelaten, toch? Dat is tot nu toe nog niet gelukt dus waarom zou je nu niet iets anders proberen? Probeer er voor jezelf te zijn als voor een beste vriend(in) die zich een hoopje ellende voelt. Vraag jezelf af wat je op dat moment nodig hebt. Dekens, een kruik, water of muziek en geef het aan jezelf. Gun het jezelf. Juist nu. Dit is het moment om te beginnen met het verbeteren van de relatie met jezelf. Dat is wat jou van die eetbuien af gaat helpen. Genoeg eten en lief zijn voor jezelf.